Kettingrokende gluiperd

3 Connecties

Onderwerpen

Youp

Personen

Rijkman Groenink Wilco Jiskoot

We lachen ons bij FTM al jaren krom wanneer Youp Rijkman Groenink op de korrel neemt. Maar Youp zou nog veel leuker zijn als hij ome Wilco Jiskoot eens lekker te pakken nam.

Is het grappig wanneer Youp van 't Hek Rijkman Groenink door zijn cabareteske mangel trekt? Ja, heel grappig! Op vrijdagavonden hoef je bij de borrelende FTM'ers maar even de naam van die ongegeneerd overbetaalde loonslaaf Rijkman te noemen of de Youp-imitaties van zijn oudejaarsconference 2008 'Troost' rollen over de tafel. Prachtig hoe hij daar die Rijkman nagelde! Zijn die imitaties komisch? In het geheel niet! Het levert een diep tragische vertoning op wanneer ladderzatte journalisten hun onmeetbaar geringe talent voor humor zo schaamteloos etaleren. We kijken natuurlijk veel liever naar Youp zelf. Het is alleen zo jammer dat die bolle bebrilde vrek zijn kruiperige impresario's de opdracht heeft gegeven om de filmpjes van zijn oudejaarsconference van Youtube en Uitzending Gemist te laten verwijderen. Wat een eikel.

 
Nou ja, gelukkig hebben we nog twitter. Daar doet Youp ook een beetje aan. En jawel, ook Rijkman kreeg een tweet om zijn oren toen hij in 2009 tegen de Financial Times zei dat het tijd werd om de bonussen te hervormen.
 
 
 
 
Een half jaar later pakte Youp weer uit. Hij wijdde zelfs een hele column aan Groenink. Dit keer omdat Rijkman bij de ondervragingen van Commissie-De Wit had gezegd dat hij met 'een zekere mate van woestheid' 26 miljoen euro in ontvangst had moeten nemen toen zijn toen al 'bijna failliete ABN Amro' (aldus Youp) werd overgenomen. Zo leuk hoe hij zijn lafheid, wansmaak, zijn arrogante blik en zijn bekakte tongval fileerde.
 
Tombstone
Anderhalve week geleden deelde hij in zijn column weer een tik aan Rijkman uit. Wederom heel geestig. Het is mooi dat Youp zich als een van de weinige kleinkunstenaars bezighoudt met de financiële crisis en al die klootzakken die daarvoor hun zakken hebben gevuld, loopt af te zeiken. Toch vragen wij ons in het clubhuis van FTM deemoedig af waarom het grote komische genie uit Amsterdam-Zuid zijn pijlen niet even op de 'Onderkoning van het Nederlandse Bedrijfsleven' richt. Wie dat is? Wilco Jiskoot natuurlijk! De belangrijkste tegenspeler van Rijkman bij ABN Amro. Hoofdrolspeler in het drama De Prooi.
 
De bankier Jiskoot was de belangrijkste 'dealmaker' die er ooit in Nederland rondliep. Het was niet Groenink die de rommel bij ABN Amro verkocht, maar Jiskoot. En weet je wat nou zo leuk is? De man verzamelde tombstones. Veel van die bankiertjes doen dat. Toen Wilco nog op de 22e verdieping van dat zwartmarmeren mausoleum aan de Zuidas huisde, had hij er een hele kast vol van. Het zijn van die plexiglazen herinneringsobjecten die de bankiers van team Jiskoot aan zichzelf en hun verneukte klanten uitreikten als ze weer zo'n bedrijf als World Online aan het van hebzucht kwijlende publiek hadden verkocht. Of wanneer die kettingrokende gluiperd van een Jiskoot weer een bedrijf als Bouwfonds Property Finance in de maag van zo'n overambitieus klompvoetig type als Sjoerd van Keulen had weten te splitsen. SNS gaat er nu dankzij gladde Wilco en sukkelige Sjoerd helemaal kapot aan. Youps eigen krant NRC wordt dagelijks met de scherven van het fatale ongeluk gevuld.
 
Tombstone. In het Nederlands: grafzerk. Ik vind dat reuze grappig. Ik ben zo benieuwd wat Sjoerd nu met zijn Property Finance grafzerkje heeft gedaan? Zou hij ze uit het zolderraam van zijn grote villa hebben gesodemieterd of zou hij er 's avonds voor het slapen gaan nog even bij staan te grienen?
Ik weet wel wat Wilco doet als hij toevallig ergens dat in plexiglas gegoten caleidoscoopje van SNS ziet opduiken: dan schieten de tranen in zijn samengeknepen ogen en begint hij onbedaarlijk te rochellachen. Geen bankier die zoveel rommel wist te verkopen als Jiskoot. Geen bankier die daar zoveel mee verdiende en daar zo goed mee wegkwam als hij.
 
Kakmadamme
Jiskoot biedt zoveel meer dan Groenink. Hockey, alcohol, tabak, grote deals en…vrouwen. Het lijkt me zo aardig om de liefdesperikelen van die kleine schuinsmarcheerder even door te nemen. Youp, je wist toch wel dat de vader van je schoonzoon er op 60-jarige leeftijd nog met een aanzienljik jongere kakmadamme vandoor ging? Een nogal stevig uitgevallen type. Ik zie dat al voor me, dat formaat struise slagersvrouw met dat vergeelde nicotinescharminkel van een Jiskoot. Alexandra Cook - Schaapveld heette die truus tot voor kort. Die Cook wist Jiskoot dus mooi van Schaapveld af te splitsen. 'Als een soort omgekeerde M&A transactie', giechelt hier een stonede stagiair. Alexandra werkte ook bij de Bank en Wilco en Alexandra vonden elkaar ook toen al leuk. Ze werden door collega's het 'bankstel' genoemd. Het bankstel! Dat is toch om je kapot te lachen! En weet je wat nog geestiger is? Ze schreven elkaar geen liefdesbrieven, maar sideletters.
Kortom Youp, laat die Rijkman nou even zitten, die man is zoooo 2007. Geef ons nou de man die alles in zich heeft om de meest bespotte man van 2013 te worden: Wilco Jiskoot. Of levert dat soms een probleem op in de familie?