De woekerpolisaffaire is waarschijnlijk het grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis. Decennia lang werden miljoenen burgers willens en wetens door (levens)verzekeraars misleid en benadeeld met zogenoemde beleggingsverzekeringen die we sinds 2006 beter kennen als woekerpolissen. Journalisten Jan Hein Strop en Eric Smit volgen de woekerpolisaffaire al vanaf het moment dat die uitbrak. In 2011 publiceerde Smit met de tot inkeer gekomen tussenpersoon René Graafsma het zelfhulpboek Woekerpolis, hoe kom ik er vanaf? Het boek diende in 2011 als 'lesmateriaal' voor Kamerleden, maar die toonden zich niet de beste leerlingen. Graafsma en Smit riepen eind 2011 in een open brief in de Volkskrant de Kamer nog op om in actie te komen, maar dat mocht niet baten, de politiek wendde het hoofd af. De lobby van de verzekeraars en DNB had en heeft veel invloed in Den Haag. Het ministerie van Financiën heeft in deze kwestie vooral oog voor de belangen van de internationaal opererende verzekeraars, niet voor de belangen van burgers. De ellende met de beleggingsverzekeringen werd in 1994 al door experts voorzien. De overheid greep niet in en twintig jaar later - en vele tientallen miljarden euro aan schade verder - bevindt de inhoudelijke kennis van onze volksvertegenwoordigers zich nog steeds op een bedroevend laag niveau en laten zij zich nog steeds leiden door de belangen van de financiële sector.

Hoewel de wereld om ons heen al jaren verschijnselen van woekerpolisvermoeidheid vertoont, zal Follow the Money deze affaire blijven volgen.

28 artikelen

Kapitein Hoek 'heeft het fantastisch gedaan'

Het aangekondigde vervroegde vertrek van Delta Lloydvoorzitter Niek Hoek kwam onverwacht. Met de kleurrijke en immer strijdbare topman was het nooit saai rond Delta Lloyd.

Woensdag maakte Delta Lloyd groep onverwacht bekend dat bestuursvoorzitter Niek Hoek na 13 jaar zal opstappen bij Delta Lloyd. De koers van de verzekeraar zakte na de mededeling gelijk 3% in. Een beter compliment kan je je als vertrekkend bestuurder niet wensen. Hoek zal uiterlijk in mei 2015 vertrekken nadat er een opvolger is gevonden. De vervroegde pensionering van Hoek levert hem wel een pensioengat op. Dat is een pensioenverzekeraar onwaardig en Delta Lloyd liet dan ook weten dat dit gat tot een maximum van 800.000 euro zal worden aangevuld. Niek Hoek bouwde de levensverzekeraar uit tot een succesvol financiëel bedrijf met een groot marktaandeel op de Belgische en Nederlandse markt. Hij ontworstelde zich in 2005 met succes aan de eis van grootaandeelhouder Aviva om extra kapitaal te storten ten behoeve van de noodlijdende aandeelhouder. Die strijd werd tot in de rechtzaal gevoerd. In 2009  - niet bepaald een succesjaar voor bedrijven in de financiele industrie - koerste de fanatieke zeiler Hoek Delta Lloyd - ondanks de ferme tegenwind van de crisis - succesvol naar het Damrak tegen een koers van 15,5 euro. Nu schommelt het rond de 20 euro. In januari liet Hoek nog weten dat hij erg graag in de AEX opgenomen wilde worden. Aanvang maart ging zijn wens in vervulling. Een mooi moment om afscheid te nemen.
Hij heeft het lef getoond om naar de beurs te gaan. Nota bene in 2009, toch niet echt een beste tijd daarvoor.
Rene Kottman, president-commissaris tot 1 januari van dit jaar, is aan de telefoon zeer lovend over Hoek en zijn gedurfde beslissingen. 'Hij heeft het lef getoond om naar de beurs te gaan. Nota bene in 2009, toch niet echt een beste tijd daarvoor. En nu wordt het bedrijf zelfs opgenomen in de AEX index.' Ook financieel staat het bedrijf er volgens Kottman goed voor. 'Hij laat het bedrijf in zeer goede staat achter. De resultaten zijn gewoon uitstekend.'

