Kijktip: Watergate-journalist Carl Bernstein bij College Tour

3 Connecties
1 Bijdrage

De Amerikaanse onderzoeksjournalist Carl Bernstein volgde het geldspoor en wist president Nixon op de knieën te krijgen. Vanavond wordt de top-onderzoeksjournalist zélf onder vuur genomen in College Tour. Follow the Money zocht hem alvast op bij de opnames.

Therefore, I shall resign the Presidency effective at noon tomorrow.’ Deze afscheidswoorden van Richard Nixon op 8 augustus 1974 betekenden de pijnlijkste ondergang van een Amerikaanse president in de geschiedenis. Nixon was de eerste Amerikaanse president die aftrad, daartoe gedwongen na aanhoudende onthullingen over zijn betrokkenheid bij het Watergate-schandaal. Een prominente rol bij die onthullingen was weggelegd voor Carl Bernstein en Bob Woodward, twee onderzoeksjournalisten van The Washington Post. Het effect van hun werk was ongeëvenaard. Voor het eerst in de geschiedenis moest een Amerikaanse president het afleggen tegen de journalistiek. Een prestatie waardoor het duo tot op de dag van vandaag een journalistieke heldenstatus heeft.

Voor het eerst in de geschiedenis moest een Amerikaanse president het afleggen tegen de journalistiek

Dit bleek ook donderdag in Koninklijk Theater Carré, waar de honderdste aflevering van College Tour werd opgenomen (uitzending vrijdagavond). Het interviewprogramma onder leiding van Twan Huys had voor de jubileum-uitzending de journalistieke pitbull Carl Bernstein uitgenodigd om zich te laten bevragen door studenten.

 

Gefabriceerde controversie

De journalist Bernstein, die op 28-jarige leeftijd aan het Watergate-dossier begon (aanleiding: een inbraak in het Watergategebouw waarin het hoofdkantoor van de Democratische partij was gevestigd) is inmiddels 72 jaar. Gekleed in een grijs pak, groene sokken en een blauwe stropdas betreedt hij het Carré-podium onder luid applaus van de ongeveer duizend studenten in de zaal.

Bernsteins optreden levert interessante vragen op, waaronder die van een studente die wil weten wat er anders zou zijn als de Watergate-artikelen nú gepubliceerd zouden worden. ‘Als we in deze tijd het Watergate schandaal hadden blootgelegd, dan hadden we het een stuk lastiger gehad dan in de jaren zeventig,’ antwoordt Bernstein. ‘Het grootste probleem in de Verenigde Staten is dat het publiek minder geïnteresseerd is in de waarheid. Er wordt vooral gezocht naar bevestiging.’

'De media schieten tekort in onderzoeksverhalen over de zakelijke activiteiten van Trump. Hij is niet de succesvolle zakenman die hij voorstaat'

Bernstein is bovendien kritisch op de media die vooral aandacht besteden aan sensatie, roddel en de regelmatig terugkerende term manufactured controversy, waar niet de inhoud maar de vorm centraal staat. Terwijl het erom zou moeten gaan de waarheid zo dicht mogelijk te benaderen — ‘the best obtainable version of the truth,’ in de woorden van Bernstein. 

De onderzoeksjournalist ziet lichtpuntjes (‘er wordt nog steeds geweldig werk verzet, zoals de berichtigeving rond de Panama Papers en het onderzoek van de Boston Globe naar pedofiele priesters’) maar hij stoort zich aan de Amerikaanse verslaggeving over de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. ‘De verslaggeving is erg slecht. De grote nieuwszenders (cable news) hebben gedacht: dit is geweldig theater. Ze hebben nog nooit zoveel gratis zendtijd gegeven aan een presidentskandidaat, terwijl ze tekortschieten in onderzoeksverhalen over zijn zakelijke activiteiten. Hij is niet de succesvolle zakenman die hij voorstaat.’

Vrijdag 15 april is Carl Bernstein de 100ste gast in College Tour

Follow the money

Bernsteins wens dat het geldspoor van Trump beter gevolgd wordt, hoeft geen verbazing te wekken. In de film All the President’s Men (met de acteurs Robert Redford en Dustin Hoffman als het journalistenduo) krijgt Bob Woodward in een parkeergarage de gouden tip ‘follow the money’ van een anonieme bron met codenaam Deep Throat (het is de FBI-man Mark Felt, zal decennia later blijken). Oftewel: volg het geldspoor als je het afluisterschandaal wilt blootleggen. Deze fameuze woorden, inspiratiebron voor vele onderzoeksjournalisten waaronder uiteraard Follow the Money, blijken in het Watergate-onderzoek niet letterlijk zo gezegd te zijn, aldus Bernstein in de uitzending. ‘Als je een geldspoor vindt, dan is dat een geweldige weg om het verhaal te volgen. Het draait om het volgen van het geld en de mensen.’ Overigens was Deep Throat geen bron van Bernstein zelf, maar van zijn compaan Bob Woodward.

Na afloop van de uitzending wil Bernstein er desgevraagd nog verder over uitweiden. Terwijl hij poseert met het ene na het andere groepje studenten, zegt hij: ‘Onze Deep Throat heeft nooit die exacte woorden gebruikt. De zin komt van de scriptschrijver van de film.’ Hij doelt op een cheque van 25.000 dollar, geld dat was ingezameld voor Nixons herverkiezingscampagne maar terecht kwam bij een van de vijf Watergate-inbrekers. ‘Vanaf het begin hebben we het geld gevolgd, dat is de beste manier.’

Uitzending & terugkijken

Onderzoeksjournalist en schrijver Carl Bernstein, die wereldberoemd werd door zijn onthullingen in het beruchte Watergate-schandaal, zal te gast zijn in de honderdste aflevering van College Tour. 

Vrijdag 15 april om 21:10 uur bij de NTR op NPO2

Om 23.20 wordt de film All the President’s Men uitgezonden, de verfilming van de journalistieke onthulling van het Watergate-schandaal.

>> Terugkijken kan na uitzending via collegetour.ntr.nl of npo.nl

Lees verder Inklappen