
De kersttoespraak van koning Willem-Alexander was ‘een onhandige, op voorhand tot mislukken gedoemde poging om zelf gewoon onder “gewone Nederlanders” te lijken’, aldus Ewald Engelen. En dan heeft hij het nog niets eens over de inhoud gehad.
Als je wil weten wat er speelt in Nederland, dan kan je drie dingen doen. Je kan de jaarlijkse Sociale staat van Nederland van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) lezen, je kan naar de reaguursels op GeenStijl kijken, of je kan de kersttoespraak van de koning tot je nemen.
Het SCP heeft zich gediskwalificeerd door in zijn laatste overzicht de Paarse jaren negentig mee te nemen, waardoor er een vertekend optimistisch oordeel over de jaren van Rutte kwam uitrollen. Het nadeel van GeenStijl is dat het een reservaat van boze vernederden en gekrenkten is geworden, waardoor je er nooit het optimistische tegengeluid van een geslaagde D66-er of kosmopolitische Groenlinkser zult aantreffen.
Vandaar dat ik me altijd het liefste wend tot de kerstboodschap van de Koning. Het is een persoonlijke tekst met een politiek randje, uitgesproken door een man die geacht wordt dat namens alle Nederlanders te doen. Een man die weliswaar afkomstig is uit de elite, maar die het hele jaar door geënsceneerde ontmoetingen heeft met diezelfde spreekwoordelijke ‘gewone Nederlander’ die je ook in het verkiezingsprogramma van de VVD terugvindt. En een man die de kerst steevast aangrijpt om vanuit zijn kroondomeinen de zorgen en bekommernissen van ons allen te verwoorden, in een taal die wij allen spreken, gelardeerd met voorbeelden die wij allen kennen.
Met andere woorden: het is een onhandige, op voorhand tot mislukken gedoemde poging om zelf gewoon onder ‘gewone Nederlanders’ te lijken. Tot mislukken gedoemd, omdat daarvoor de aardappel in de keel nét iets te heet is, de blazer nét iets te duur, en de blik nét iets te verwaten.
Ook deze kerstboodschap was weer een pareltje vol onbedoelde onthullingen
Ook deze kerstboodschap was weer een pareltje vol onbedoelde onthullingen. Laat mij er twee uithalen. Allereerst: de verwijzing naar de ‘natuurramp’ op de Antillen, waar het medeleven van de Koning naar uitging. Dat het woord ‘natuur’ wordt gebruikt ter aanduiding van de scherp toegenomen frequentie van extreme weersomstandigheden, is illustratief voor een wereldbeeld waarin de mens tegenover de natuur staat. Hier hoort de klassieke en vaak aan het Bijbelboek Genesis toegeschreven taak bij om de natuur toch vooral te temmen. Rampen zijn dan gebeurtenissen die geen menselijke oorzaak hebben, en die er hoogstens op wijzen dat wij de natuur nog onvoldoende hebben getemd.
Het is een uiterst zelfgenoegzaam beeld dat verhult dat het merendeel van de zogenaamde ‘natuurrampen’ waar wij de afgelopen decennia mee zijn geconfronteerd wel degelijk een menselijke oorzaak hebben. Door de scherp toegenomen opwarming van de atmosfeer is de kans op extreme weersgebeurtenissen explosief gestegen. De reden daarvoor: de immense hoeveelheden CO2 die wij met zijn allen hebben uitgestoten — en nog altijd uitstoten. Waarbij moet worden aangetekend dat het merendeel daarvan voor Europese en Amerikaanse rekening komt, ook al is China op dit moment de grootste emittent.
Dit is wat in de kritische ecologische literatuur wordt aangeduid met het ‘Antropoceen’: het geologisch tijdvak waarin de voornaamste oorzaken van klimatologische en geofysische veranderingen niet van de natuur afkomstig zijn, maar van de mens (en dan met name van de inrichting van diens productie- en consumptie-apparaat).
