Bedrijvendokter Karel Steup gaat alsnog achter slot en grendel

3 Connecties

Onderwerpen

Karel Steup zorgflats

Locaties

Den Haag
7 Bijdragen

De Noordwijkse investeerder Karel Steup sluisde 4 ton van de zakelijke rekening van een Haagse zorgflat naar zijn privé-onderneming. Het ging volgens hem om een ‘lening’, maar daar ging de rechter in 2015 niet in mee. Dankzij een terugbetalingsregeling wist Steup uit de cel te blijven, maar hij hield zich niet aan de afspraken. Het gevolg: alsnog 9 maanden cel.

De Noordwijkse ‘bedrijvendokter’ annex investeerder Karel Steup (64) kreeg jarenlang uitstel van executie, maar afgelopen dinsdag viel voor hem het doek. De rechtbank Den Haag oordeelde dat Steup alsnog negen maanden de cel in moet. De vriendelijk ogende Steup wist 3,5 jaar geleden nog een celstraf te ontlopen. Hij werd ervan verdacht vier ton van de zakelijke rekening van de Haagse verzorgingsflat Waalsdorp te hebben verduisterd.

Steup, die in zijn gloriedagen lid was van de Noordwijkse golfclub en met zijn vrouw in een miljoenenvilla aan de Dennenweg in Noordwijk woonde, was kind aan huis bij de verzorgingsflat. Niet alleen woonde zijn zorgbehoevende moeder in de flat, ook speelde hij diverse bestuurlijke rollen bij het beheer. Het leverde hem een bezoldiging op van zeker 60 duizend euro per jaar.

Dat bleek echter ontoereikend voor Steup: in juni 2011 deed hij een greep in de algemene middelen van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van de zorgflat en sluisde 400 duizend euro naar zijn privéonderneming FKS Management Services. In het proces-verbaal – in bezit van Follow the Money – verklaarde Steup dat de VvE het geld wel kon missen. ‘De 400.000 euro van de leenovereenkomst waren algemene reserves van de VVE. […] de noodzaak om reserves aan te houden waren niet meer nodig.’

Steup bleek het bedrag 10 dagen later te hebben geïnvesteerd in een ict-bedrijf, ITSP, zonder dat hij aan iets of iemand toestemming had gevraagd. 

Steup probeerde de verduistering van 4 ton te legitimeren door middel van een leenovereenkomst. Opmerkelijk: het contract is aan beiden zijden (geldnemer en geldgever) ondertekend door Karel Steup; eenmaal als VvE-bestuurder en eenmaal als bestuurder van zijn privébedrijf FKS.

Door de mand gevallen

Steup probeerde zijn daad te legitimeren door te schrijven ‘dat Waalsdorp over overtollige liquiditeiten beschikt en behoefte heeft aan redelijk en risicoloos rendement’. Maar zijn solo-actie bleef uiteindelijk niet onder de radar. Begin 2013 drong de Raad van Toezicht – met het oog op het opmaken van de jaarrekening 2011 – aan op inzage in de administratie van de VvE. ‘De heer Steup was daar ook aanwezig en zal zich ongetwijfeld ter vergadering gerealiseerd hebben dat in die VvE-administratie de lening van 400 duizend euro en de daarbij behorende bankafschriften zaten,’ zei Jan Knipscheer, lid van de Raad van Toezicht, destijds tegen Follow the Money. De administratie kwam uiteindelijk boven water, waarbij er in eerste instantie één bankafschrift ontbrak. Op de dag dat Steup zijn ontslag indiende, 23 april 2013, kwamen het bankafschrift en de leenovereenkomst alsnog bovendrijven.   

Voor het wegsluizen van deze 4 ton moest Steup zich in januari 2015 voor het eerst melden bij de strafrechter Den Haag. Het vormde voor Follow the Money aanleiding om de zakelijke carrière van de zongebruinde babyboomer eens onder de loep te nemen. Wat bleek: Steup heeft in zijn carrière als investeerder en adviseur/bedrijvendokter al eerder brokken gemaakt.