'Perfect moment'

'Het was gewoon een perfect moment,' laat een woordvoerder van Delta Lloyd weten.  'Het jaarverslag komt uit, de resulaten zijn goed en twee weken geleden werd Delta Lloyd toegelaten toe de AEX-index.' Hoek had een contract vast contract dat liep tot 2019, aldus woordvoering. Maar het was nooit de bedoeling om die termijn vol te maken. 'Hij heeft eerder aangegeven dat hij zo'n 4 jaar wilde aanblijven na de beursgang. Die was in 2009, dus hij is eigenlijk nog iets langer gebleven. Kort geleden heeft Hoek aangegeven eerder te willen vertrekken. En toen is dit proces in gang gezet.'
'Ik ben van overtuigd dat zijn vertrek volledig vrijwillig is.'
Is dit ook hoe echt het gegaan is? Was het alleen een besluit van Hoek zelf, of speelden er andere zaken op de achtergrond? President commissaris Jean Frijns verwijst naar het persbericht. 'We hebben afgesproken alles via woordvoering te laten lopen.' Voorganger Rene Kottemanis wel bereid er iets over te zeggen. 'Ik was totaal niet verbaasd dat Hoek nu bekend maakt op te stappen. Ik ben van overtuigd dat het volledig vrijwillig is. Als je kijkt naar wat hij heeft meegemaakt de afgelopen jaren, de beursgang in 2009, de afhandeling van de woekerpolisaffaire.  Dat was een ongelooflijk moeilijke periode en hij heeft het fantastisch gedaan. Hij is twaalf jaar CEO geweest en ik kan me voor stellen dat hij nu wat tijd wilt voor andere dingen. Voor zijn gezin bijvoorbeeld. ' De ommezwaai van de ambitieuze Hoek zou te maken kunnen hebben met een persoonlijk drama in 2012, zo meldden anonieme bronnen in Het Financiële dagblad. Een van zijn twee zonen raakte betrokken bij een zeer ernstig ongeluk en vocht ruim een maand voor zijn leven in het ziekenhuis. Hoek vocht aan zijn zijde met hem mee en zou een maand niet op kantoor zijn geweest. Het kan een wake-up call zijn geweest voor de nu 57 jarige topman.

Scherp beleggingsbeleid

Maar wellicht liggen er toch nog andere redenen ten grondslag aan het vertrek van Hoek. Delta Lloyd staat bekend om zijn nogal agresssieve beleggingsbeleid. Volgens Het Financiële Dagblad (FD) was dat onderdeel van voortdurend hoogloplopende discussies met De Nederlandsche bank, waarbij Hoek nooit toegaf en altijd zijn zin kreeg. Toch zou hij volgens bronnen van het FD juist hierom nu vervroegd opstappen.
'Hoek gaf nooit toe aan De Nederlansche Bank en kreeg vaak zijn zin'
Een niet onbelangrijke rol in dit agressieve beleggingsbeleid speelde Cyrte, het voormalige investeringsfonds van John de Mol, dat werd geleid door 'cowboy' Frank Botman en in juni 2007 door Delta Lloyd werd ingelijfd. Het bedrijf raakte verwikkeld in hoogoplopend conflict met miljardair Marcel Boekhoorn over een belang dat Boekhoorn in uitgeefconcern TMG nam. Het resulteerde in een potje vulgair moddergooien en saillante getuigenverhoren in de rechtzaal, waar Niek Hoek zelf ook nog werd gehoord. Vorig jaar mei werd Cyrte opgesplitst en gingen de meest risicovolle projecten met Botman mee naar Dasym Investments. Een besluit dat bij De Nederlandsche Bank met instemming zal zijn begroet.