Uiteraard zijn wij niet allemaal even medeplichtig geweest aan de vormgeving ervan. Om het op zijn vulgair-Marxistisch te zeggen: de factor kapitaal draagt er een veel grotere verantwoordelijkheid voor dan de factor arbeid. En dat maakt klimaatverandering in het Antropoceen tot iets heel anders dan eerdere grootschalige klimatologische en geofysische veranderingen: wil je snappen hoe klimaatverandering ontstaat, wat de gevolgen ervan zijn, wie de slachtoffers er van zijn en wie er baat bij hebben om het te ontkennen of te bagatelliseren, dan heb je een politiek-economisch perspectief nodig waar de woorden ‘macht’ en ‘machtsverschillen’ een cruciale rol in spelen.
Niets van dit al in de kersttoespraak van de Koning. Met het woordje 'natuurramp' veegt hij de grote verantwoordelijkheid van de Europese elite voor wat er in de Antillen is gebeurd achteloos en tegelijk zeer doeltreffend van tafel.
Weet de Koning hoeveel mensen ooit een ballet van Hans van Manen hebben bijgewoond?
Een groter wij
Hetzelfde gebeurt in de oproep van de Koning tot meer onderlinge saamhorigheid. In de kersttoespraak klinkt het beeld door van een samenleving die uit elkaar aan het vallen is. De oorzaken zijn vooral technologisch van aard: we trekken ons steeds vaker terug in onze eigen meningenghetto's en zijn steeds minder bereid om naar de meningen van anderen te luisteren. Met een verwijzing naar een ballet van Hans van Manen, waar Koning en Koningin op gefêteerd zijn, doet de kerstboodschap een beroep op onze nieuwsgierigheid. Ik citeer:
‘Misschien is dit een begin van een antwoord. Niet zoeken naar een breder ik, maar naar een groter wij. Dat zoeken naar een groter wij is altijd een drijvende kracht geweest in de geschiedenis van ons land en onze democratie.’
Nog afgezien van de a-historische claim dat Nederlanders altijd op zoek geweest naar ‘een groter wij’ en niet eerst en vooral naar meer winstmogelijkheden, is dit om meerdere redenen een onthullende passage. Ten eerste: omdat het gebrek aan saamhorigheid niet alleen technologische oorzaken heeft. Met geen woord rept de Koning over de veranderingen op de arbeidsmarkt. Één op de zeven Nederlanders heeft niet langer een vast arbeidscontract, maar werkt als oproepkracht, uitzendkracht of zzp’er. Van solidariteit of saamhorigheid is dan geen sprake meer. En dat ligt niet aan de ‘gewone Nederlander’, maar aan hebzuchtige werkgevers die niet langer bereid zijn de sociale lasten te betalen.
Hier wordt niet opgeroepen tot handelen, maar gemaand om niet zo te zeuren
Ten tweede is niet alleen GeenStijl een getto van gelijkgezinde vernederden en gekrenkten — hetzelfde ook voor de Koning en de zijnen. Zie de verwijzing naar het ballet van Hans van Manen: heeft de Koning enig benul van het aantal Nederlanders dat dit zal aanspreken? Weet hij hoeveel mensen ooit een ballet van Hans van Manen hebben bijgewoond? Heeft hij stilgestaan bij de vraag of zijn medeburgers Van Manen als autoriteit zouden erkennen? Ik vrees van niet.
En daarmee steekt door de huid van de gewone taal van de Koning plotseling het elitaire wereldbeeld van de heersende klasse, waarmee die kerstboodschap in een totaal ander licht komt te staan. Hier wordt niet benoemd: hier wordt voorbij gepraat. Hier wordt geen troost geboden, maar verdoofd. Hier wordt niet opgeroepen tot handelen, maar gemaand om niet zo te zeuren.
Tot slot ontbreekt ook hier volledig het politiek-economische perspectief. Bijna 50 miljard euro heeft vijf jaar Rutte de burger gekost. Er is bezuinigd op de kinderopvang; de belastingen op arbeid en consumptie zijn verhoogd; er is fors gesneden in de zorg; de jeugdzorg is een grote puinhoop; de wachtlijsten voor psychiatrische zorg zijn gestegen; de ouderzorg is sleets en rafelig geworden. En terwijl dit alles breed in de kranten werd uitgemeten, heeft Rutte vijf jaar lang bestreden dat Nederland voor de rijken, machtigen en gewetenlozen een belastingparadijs is.
