
FTM verdiept zich sinds 2013 de wijze waarop grote banken in Nederland vele duizenden ondernemers in het MKB met rentederivaten opzadelde. Complexe financiële producten waarvan MKB’ers niet begrepen wat voor schadelijke uitwerking ze konden hebben. Dat had voor vele ondernemers desastreuze gevolgen. FTM drong door tot de kleinste details van deze grote misstand in de financiële sector. De serie artikelen vormt ook het langst lopende dossier op FTM. Lees meer
FTM zat meer dan 3 jaar de banken op de hielen en er ligt nu een oplossing.
Banken verkochten derivaten niet alleen aan woningcorporaties als Vestia, maar ook op grote schaal aan kleine ondernemers waarvan iedereen wist dat zij een verwaarloosbare kennis hadden van complexe financiële producten. Wilden die ondernemers uit het MKB opeens zo graag derivaten als renteswaps afnemen? Nee, ze werden daar in vele gevallen toe gedwongen. Geen renteswap, geen lening, zo luidde een voornaam verkoopargument van de bankiers. Langzaam beginnen de nadelige gevolgen van deze verkooppraktijken duidelijk te worden. De rentederivaten blijken voor duizenden ondernemers het equivalent van wat de woekerpolis ooit voor consumenten waren. De grote vraag is: wat nu? Worden de banken tot de verantwoording geroepen of wordt het probleem vooruit geschoven en moeten benadeelde MKB'ers - net als woekerpolis-slachtoffers - eindeloos wachten op een halfbakken oplossing of zal de rechtspraak een vroegtijdig vonnis vellen? FTM volgt sinds 2013 deze kwestie op de voet en dringt door tot de voornaamste details. Het dossier en de lezers en experts die er in de afgelopen jaren hun bijdrage aan leverden, vormt een rijke bron aan kennis.
De AFM heeft het publiek jarenlang verkeerd ingelicht over wetgeving rentederivaten
Derivatendrama: gedupeerde particulieren, scholen en ziekenhuizen kunnen via de rechter geld terugeisen
Podcast | Hoe de AFM de banken van een onoplosbaar probleem bevrijdde
Hoe de AFM de banken van een onoplosbaar probleem bevrijdde
Schaderegeling derivatendrama: gerechtigheid voor ondernemers of ‘handjeklap met de banken’?
Uitspraak Hoge Raad is doorbraak voor gedupeerde ondernemers in derivatendrama
Podcast | Wettelijk beschermd tegen bancaire wanpraktijken – totdat er schade is
Juridische strijd tussen MKB en de banken is ‘David tegen Goliath’
Wettelijk beschermd tegen bancaire wanpraktijken – totdat er schade is
Podcast | De kredietcrisis van het MKB duurt voort: drieduizend ondernemers wachten nog op definitieve schadevergoeding rentederivaten
Dijsselbloem: 'Kifid krijgt rol bij oplossing rentederivatenproblematiek'
Klachteninstituut Kifid wordt de onafhankelijke geschillencommissie tussen banken en MKB-ondernemers met problematische rentederivaten. Dit zei Minister Dijsselbloem vandaag tijdens het Kamerdebat over rentederivaten aan het MKB.
8 Bijdragen
porca
Speculaas
porcaMaar we leven hier in een poldercultuur, dus echt klip en klare veroordelende uitspraken over het gedrag van banken zijn in Nederland niet te verwachten.
gerrit
Frank Wijn
Eerst Kifid bespreken, dan niet-bindend verklaren en MKB-ers dit structurele probleem individueel aan laten kaarten met de kraan wagenwijd open.
Banken en NVB hebben prima werk geleverd.
Zwijgen, ophouden, wisselgeld uitdelen en verkeerde cijfers rondstrooien. "The winner takes it all".
Oscar
Frank WijnVreemd, hoe zou dat nou komen?
Leuk geparkeerd, maar het is één grote doorgestoken kaart.
Boer breekt klomp
Ronald
noki
Dijsselbloem wil niet collectief oplossen. Dan wordt het dus tijd dat er iemand op die positie gaat zitten die dat wel doet. Niet collectief oplossen is een misdaad.
Al die benadeelden die dan weer in de krant lezen dat salarissen en bonussen bij de bank maar blijven stijgen.... Geen cultuuromslag. Dus dwingend optreden. Het zijn net kinderen die banken en verzekeraars. Heropvoeden dus.
De woekerpolis en deriavaten problematiek niet oplossen is een reden waarom we niet/nooit uit de recessie gaan komen. Dat je als minister zo herinnerd wil worden getuigd wel van lef meneer Dijsselbloem.
Leg eens uit op tv hoe het precies zit en als dan blijkt dat ik gelijk heb kom dan gewoon een keer in beweging en doe er wat aan.