Karl Marx zegeviert over kapitalistisch icoon

2 Connecties

Relaties

Karl Marx

Locaties

Duitsland
0 Bijdragen

Achtung! Anno 2012 heeft het communisme dan toch over het kapitalisme zege gevierd. Althans, als het gaat om creditcards. Bankpasjes van de Oostduitse Sparkasse Chemnitz met Marx erop zijn niet aan te slepen.

Chemnitz mag dan na de val van de muur afstand hebben gedaan van zijn voormalige naam Karl Marx Stadt, de lokale spaarbank lijkt juist trots zijn op het communistische oerverleden van de Oostduitse universiteitsstad. De Chemnitz Sparkasse geeft Mastercards uit waarop het markante hoofd van de Duitse filosoof Karl Marx prijkt. En ze zijn nu al niet aan te slepen, zo blijkt uit een reportage van Die Welt.

'We hebben zelfs aanvragen uit Amerika gehad', tekent het Noordduiitse dagblad op uit de mond op van woordvoerder Roger Wirtz van de Chemnitz Sparkasse , die volslagen verrast is door de populariteit van de creditcard. 'Maar zo ongewoon is de combinatie Marx en geld ook weer niet: In de DDR-tijd prijkt hij per slot van rekening ook op het Oostduitse bankbiljet van 100-Mark bankbiljet.'

 

Enquête

Creditcard of bankpasjes met regionaal gebonden afbeeldingen komen vaker voor in de Bondsrepubliek. Veel andere banken brengen pasjes uit met beroemde dieren uit de plaatselijke dierentuin of een populair sportteam uit de regio. Maar de bankiers van de Sparkasse Chemnitz wilden wat anders doen nadat er veel kritiek was gekomen op de creditcard met een afbeelding van de matig presterende voetbalclub FC Chemnitz.

 

De Sparkasse Chemnitz organiseerde vervolgens een enquête onder de 300 duizend klanten. Uitkomst van dit online klantenonderzoek: één op de drie bleek een creditcard met Karl Marx erop wel zien zitten. Waarop de bank besloot creditcards te gaan drukken me de afbeelding van misschien wel de beroemdste burger van Chemnitz.

 

Lawine

'En toen is de lawine gaan rollen', vertelt woordvoerder Wirtz. Dankzij de creditcard staat de grootste stad na Leipzig en Dresden in de Duitse deelstaat weer even in de schijnwerpers. Inmiddels heeft de helft van de creditcardbezitters van de Chemnitz Sparkasse in bezit van de plastic betaalversie met de Duitse filosoof in de hoofdrol. Inmiddels is de creditcard met Marx erop ook zeer geliefd onder klanten in Berlijn.

 

De lancering van Karl Marx als icoon van een kapitalistisch betaalmiddel vanuit Chemnitz is niet zo verwonderlijk, zo constateert Die Welt. Na de val van de muur werd weliswaar direct via een burgerreferendum besloten om afscheid te nemen van de DDR-naam Karl Marx Stadt, maar nog nooit is Karl Marx van zijn belangrijkste sokkel getrokken.

 

De 7,10 meter hoge buste van Marx uit 1971 bijgenaamd 'Der Nischel' is nog steeds de grootste blikvanger van Chemnitz. Sterker nog, volgens de gemeentelijke propaganda vormt Chemnitz het decor van de meest gefotografeerde buste ter wereld. 

Het Karl Marx-Monument alias 'der Nischel' is nog steeds dé blikvanger van Chemnitz