Hoezo saamhorigheid? Als het aan de Koning ligt moet de ‘gewone Nederlander’ niet langer op de staat vertrouwen, maar vooral elkaar gaan helpen. Voor de anderen geldt het motto: wel de lusten, niet de lasten.
En daarmee kent de kerstboodschap van de Koning een toon die het Nederlandse publieke debat nu al vijftien jaar kenmerkt. Ondanks opzichtig falen van het kapitalisme, worden de problemen in Nederland uitsluitend cultureel geduid en zijn de antwoorden exclusief sociaal van aard, niet politiek-economisch. Alles blijft dus zoals het was — en laat dat nou net de bedoeling van de kerstboodschap zijn.
Ik wens u een fijne jaarwisseling.
69 Bijdragen
[Verwijderd]
thebluephantom 6
[Verwijderd]
thebluephantomthebluephantom 6
[Verwijderd]Jan Smid 8
thebluephantomhttps://www.koninklijkhuis.nl/documenten/videos/2017/12/25/kersttoespraak-2017
Om één ding ben ik blij: ik heb niets gemist want de TV stond uit. Daarnaast maakt de Koning een ernstige fout: hij zegt dat kinderen zonder schuld worden geboren. Nou, als dat nou eens waar mocht zijn............
Ludovica Van Oirschot 15
thebluephantomthebluephantom 6
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
thebluephantomMoet hij dan zijn kamer volhangen met allerlei symbolen van anderen?
thebluephantom 6
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
thebluephantomthebluephantom 6
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
thebluephantomthebluephantom 6
Ludovica Van OirschotNiek Jansen 9
Als dat gebeurd was waren we verlost geweest van het Oranje koningshuis, dat een vertegenwoordiger is van een klasse die rijk is geworden door uitbuiting, onderdrukking, opiumhandel en grootaandeelhouder is van o.a. de Shell, een van de grote vervuilers van onze aarde.
Dat laatste zal dan wel de reden zijn dat Ewald van Engelen opmerkt dat koning Alexander het slechts over natuurrampen heeft en daarbij niet verwijst naar de 'man-made disasters', die er de oorzaak van zijn.
De huwelijkskeuze van Alexander vindt dan logischerwijze ook plaats onder mensen uit dezelfde klasse.
Hoe kun je dan zo'n iemand aanrekenen, dat hij aan alles wat er werkelijk leeft aan problemen in de maatschappij voorbij gaat, omdat hij daar nu eenmaal geen benul van heeft vanuit zijn positie.
[Verwijderd]
Niek JansenDat z.g. Oud geld kon zijn oorsprong vinden in het gegeven dat een iemand met wat macht zo'n monafch op zijn troon hielp. Waarna die hulp een halve provincie cadeau kreeg. Natuurlijk te belachelijk voor woorden. En nog steeds is er daardoor sprake van grootgrond bezit.
Tegelijk is dit een vorm van ouwe koeien uit de sloot halen.
Onze constitutionele monarchie vindt in de hele wereld bewondering. En wat is er nou nog mooier dan een monarch die bij voorbaat de tanden zijn uitgetrokken.
En kijk ook eens wat zo genaamde democratie je brengen kan.
Berlusconi, Sarcosie, Trump, Erdogan en ook Vladimir Putin is via verkiezingen aan de macht gekomen.
Wijzelf zijn godbetert al aan Rutte III.
Zijn er ook nog idioten die i.p.v. Onze monach elke vier jaar de leugens en loze beloftes willen aanhoren voor een presidentsverkiezing. Om na de verkiezing weer te ontdekken dat het gross van NL toch de verkeerde krant schijnt te lezen.
