Kijk eens nuchter naar Rusland

4 Connecties

Relaties

Energie Aandelenmarkt aardgas

Locaties

Rusland
7 Bijdragen

Belegger Jan Dwarshuis moet een beetje gniffelen om de stoere taal van de Europese Unie en de VS richting Rusland. Kijk eens nuchter naar het land. De Russische economie staat er beter voor dan de onze.

Precies een week geleden was ik uitgenodigd voor een lunch in Zürich met één van de grootste en succesvolste beleggers in Rusland. De heren hebben een lange adem en schrikken niet van een crisis zoals in Oekraïne. Ik kan ze geen ongelijk geven. Aangezien ook wij – bewust – exposure in de CIS-regio hebben, ben ik altijd op zoek naar goede informatie en referenties. Het verschil tussen de (westerse) perceptie en de feiten kan immers interessante beleggingsmogelijkheden opleveren. Ik heb al eens eerder uitgelegd dat wij op een afwijkende manier onze informatie proberen te vergaren. We mijden daarbij vooral de gangbare media en proberen zelf rechtstreeks en onafhankelijk onze mening te vormen, die uiteindelijk tot onze beleggingsbeslissing moet leiden. Een aandeel is immers zo gekocht, maar hier gaan vaak jaren van onderzoek aan vooraf. De bewegende beurs zien we als onze vriend. Soms dienen zich geweldige instapmomenten aan. Het probleem daarbij is dat de massa in veel gevallen het tegenovergestelde verkondigt, wat tevens de reden is voor het uit de gratie raken van een bepaald bedrijf of bepaalde regio.

Krim weggegeven

Een onderdeel van onze strategie is om ook rechtstreeks – in dit geval met de Russen zelf – de huidige kwestie in Oekraïne en Rusland te bespreken. Vanuit het perspectief van een westerse investeerder is dit een belangrijk aandachtspunt. Het enige dat investeerders immers kunnen doen is hun portfolio zo goed als mogelijk in te richten voor de toekomst. Anticiperen op onbetrouwbare politici heeft in een lange termijn beleggingsproces geen enkele zin.  
De Russische economie staat er in veel opzichten veel beter voor dan die van Europa
Opvallend is dat de Russen zich niet zo druk maken. Volgens een hardnekkig gerucht zou de Krim in 1954 in een dronken bui van Chroetsjov van de hand zijn gedaan. Zelfs de heer Glasnost – Michail Gorbatsjov – is het eens met president Poetin, terwijl de heren op zijn zachtst gezegd geen vrienden zijn. 'De Krim werd deel van Oekraïne volgens de sovjet-wetten, dat wil zeggen, volgens de wetten van de Communistische Partij, zonder de bevolking te raadplegen. Het volk heeft die fout nu hersteld,' aldus Gorbatsjov. De populariteit van Poetin stijgt in zijn eigen land inmiddels naar grote hoogte. Vreemd is dit niet, zeker niet gezien de vooruitgang die hij de afgelopen decennia geboekt heeft. De westerse media heeft daar helaas geen oog voor. Gorbatsjov heeft op zijn beurt gebeld met Poetin en Obama om te benadrukken de kwestie Oekraïne vooral diplomatiek op te lossen. De Russische economie staat er in veel opzichten veel beter voor dan die van Europa. Daarom moet ik om de spierballentaal van Europese Commissie-president José Manuel Barroso en zijn trawanten wel een beetje gniffelen. Ook Barroso weet dat Duitsland onder geen beding ruzie met de Russen wil. Duitsland heeft Rusland nodig en vice versa. Om te jongleren met het uiterst broze herstel binnen de EU is oliekoekendom. De EU kan zich dit helemaal niet permitteren. Het gevolg is dat de Russen Europa mogelijk steeds meer de rug toe zullen keren om vervolgens hun enorme gas- en olievoorraden eenvoudig te slijten in Azië. Ze gaan voor een betere spreiding. Toeval of niet, maar de voorbereidingen voor de eerste grote deal met India werden door Rosneft vorige week al getroffen.

Rutte in de fout

Naar mijn mening was Mark Rutte, in zijn toelichting na de geslaagde Nuclear Security Summit in Den Haag, voor de internationale media iets te veel onder de indruk van het charisma en machtsvertoon van bondgenoot Barack Obama. Rutte liet weten dat de energiesector van Rusland verder aangepakt zou moeten worden, omdat het land geen gediversifieerde economie zou hebben. Een foutieve weergave en een beetje voorbarig, koud na het Nederland-Ruslandjaar. Nederland wil immers een energiehub van de Russen worden en is al decennialang een loyaal handelspartner. Nog geen twaalf uur na de verklaring van Rutte liet de VS weten het vooralsnog te laten bij de huidige sancties, die boterzacht zijn. Een verstandig besluit van president Obama. Hij pruttelde woensdag in Brussel nog wat beetje na, maar een militair conflict is zo goed als zeker van de baan. Een eerder geplande handelsmissie van Nederland naar Rusland onder leiding van minister Henk Kamp gaat medio mei – volkomen terecht – gewoon door. De handelsmissie heeft als thema energie, hoe kan het ook anders. Kamp kan recht gaan praten wat Rutte krom gepraat heeft. Gelukkig is dit wel aan Kamp toevertrouwd.   Rest mij u een goed weekend te wensen.  
  Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.