Khadaffi is dood, lang leve nieuw Malta

2 Connecties

Relaties

Libie Malta
0 Bijdragen

Met de abrupte val van het regime-Khadaffi was Malta ineens hofleverancier af van Libië. Maar de economie van de mediterrane EU-dwergstaat herstelt zich knap, constateert Jacob Gelt Dekker.

Khadaffi’s ontzielde lijk op de vloer van een slachthuiskoelcel, als Caravaggio's onthoofding van Johannes de Doper, markeerde het gruwelijke einde, eerste fase, van de Libisch-Arabische lente. Khadaffi's kop werd, voor zover we weten, niet aangeboden op een gouden schaal aan Salome. Nochtans is Libië onthoofd.

 

De negentien stamhoofden, die de revolutionaire kolonel al die jaren koest wist te houden, verscheuren nu, als hongerige wilde honden wat er over is van de Noord-Afrikaanse oliestaat.

 

Hofleverancier Malta
Malta, het kruisvaardersbolwerk voor de kust van Libië, en tevens het kleinste lid van de EU, ontvangt niet langer haar wekelijkse boodschappenlijst uit Tripoli. Jarenlang hebben de hofleveranciers geruisloos alles geleverd wat de genadeloze dictator bestelde en een onafgebroken spoor van vrachtschepen, als nijvere werkmieren, bezorgden miljoenen goederen aan huis in de havensteden Benghazi en Tripoli. Ze waren altijd prompt op tijd, zonder enig mankeren en geen enkele bestelling was te gek. Over de rekening werd nooit gesproken, betalingen waren automatisch.

 

‘Het leek wel of ze daar in parfum baadden’, gniffelde een cosmetica groothandelaar. ‘Maar nu niets meer.’ Nog even was er een piek, zo vertelt hij verder. Net voor het regime viel, werd Malta overstroomd door vluchtelingen, vooral rijken, vaak met koffers vol dollars, op weg naar een goed heenkomen. Niemand weet waar deze duizenden zijn gebleven,  voegt de ondernemer eraan toe. ‘Alsof ze zijn opgelost in de wereldmassa.’

 

 

 

Westerse ingenieurs
Ook  duizenden westerse olie ingenieurs, die hun gezinnen veilig op het katholieke eilandje hadden gestald en zelf wekelijks heen en weer reisden naar de olie- en gasvelden van Noord-Afrika, hebben hun spullen gepakt. In de mijn- en olieboringen industrie is er altijd spanning met religieuze moslims, immers de aarde is door Allah in zes dagen geschapen en Darwinistische geologie mag niet op scholen en universiteiten onderwezen worden. Het idee dat olie zou zijn ontstaan uit de tropische regenwouden, die eens de Sahara bebosten, is ronduit godslasterlijk. Ook Khadaffi was daarom genoodzaakt voor exploratieboringen en ontginningen een leger Aziatische gastarbeiders toe te laten, aangestuurd door Westerse ingenieurs.

 

Tijdens de revolutie zijn de Aziaten en westerlingen het eerst massaal gevlucht. Op Malta staan nu talloze expat woningen en luxueuze villa’s leeg; de vastgoedmarkt wankelt, zoals in de rest van de Middellandse zee landen.

 

Soepele wetgeving offshore ondernemersbelastingen
Malta doet het desondanks economisch toch goed. De soepele wetgeving voor offshore ondernemingsbelastingen en online gambling heeft een nieuwe stroom investeerders opgeleverd. Gamification is met het internet in een korte tijd een wereldwijde business geworden, waarin tientallen miljarden omgaan. Het is een beetje zuur om oude bekenden uit Curaçao en Aruba te ontmoeten, die noodgedwongen door dralende Nederlandse koninkrijkswetgeving, hun biezen hebben moeten pakken en nu royaal genieten van de Britse-Maltese fiscale en gambling wetconstructies.