Niek Jansen 9
[Verwijderd]Hoe het zou zijn zonder monarchie blijft speculatie, maar het gaat mij meer om het anti-democratisch en feodaal principe van koningshuizen en tevens om de nutteloosheid ervan, vanwege zijn hoofdzakelijke ceremoniële en apolitieke functie. Het gedrag van prins Bernhard heeft overigens aangetoond dat het koningshuis bepaald niet politiek neutraal hoeft te zijn en tevens binnen het koningshuis zelf zoals de politieke controverse indertijd tussen Juliana met Greet Hofmans enerzijds en Bernhard anderzijds aangetoond heeft. Maar In het gunstigste geval zijn het aardige en sympathieke mensen, waaruit waarschijnlijk de internationale bewondering voor ons koningspaar, die u constateert, voortkomt. Maar voor mij is dat onvoldoende basis om met het Oranje vlaggetje te blijven zwaaien.
Men kan lid worden van het Republikeins Genootschap, dat afschaffing van de monarchie bepleit.
Co Pater 7
[Verwijderd]Karolijne Bauland 8
Niek JansenMaar veel van die omringende lieden worden gekozen, benoemd en in ere gehouden door kiezers en door andere machthebbers met (eigen) belangen. Belangen waarover ze in het gunstigste geval weinig openhartig spreken. En als ze dat al doen ligt de mantra van de eigen verantwoordelijkheid vaak vooraan op de tong.
Wie daar kritisch op is 'zeurt' in dit land kennelijk al heel snel. En zeurende lieden passen niet in het brede 'wij'. Zeurende mensen? Dat zijn 'zij, daar aan de overkent, die het niet snappen'. En wie 'het niet snapt' mag niet meespelen en niet meedelen.
Dat bedenkt Willem waarschijnlijk niet zelf. De toespreek heet persoonlijk te zijn maar sluit wel naadloos aan bij de politieke kretologie van het moment.
Bob Lagaaij 5
MaartenH 10
Bob Lagaaij[Verwijderd]
MaartenHLudovica Van Oirschot 15
Bob LagaaijJoost Waasdorp
Bob LagaaijBob Lagaaij 5
Joost WaasdorpHeRo 7
Bob LagaaijPieter Ahsmann 5
Edward 2 4
De Koning is namelijk niet muzikaal.
Annemiek van Moorst 11
Edward 2squarejaw 5
Edward 2locke 5
Wat dierenwelzijn betreft dat ziet men toch maar als een export ding, bij mij komen dan zo van die gedachten wat als in het universum een overmacht bestaat die de mens ziet als een ding.
Het gaat tijd worden dat wij ons niet meer laten kaderen, gaan evalueren naar een betere beschaving verder kijken als de neus lang is, ik kan goed voor mijzelf opkomen daar heb ik geen vingerwijzing of aansturende tonnen verslindende betweters voor nodig, als die weg zijn kunnen de prijzen omlaag. Mijn hand is warm mijn geest scherp genoeg te kunnen oordelen tussen goed en kwaad. Als ik door mijn eigen verdienste wat te vergeven heb wil ik dat zelf geven en niet dat strijkstokken Jantje Pronk spelen over mijn rug. Als de oprechtheid even zou stoppen met “te” netjes te zijn voor de goede zaak zou het voor de toekomst zo maar kunnen dat wij voor elkaar weer het petje afnemen.
Martin van den Heuvel 1 11
Ik zie dat ietsje anders, Ewald. Die hebzuchtige werkgevers waren nooit bereid sociale lasten te betalen, maar ze werden ertoe gedwongen.
Dat die hebzuchtige werkgevers steeds minder sociale lasten betalen, komt doordat de regering die hebzuchtige werkgevers de mogelijkheid heeft aangereikt om ze niet meer te betalen. Dit is dus typisch een gevalletje kat en spek. Net zoals de mogelijkheid om geen vaste baan meer te hoeven geven.
Maar wie heeft de afgelopen 40 jaar de partijen uitgekozen die steevast in de regering zitten? Zouden die lui zich zo langzamerhand niet eens op het hoofd moeten krabben? Hoe moeten we dat noemen, dat de bevolking na 40 jaar afbraak nog steeds dezelfde slopers in het zadel helpt? Masochisme?
