
De president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot hield volgens Ewald Engelen in Washington een bijzondere rede waarin hij onder andere stelde dat er nu geen noodzaak is tot loonmatiging
Terwijl de blijdschap over de daadkracht van de ‘mannen acht zonder stuur’ (vrij naar René Cuperus) die in ruil voor wat strooigoed Rutte II een meerderheid moeten bezorgen net als vijftien maanden geleden (Kunduz) als een modderige tsunami over mijn schoenen klotste, gebeurde het echte nieuws 3861 mijl verderop. In Washington hield Klaas Knot in de schaduw van de IMF-jaarvergadering een opmerkelijke lezing op de Nederlandse ambassade voor alumni van zijn alma mater.
Niet eerder schurkte Knot zo genotzuchtig aan tegen de economische ketterij van Flip de Kam, Bas Jacobs, Dirk Bezemer, Jaap van Duijn, Robin Fransman, Johan Witteveen, Jesse Frederik en ondergetekende. De Nederlandse recessie is een bestedingsrecessie van eigen makelij, veroorzaakt door hoge hypothecaire schulden bij dalende vastgoedwaarden, verarming door dertig jaar loonmatiging en een overheid die, om Brusselse oekazes te gehoorzamen, ontijdig haar eigen begrotingstekort probeert af te bouwen door huishoudens ruim vijftig miljard euro afhandig te maken.
Hand op de knip
Lees maar mee. Het begint ermee dat Knot de dip van 2009 onderscheidt van die van 2011, de eerste toeschrijft aan het buitenland en de tweede expliciet van ‘binnenlandse makelij’ noemt. Als je dat vergelijkt met de propaganda die uit de kelen van het kabinet opwelt die alles aan iemand anders wijt, is dit een wonder van intellectuele eerlijkheid: voortijdige tekortreductie heeft Nederland in het economische ravijn gestort. Kom daar in het spinbrakende Haagse maar eens om. Vervolgens constateert Knot dat het voornaamste verschil met onze buurlanden onze anemische consumptie is. Wij houden nu al vijf jaar de hand op de knip. En dat komt niet door gebrek aan vertrouwen (pace Rutte, Kamp, Samsom en Dijsselbloem) maar doordat Nederlandse huishoudens stomweg ‘minder geld in de knip’ hebben. Het reëel beschikbare inkomen, aldus Knot, is tussen 2009 en 2013 met negen (!) procent gekrompen, terwijl het in de rest van de eurozone (inclusief Griekenland) met drie procent is gestegen. En tussen haakjes staat er dan: ‘helft van die klap in 2013’. Lees: dat vervloekte Kunduz-akkoord was de doodsteek voor het Nederlandse herstel. Een rondborstigere veroordeling van politieke kippendrift ben ik nog niet tegengekomen.'Knot legt daarmee de schuld primair bij de banken'En we zijn er nog niet. Een pagina verder gaat Knot in op de huizenzeepbel. Hij erkent dat ‘veel ruimere hypothecaire kredietverlening’ de voornaamste oorzaak is geweest van gestegen huizenprijzen, legt daarmee de schuld primair bij de banken en neemt afstand van het uitentreuren herhaalde, bankvriendelijke cliché dat het door de hypotheekrenteaftrek uit 1893 zou zijn gekomen. En met een onthutsend grafiekje laat Knot zien dat de kosten en baten van de zeepbel extreem ongelijk zijn verdeeld: terwijl 55 procent van de veertig-minners tegen onderwaarde aanhikt, mag 75 procent van de vijftig-plussers zich ondanks crisis verheugen op fikse overwaarde. Oftewel, jong is de pineut, oud het goudhaantje.
9 Bijdragen
rabrikoosje
Het Nederlandse volk is de dupe van het slechte beleid.
Uit éindelijk betaalt de allerarmsten onder ons.
Kabinet moet maar eens proberen respect te verdienen!
Erik de Vlieger
JulesH123
Dit vind ik raar. Klaas Knot geeft in het document op DNB.nl geen enkele aanwijzing dat hij de banken hiervoor als schuldige aanwijst. Banken zijn namelijk (op de Rabo na) gewoon beursgenoteerde ondernemingen, en die willen winst maken. Het is de Nederlandse overheid die bepaalt wat de regels omtrent hypotheekverstrekking zijn. Zij hebben de teugels laten vieren en de banken hebben daar goed van geprofiteerd.
"En met een onthutsend grafiekje laat Knot zien dat de kosten en baten van de zeepbel extreem ongelijk zijn verdeeld: terwijl 55 procent van de veertig-minners tegen onderwaarde aanhikt, mag 75 procent van de vijftig-plussers zich ondanks crisis verheugen op fikse overwaarde. Oftewel, jong is de pineut, oud het goudhaantje."
Dit vind ik een van interresantste grafieken die ik ken. Het geeft eens duidelijk weer dat de generatie-discussie die o.a. Krol op gang wilde brengen niet op de huizenmarkt geldt. Ik lees wel niets over de toekomst van deze verschotten. Deze zullen namelijk over enkele jaren doorvloeien naar de volgende generatie door middel van erfenis. Of denk ik nu verkeerd?
NelisLau
JulesH123wp200
Nu nog toegeven dat Zuid-Europa dankzij de ECB (en met Klaas z'n volmondige steun) tot de bedelstaf wordt veroordeeld (zie speech: http://www.dnb.nl/binaries/Speech%20Klaas%20Knot%20Asia%20Society%20Hongkong_tcm46-279583.pdf).
En toegeven dat DNB gefaald heeft in haar taak als toezichthouder op financiële instellingen. Woekerpolissen, aflossingsvrije hypotheken, ING, ABN Amro, DSB, allemaal mede de schuld van DNB.
http://www.dnb.nl/over-dnb/taken/financiele-stabiliteit/index.jsp
En toegeven dat DNB jarenlang gefaald heeft bij het voorspellen van economische groei/krimp omdat hun model uitging (uitgaat) van onrealistische veronderstellingen.
http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2011/dnb247395.jsp
Maar het is een begin.
Maarten
Ludovikaa
Frank Rijk
LudovikaaLudovikaa
Frank Rijk