Woekeren

'We bieden producten aan die makkelijk te gebruiken zijn, makkelijk te begrijpen en een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben,' meldt Hoek in het vandaag uitgekomen jaarverslag over 2013. Die instelling heeft Delta Lloyd niet altijd het hoogst in het vaandel gehad. Na Aegeon en ING was Delta Lloyd ook een van de grote aanbieders van woekerpolissen, met name op het gebied van beleggingsproducten.
Zelf sprak hij dan ook liever over 'beleggingsverzekeringen' in plaats van woekerpolissen
Hoek zelf meende dat de woekerpolisaffaire een kwestie van 'beeldvorming' was, vertelde hij in maart 2011 aan een hoorcommissie van de Tweede Kamer over woekerpolissen. Zelf sprak hij dan ook liever over 'beleggingsverzekeringen' die in de jaren negentig zeer goed rendeerden, maar daarna door de tegenvallende beurs niet meer. Daardoor voldeden de producten in ‘sommige opzichten niet meer aan de eisen van vandaag.' Hoek ergerde zich aan de ophef die ontstond. ‘Populisten schilderen graag alle 7 miljoen beleggingsverzekeringen af als waardeloze woekerpolissen’, aldus Hoek. ‘Ook hier wint de beeldvorming het van het nemen van verantwoordelijkheid’. De systematische misleiding van de miljoenen afnemers van woekerpolissen werd door Hoek afgedaan als een 'teleurstellende beleggingservaring'. Eerlijk is eerlijk: Hoek zelf nam zijn verantwoordelijkheid. Midden in de uitslaande kredietcrisis - in september 2008 toen Lehman Brothers de afgrond in dook - nam Hoek namens Delta Lloyd als eerste verzekeraar het initiatief om een schikkingsregeling te treffen op basis van de Wabeke-norm. Pikant detail in deze is dat ombudsman Jan Wolter Wabeke nog geen maand na de schikking, door Delta Lloyd op een luxueus snoepreisje naar Spanje werd getrakteerd om in de zon mee te leven met de zeilhobby van Hoek. De schikkingen werden al snel door velen als een 'fopspeen' gekenschetst. De norm pakt volgens experts nogal ongunstig uit voor consumenten en met name voordelig voor verzekeraars die nog in lengte van jaren profiteren van de enorme marges die ze op de woekerpolissen verdienen. Volstrekt duidelijk is dat ellende rond de woekerpolissen nog vele jaren zal aanhouden. Ook zullen (levens)verzekeraars als Delta Lloyd de nodige slagen moeten maken om hun afbrokkelende bedrijfsmodellen tegen te gaan. Allemaal zaken waar kapitein Hoek zich vanaf volgend jaar geen zorgen meer over hoeft te maken.

Huizenhoofdpijn

Hoofdpijn zal de zeiler eerder krijgen van zijn niet verkochte villa aan de duinweg te Wassenaar, dat al ruim een half jaar te koop staat. Het zal voor Hoek nog een flinke kluif worden om in de woelige villamarkt voor een goede prijs van zijn huis af te komen. Geduld van mogelijk geinteresseerde kopers in de afgelopen zes maanden lijkt beloond te worden. De prachtige rietgedekte villa, rustiek gelegen op 2.353m2 grond, is inmiddels te koop voor een miljoen minder dan de oorspronkelijke vraagprijs van 3.900.000 euro. Hoek hoeft niet direct te vrezen voor een restschuld. Hij kocht de villa in 1996 voor 1.450.000 gulden (€ 657.981). Op het pand rusten in totaal vier hypotheken ter hoogte  van in totaal bijna 2 miljoen euro. Ongeveer de helft - bijna 1 miljoen euro - hypotheek loopt bij Delta Lloyd bank. Als het huis verkocht wordt kan de verstokte zeiler in alle rust gaan rentenieren vanuit zijn andere stulpje in Hindeloopen, aan het water gelegen op slechts 100 meter van het IJsselmeer. Voor geinteresseerden: meer informatie en foto's hier.

Voor slechts Voor slechts 2.950.000 is het van u