Roland Horvath 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Roland HorvathMaartenH 10
Martin van den Heuvel 1locke 5
MaartenHhttps://www.youtube.com/watch?v=aJX1lm8-Plg
Peace out
Annemiek van Moorst 11
thebluephantom 6
Annemiek van MoorstArend Dekker 5
We sturen veel te veel aan op liefdadigheid waar de politiek faalt.
Grote politiek-economische problemen als de zorg, armoede, klimaat etc. moeten ook politiek-economisch worden opgelost.
Liefdadigheid als vrijwilligerswerk is prima maar is en mag nooit een structurele oplossing voor dergelijke grote problemen zijn.
Roland Horvath 7
Arend DekkerCollectiviteit is veel sterker dan solidariteit, en zeker veel sterker dan liefdadigheid. Men kan niet iedereen liefhebben.
Solidariteit wordt door de superrijken altijd zo uitgelegd dat de armen van de superrijken profiteren. Want zij, de superrijken, gaan uit van een absoluut begrip van eigendom. Zij bezitten de aarde en de vruchten van de aarde.
Collectiviteit, de bodem van democratie en SZ, wordt door de superrijken gehaat op een ziekelijke en agressieve manier. Dat omvat alles wat de 99% bezitten: Welvaart, kennis, democratie, bindende referenda en SZ.
Zoals door anderen gezegd, de toespraak van Willem is door Rutte3 goedgekeurd. Rutte3 hoort, ondanks of misschien dankzij de aanwezigheid van twee christelijke partijen, met alles thuis in het Ancien Régime, niet in de 19e eeuw, in de 18e eeuw: De tijd van de absolute staatsmacht en van de slavernij.
thebluephantom 6
Roland HorvathRoland Horvath 7
Rik Jungmann 2
[Verwijderd]
Rik Jungmannj.a. karman 5
Het gebrek aan een gemeenschappelijk sociaal draagvlak is een terugkerende lijn.
Iedereen nog de beste wensen met alle goede voornemens.
thebluephantom 6
j.a. karmanj.a. karman 5
thebluephantomJe kunt er ook positief insteken wees blij dat je zo veel voor anderen kunt bijdragen. Je behoort tot de kleine minderheid die het financieel goed heeft.
Nobel....
Toevoeging.
Het noemen van Elsevier als je bron is niet echt sterk. Het blad lijkt te leven van kweken van onrust zonder gedegen onderzoek. Neem nou die iraanse vluchteling die vluchtelingen enkel als gevaar ziet. Veilig hier, dik betaald hier maar terug naar zijn roots ho maar.
thebluephantom 6
j.a. karmanj.a. karman 5
thebluephantomJe bent kennelijk niet in staat om de feiten achtergronden van de verhalen en de schrijvers te controleren. Dat je je druk maakt dat jij bij de 10% hoort die betaalt voor anderen plaatst je in de groep die graag zelf alles naar zich toetrekt legaal of niet. Panama Paradise papers.
Het is met follow the money nu net waarin ik in geïnteresseerd ben.
De achtergronden en misstanden van de mensen die alles naar zich toe willen trekken legaal of niet.
Voor "geen stijl" en ander complot bedenkers is er al genoeg vrije meningsuiting.
Michel Fleur 6
Ewald moet zijn woede dus vooral op de politiek richten, die de koning ook kan wegsturen indien de bevolking dat eist. Ik ben het inhoudelijk grotendeels eens met zijn kritiek, maar het krijgt op deze manier toch niet het podium dat de meerderheid der Nederlanders doet wakker schrikken met: "shit: we worden genaaid!" De retoriek van kerk en speculanten is immers zó superieur aan die van progressief liberalen en sociaaldemocraten, dat zelfs de linkse publieke omroep en politiek ze napraat.
Marla Singer 7
Dat hij het 'gepeupel' van geenstijl niet ziet zitten is geen verrassing maar dan ziet hij over het hoofd dat ook zij de lotgenoten zijn van een zwaar uit de hand gelopen politieke overname van het bedrijfsleven (de befaamde 1%). Die elite waartoe de koning ook toe behoort (zijn moeder is immers miljardair waarbij hij deze miljarden van zijn moeder zal erven) heeft het zo wel heel erg makkelijk als (zogenaamd) links en rechts elkaar niet kunnen luchten of zien en ze perfect tegen elkaar kunnen uitspelen dmv denktanks, universiteit en andere opiniemakers die allemaal ammunitie aandragen om de samenleving in een constante staat van politieke verwarring te kunnen houden.
