Kassa voor deurwaarders dankzij crisis

1 Connectie

Relaties

Incassobureau
0 Bijdragen

Incassobureaus en deurwaarders hebben het steeds drukker in deze crisistijden. Afgelopen jaar boekte marktleider GGN een winstgroei van 26 procent. En 2012 wordt nog lucratiever.

Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde jaarverslag van GGN (Groep Gerechtsdeurwaarders Nederland). GGN kan bogen op een omzet van 101 miljoen euro in 2011.

De totale branche-omzet van afgelopen jaar wordt op bijna 610 miljoen euro geraamd, aangezien GGN met ruim 16 procent marktleider is van de incasso- en deurwaardersbranche in Nederland. Vorig jaar behandelde GGN meer dan één miljoen dossiers, waarvan 100 duizend stuks in het bedrijvensegment. 


Maar van makkelijk geld verdienen in deze overtuigende groeimarkt is geen sprake, benadrukt Janneke van der Loo, woordvoerster van GGN. ‘Makkelijk incasseren is er  zeker niet bij voor de incasso respectievelijk deurwaardersbranche. Het verantwoord innen van vorderingen vereist steeds meer kennis en expertise. Betalingsproblemen en oplossingen zijn complexer dan ooit tevoren en incasseren gaat verder dan enkel een aanmaning sturen en afwachten. Deze ontwikkelingen zien we duidelijk terug in 2011.'

 

'Nagenoeg niks valt er meer te halen'

Die trend zet zich door dit jaar, vervolgt Van der Loo. 'Ook voor dit jaar merken we dat het steeds lastiger om te incasseren. Simpelweg  omdat een groeiend aantal debiteuren dusdanige schulden heeft, dat er bij hen nagenoeg niks meer valt te halen. En dus proberen we met een betalingafspraak tot een oplossing te komen.’

 

In deze tijden van financieel-economische malaise is er verder een duidelijke trend zichtbaar als het gaat om oplopende schulden en de grotere moeite om deze schulden af te lossen, zo blijkt uit het jaarverslag van GGN. Neem nu alleen al de hoogte van de vorderingen: de gemiddelde hoofdsom steeg in 2011 met 19 procent ten opzichte van 2010 ofwel van 1.388 euro naar 1600 euro.


Opmerkelijk is dat steeds meer schuldenaars het verdommen om hun openstaande rekeningen te betalen ondanks verschillende waarschuwingen. Volgens het GGN heeft deze groeiende groep van dubieuze debiteuren gemeen dat ze vaak schulden hebben als gevolg van gedaald inkomen door werkloosheid en echtscheiding. Daarnaast leven veel van deze schuldenaars op te grote voet waardoor er minder geld binnenkomt dan er wordt uitgegeven. Verder zien de debiteuren niet meer de bomen door het bos, omdat ze meerdere schulden tegelijk hebben.

 

'Rekening moet wel worden betaald'
‘Vandaar dat het incassobureau en de gerechtsdeurwaarder zo goed mogelijk de situatie van de schuldenaar in kaart te brengen, zodat er gericht gezocht kan worden naar een oplossing voor zowel de schuldenaar als de schuldeiser’, vult van Der Loo aan. ‘Want uiteindelijk moet de rekening wel worden betaald.’
Maar komt bij de GGN-manager niet aan met de suggestie dat incassobureaus net zo inhalig en meedogenloos te werk gaan als deurwaarder Dreverhaven, de machtige personage uit de roman ‘Karakter’ van Bordewijk uit 1938.

 

'Vermeend imago van beulen'

‘Het beeld van Incassobureaus en deurwaarders bij de gewone burgers is niet al te positief. We zouden als een soort beulen ons werk doen. Maar dat vermeende imago klopt totaal niet met de dagelijkse praktijk. We opereren ook als adviseurs en proberen in overleg met de schuldenaars tot een oplossing te komen.’
Meedenkende moderne variant van Dreverhaven of niet, dit jaar belooft het nog drukker te worden voor GGN. ‘Zoals de markt zich nu ontwikkelt, verwachten we dat voor 2012 een winstgroei van 5 procent haalbaar moet zijn’, meldt Van der Loo opgetogen.

De Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NVI)  onderschrijft de rooskleurige verwachtingen van GGN. Uit begin dit jaar verricht onderzoek van de NVI blijkt dat Nederlandse burgers en bedrijven voor een recordbedrag in het krijt staan bij incassobureaus: 6,3 miljard euro.