Zo belandde hij in 2004 bij het gerenommeerde Waterland Private Equity, waar hij zich mocht richten op bedrijven met een omzet van minimaal 10 miljoen euro. Maar zijn arbeidsovereenkomst werd al snel weer ontbonden: ‘Na een paar maanden kwamen we erachter dat hij onregelmatigheden in zijn privé had verzwegen,’ zei Rob Thielen, eigenaar van de investeringsmaatschappij. ‘De details weet ik niet meer, maar het was een ontslag om iets frauduleus. Dat bleek hij niet op zijn cv vermeld te hebben. Het is geen man die ik zou aanbevelen.’ Ook in zijn latere carrière bleek Steup nog weleens op stiekeme wijze klanten te hebben benadeeld.

Lastig parket

Steup kwam steeds relatief ongeschonden uit de strijd. Dat veranderde in 2015, toen hij moest plaatsnemen in het verdachtenbankje in de rechtbank Den Haag vanwege het verduisteren van de 4 ton van de Haagse verzorgingsflat. ‘Uhm, ik zit in een heel lastig parket. Ik wil aangeven dat het me bijzonder spijt, ik heb een grote stommiteit begaan,’ zei Steup daar.

‘Hij is er met hun spaarcenten vandoor gegaan’

Steups redding was dat hij te elfder ure een terugbetalingsregeling met de Raad van Toezicht van de Haagse zorgflat was overeengekomen, à 25 duizend euro per kwartaal. De rechters legde hem wel een taakstraf op van 240 uur, en – als stok achter de deur – een proeftijd van drie jaar. Zodra Steup de gedupeerde bejaardenflat niet op tijd zou terugbetalen, dan zou hij alsnog 9 maanden de cel inmoeten. Zijn raadsman Klaas-Jan de Vries reageerde destijds verheugd dat er geen (directe) celstraf werd opgelegd: ‘Hij heeft het nu zelf in de hand, hij moet zich aan de terugbetalingsregeling houden.’

En dat bleek een probleem te zijn: een jaar na de uitspraak had de bedrijvendokter al termijnen gemist. Dat leidde in 2017 weer tot een gang naar de rechter, maar ook nu kreeg hij ‘clementie’. Afgelopen dinsdag stond hij wederom voor het hekje: hij had opnieuw termijnen gemist. De rechter ging daardoor over tot het opleggen van een celstraf. 'De verdachte heeft voldoende kansen gehad,’ vertelde de rechter volgens het verslag van Omroep West tijdens de zitting. Steup heeft in de afgelopen drie jaar nog maar 220 duizend euro afbetaald, terwijl de hoofdsom 400 duizend euro bedroeg. En daar komt nog een jaarrente van maar liefst 7 procent bovenop.

Brommen

Jan Knipscheer, lid van de Raad van Toezicht van de zorgflat, reageert opgelucht. ‘Die jongen moet gaan brommen,’ zegt hij onderkoeld. ‘De oude bewoners van de zorgflat zijn daar waarschijnlijk heel blij mee. Hij is er met hun spaarcenten vandoor gegaan.’

Het is maar de vraag of Steup het restant ooit zal terugbetalen. Toeval of niet, Steup is in de tussentijd gescheiden van zijn vrouw en de Noordwijkse miljoenenvilla, die op haar naam stond, is in 2016 verkocht voor 2,2 miljoen euro. ‘Het is heel bijzonder dat hij de overwaarde van het huis – 8 ton – aan haar heeft gegund. En ze heeft ook nog een vordering van 2,5 ton ingediend in de echtscheidingsprocedure. Steup heeft al gedreigd dat hij persoonlijk failliet zal gaan als hij de bak inmoet,’ aldus Knipscheer. De stichting heeft nog wel beslag laten leggen op een aantal bedrijfspanden in Voorburg: ‘Ik verwacht dat die binnenkort geveild zullen worden. Hopelijk krijgen we daar al het geld mee terug.’

Klaas-Jan de Vries, de advocaat van Steup, reageert op het vonnis: ‘Hij was uiteraard niet blij met de uitspraak. Hij zal nu de gevangenisstraf moeten uitzitten en het openstaande bedrag blijft staan.’ De Vries meldt dat hij op dit moment niet kan ingaan op een eventueel persoonlijk faillissement van Steup. ‘Dat loopt nog. Het zou kunnen, het zou niet kunnen.’