 

's avonds baadt de baai van Valetta, hoofdstad van Malta, in het licht

 

Massa heeft lijden omarmd

Wereldwijd is er een gebrek aan consumptie- en bedrijfskredieten, niet vanwege beschikbare liquiditeit, maar eerder een alom heersend risico-fobie. Reactionaire en sensatiezoekende massamedia spelen dagelijks maar al te graag in op het sentiment dat voortwoekerend als een ver uitgezaaide kanker.

 

De massa heeft nu eenmaal lijden altijd omarmd, ook wanneer het volstrekt niet nodig was. Als u aan die stelling twijfelt, neem dan eens een kijkje in de talloze renaissance kerken van Italië en Frankrijk waar, van ieder kunstwerk het bloed afdruipt.

 

Slechts enkele jaren geleden openden de handel in derivaten, die  default risico door verzekering wegnamen van hypotheekobligaties, de weg tot bijna onbeperkte financiering van consumptie. Helaas, de sub-prime leningen met aan het einde van een korte looptijd een ballonbetaling, verstoorden de markt zodat zelfs verzekeraars failliet gingen. Hun kansberekening formules bleken onvoldoende om de ware risico’s van vraag- en aanbod markten juist in te schatten.

 

Angstpsychoses
Nu is de gevestigde financiële wereld bang, doodsbang en houden ze de hand stevig op de knip. De hysterische angstpsychoses dientengevolge verstoren Europa’ s keurige economieën.

 

De kans dat financiële instituten in deze situatie het roer zullen omgooien en weer meer risico’s gaan accepteren, is zeer klein, ook al is er nu vanuit de Europese Central bank onbeperkte "monetary easing" voor overheidsschulden en banken-in-de-problemen. De beurt voor herfinanciering lijkt zoals in de jaren tachtig, wederom aan de "non-bank bank" ondernemers.

 

Verzekeringsgeld
In de jaren tachtig waren het de reisbureaus, die de consumptiemarkten redden met travelcheques en credit cards. Terwijl de deftige heren bankiers minachtend neerkeken op het nieuwe plastic geld product, groeiden facturingbedrijven als kool. Het succes van reisbureaus zoals, American Express, Cook travel en Wells Fargo werkte aanstekelijk.

 

Spoedig moest ook het veld van verzekeringsgeld gedeeld worden met de Vroom de Dreesmans, Albert Heijns, Kwikfits en vele anderen, die snel alle retail verzekeringsmarkten opslokten. De Posterijen samen met allerlei spaarfondsen storten zich in volle overgave op kleine hypotheken.

 

Witte boorden bankiersarrogantie
Bestaande banken vluchtten met hun witte boorden bankiersarrogantie in hogere, en zogenaamd winstgevender bedrijf segmenten, zoals M&A, corporate finance enz. De non-bank banks moesten de consumptie economie maar redden.

 

Ook vandaag zal verandering op de financiële markten niet komen van de grote bankiers. Een allang bestaand en jarenlang door bedrijfscultuur gefrustreerde middenkader zal deserteren en haar kans grijpen. Zo zijn er de  zeer geminachte gaming- en gamification bedrijven, die als eersten uit de dikke mist opdoemen. Creatieve Internet penny stock markten lijken schoorvoetend te volgen en wie weet wat er nog zal ontstaan uit de massa? Wie kan de creativiteit van de onthoofde noord Afrikaanse menige raden?

 

Caravaggio’s onthoofding
Vanuit het felle Maltezer zonlicht stapte ik de St. John’s kathedraal binnen en staarde verschrikt naar Caravaggio’s gruwelijke onthoofding. Had de meester ooit kunnen bedenken dat 400 jaar na zijn dood er een miljoen T-shirt toeristen zich jaarlijks zouden verdringen voor zijn goddelijke wreedheid?

 

'De onthoofding van Johannes de Doper' volgens meesterschilder Caravaggio