Winst behalen aan de onderkant

2 Connecties

Onderwerpen

Kilian Wawoe Straffen
0 Bijdragen

Columnist Kilian Wawoe werkte tot 2010 bij ABN Amro en was jarenlang vrijwilliger in een gevangenis. Het uitdelen van straffen werkt niet, stelt hij. Niet binnen de gevangenis en niet op de werkvloer. Wat werkt wel?

Iemand pleegt een inbraak en wordt opgepakt. Omdat we dit gedrag als samenleving afkeuren, sluiten we deze persoon op in de gevangenis. De inbreker komt dan alleen precies op dat ene plekje op aarde waar inbreken volstrekt normaal is. In een gevangenis heeft iedereen per definitie iets gedaan wat niet mag. Het gevolg is dat de man de gevangenis uitkomt met het idee dat hij volstrekt normaal is, en hij heeft zijn netwerk flink uitgebreid. Tot verbazing van de samenleving gaat hij na vrijlating weer in de fout (de kans op recidive is ongeveer 75%). De maatschappij vraagt om strengere straffen, zodat de boef nog langer in de gevangenis denkt dat hij normaal is en een nog groter netwerk opbouwt. En zo gaat het maar door.

Straffen werkt averechts
Als je bij een bank werkt, is de overgang naar een gevangenis groot. Voor een menswetenschapper is het erg leerzaam. Wat mij opviel is dat men buiten de gevangenis altijd positief was over strenger straffen, maar dat de realiteit binnen de muren toch anders was. Straffen werkt averechts, omdat gedetineerden niet gestimuleerd worden om een ander leven te gaan leiden. Bovendien leren ze nieuwe, verkeerde vaardigheden aan. Een jonge inbreker vertelde mij ooit: “Ik heb geleerd dat ik nooit meer ‘s nachts moet inbreken, omdat mensen dan altijd thuis zijn.” Binnen zijn afdeling was iedereen het erover eens dat 15 uur het ideale tijdstip is om een inbraak te plegen bij mensen met jonge kinderen. “De ouders zijn dan de kinderen aan het ophalen van school of ze zijn aan het werk.”
De kans op recidive bij TBS is veel kleiner (ongeveer 35%). De veroordeelde komt weliswaar in een omgeving waar het plegen van een zware misdaad normaal is, maar de boodschap van de instelling is duidelijk: jij hebt iets fout gedaan en we laten je pas gaan voordat je dat inziet. Bovendien is er een leger aan therapeuten die helpt met het aanleren van nieuwe vaardigheden. In plaats van leren inbreken zoals in een gevangenis, leert de boef hier om te gaan met zijn neiging tot het stelen van andermans spullen.

Geen prestatiebonussen
In het bedrijfsleven gelden dezelfde principes. Als je als manager van mening bent dat mensen slecht presteren dan is enkel straffen zinloos. Slechte beoordelingen, het inhouden van bonussen, demoties; het is allemaal zinloos als het niet hand in hand gaat met een leertraject. Wie betere prestaties wil van zijn mensen moet juist in die mensen investeren. De chaotische teamleider moet op een cursus time-management; de slecht-verkopende verkoper moet op een sales-cursus en de futloze administrateur moet met een loopbaancoach op zoek naar wat hij wil in zijn carrière. En als dat allemaal niet werkt dan heeft de manager een instrument in handen dat de maatschappij niet heeft - hij kan medewerkers die echt niet verbeteren, laten vertrekken.
Wie ander gedrag wil van zijn mensen moet zich nooit beperken tot straffen. Straffen geeft de persoon wellicht het besef dat hij iets niet goed doet, maar het helpt nog niet om hem ander gedrag te laten vertonen. Een goede manager koppelt een straf dus aan actie om de medewerker te helpen verbeteren. In plaats van het betalen van bonussen aan de toppresteerders zouden bankmanagers geld moeten investeren in niet goed functionerende collega’s. Dáár is de winst te behalen.

 


Kilian W. Wawoe (1972) was tot zijn vertrek bij de ABN-AMRO Bank in 2010 werkzaam in verschillende Human Resources functies in Nederland, België, Monaco en India. Momenteel is hij werkzaam als part-time docent Human Resources management aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is daarnaast consultant en public speaker.

 

Kilian Wawoe
Kilian Wawoe
Dr. Kilian W. Wawoe (1972) werkte als senior- personeelsadviseur bij ABN Amro tot hij in 2010 vertrok uit onvrede over het ge...