Dat je leven kut is (of beter kan) ligt niet aan geenstijl, 'nazis', linksen, 'deugmensen', vluchtelingen, import IS terroristen of zelfs de politie. Het is het feit dat ,ondanks men zo graag wil dat het sprookje van een goedwerkende democratische samenleving waar is, de veruit meeste politieke invloed door het bedrijfsleven secu de 1% uitgeoefend wordt.
Wat de overweldigende meerderheid van de (met name westerse landen) moet doen is het afgegeven politieke mandaat terug opeisen en met het mes op tafel (letterlijk als het moet) ervoor waakt dat hun stemmen tellen in verhouding. Een gezonde democratie heeft onderhoud nodig en kan je niet uitbesteden aan een paar 'knappe koppen' die bijv. als ze de kans krijgen de kas van een daklozen stichting plunderen.
Hoe je dat kan doen? Een kiesdrempel per partij qua aantal (actieve) leden. Kan je niet genoeg leden werven jammer dan. Mag je de volgende rond het nog een keer proberen.
Wat de koning betreft mag hij met vervroegd pensioen en plaats maken voor een gekozen persoon die ervoor waakt dat de samenleving evenwichtig bedient wordt ipv voornamelijk de 1%. (En dat is geen melancholische verwijzing naar de tijd dat ons land een republiek was.)
thebluephantom 6
Marla SingerMichel Fleur 6
Marla SingerMeer grote, visionaire lijnen in de kamer en minder kleine wetjes waarover gesoebat kan worden en die - opzettelijk? - vol met gaten zitten.
En breng met terugwerkende kracht de constitutie weer terug in wet en politiek.
Stravidarus 6
thebluephantom 6
Stravidaruslocke 5
StravidarusStravidarus 6
lockelocke 5
StravidarusWim Verver 5
HeRo 7
Wim VerverWim Verver 5
HeRosquarejaw 5
Hans 127 5
"Professor Herman Matthijs van de Vrije Universiteit Brussel, die onderzoek heeft gedaan naar de kosten van alle koningshuizen in Europa, stelde dat het Koninklijk Huis de Nederlandse staat in 2008 bijna 114 miljoen euro heeft gekost, waarmee het de duurste monarchie van Europa is. De kosten van de Oranjes overstijgen met meer dan de helft de totale kosten van de overige koningshuizen in Europa, die samen 220 miljoen euro op jaarbasis uitgeven. De Nederlandse monarchie geeft in zijn eentje hetzelfde uit als de koningshuizen van Groot-Brittannië, Spanje, Zweden, België, Noorwegen, Luxemburg en Denemarken samen."
De "gewone Nederlander" is, vanuit internationaal perspectief, toch behoorlijk sober/Calvinistisch/spaarzaam ingesteld; uit bovenstaand stukje kan dat van ons koningshuis niet gezegd worden....
Om dan "de gewone Nederlander" de les te lezen is toch wel erg schaamteloos.
Hr E E Schipper 5
Bob Fleumer 5
Lodewijk 6
Bob FleumerNeem nog maar gauw een slok, voordat rutte de fles leegmaakt.
Willem de Vroomen 4
Hans 127 5
Willem de VroomenSteeds meer "have's" zijn voortgekomen uit "have not's"; Zuckerberg, Gates, en al die andere superrijken zijn allemaal met NIETS begonnen.
Het is Marx niet kwalijk te nemen dat hij in 1867 - 1894 deze ontwikkelingen niet voorzag...
schutplaats
De meerderheid heeft hier voor gekozen en de machten die zijn gevormd laten veranderingen niet meer toe. Je moet hopen en of het geluk hebben dat je niet tot de onder modaal behoord, want dat is gewoon pech hebben, helaas.
Gladius Amores 4