
Legbatterij, 2006 © iTamar K, https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:Industrial-Chicken-Coop.JPG
Kippenmiljardair profiteert het meest van het Oekraïense associatieverdrag
Van het controversiële associatieverdrag met Oekraïne profiteert vooral een handvol steenrijke Oekraïners, kippenkolos Kosiuk voorop. Hij maakt zo handig gebruik van de mazen in het associatieverdrag dat hij er miljardair van is geworden.
- Men hoopte dat handel met Oekraïne veel zou opleveren, waardoor alle handelsbarrières werden geslecht.
- De Nederlandse export nam weliswaar toe, maar veel minder dan de die van Oekraïne.
- Oekraïne exporteert vooral kippenvlees dat hier niet op die manier geproduceerd had mogen worden.
- De grote winnaar is Yuriy Kosiuk, wiens MHP-concern een miljard dollar aan staatssteun kreeg.
- Op termijn lijkt de positie van de Nederlandse pluimveesector onhoudbaar, juist nu er milieuvriendelijke maar kostprijsverhogende maatregelen zijn genomen.
Het associatieverdrag is een handelsverdrag, Nederland is een handelsland, dus is het verdrag goed voor Nederland, zei minister-president Mark Rutte in 2016 bij Buitenhof, over de discussie rondom het associatieverdrag. Ruim tweeënhalf jaar na het tumultueuze referendum is het interessant om de balans op te maken: hoe gunstig is zo’n verdrag voor Nederland dan precies? Bij de ratificatie van het verdrag hoopte de Nederlandse regering meer te exporteren naar dit land met 45 miljoen inwoners. De NOS maakte een filmpje, waarin werd gesteld dat 'ze in Oekraïne ook van Nederlandse kaas houden'. Meer handel zou dus gunstig zijn voor exportland Nederland, wat impliceert dat Nederland veel zou gaan verdienen aan extra export. Dat lukte, want Nederland exporteerde in 2017 20 procent meer naar dit land dan in het jaar ervoor. Andersom profiteerde profiteerde Oekraïne echter veel meer.
Waar Nederland altijd meer naar Oekraïne exporteerde dan importeerde, is dat sinds 2014 andersom. Van 2016 op 2017 nam de export van Oekraïne naar Nederland met maar liefst 75 procent toe. Met Nederland heeft het land nu zelfs het grootste handelsoverschot. CBS-cijfers laten duidelijk zien dat aan Oekraïense zijde de grote groei zit in voedingsmiddelen, terwijl de exportkansen voor Nederland in machines zitten. Specifieker in rekken voor legbatterijen en andere apparaten voor het op grote schaal houden van pluimvee. Hier zijn ze afgebroken, maar daar worden ze gewoon weer opgezet. Cijfers van exportverzekeraar Atradius laten zien dat de Nederlandse export vooral betrekking heeft op technologie voor kippenstallen van één Oekraïens bedrijf: Myronivsky Hliboproduct (MHP).
Oneerlijke concurrentie
MHP is met afstand de grootste producent van kippenvlees in Oekraïne. Deze onderneming is het geesteskind van ondernemer Yuriy Kosiuk, met een geschat vermogen van 1,4 miljard dollar een van de rijkste mannen van het land. In 2007 kreeg zijn kippenfabriek een beursnotering. Kosiuk heeft driekwart van zijn aandelen in bezit. MHP is uitermate winstgevend. In het vorige boekjaar bedroeg de winst 200 miljoen dollar op een omzet van 1,3 miljard. Sinds 2012 heeft Kosiuk 470 miljoen dollar aan dividend aan de aandeelhouders uitgekeerd. Driekwart kon hij op zijn eigen rekening storten. Voor die tijd keerde MHP geen dividend uit, zodat de winsten konden bijdragen aan verdere groei.
MHP geniet van een aantal onwenselijke concurrentievoordelen. Nederlandse boeren krijgen te maken met de meststoffenwet en milieueffectrapportages. Daarbij geeft de Nederlandse regering toe dat de milieueffectrapportages voor de Oekraïense kippenboer ‘niet van hoge kwaliteit’ zijn. Uit onderzoek ter plaatse door Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) blijkt dat MHP hopen mest simpelweg naast de stal of fabriek dumpt. Dat is niet erg milieuvriendelijk, maar wel lekker goedkoop en een stevig concurrentievoordeel voor MHP, omdat Nederlandse boeren zich immers aan allerlei regels moeten houden met betrekking tot het aanbieden van mest en ander afval, zoals eierschalen. Omdat Oekraïne legbatterijen mag gebruiken die in Nederland verboden zijn, is er ook geen ontsnappen aan het Oekraïense ei. Zelfs als een Nederlandse consument alleen maar eieren van eigen kip eet, dan zitten Oekraïense eieren potentieel alsnog verwerkt in koeken, sauzen en andere producten.
Het problematische aan het bestrijden van dit soort ongelijkheden in regelgeving, is dat het associatieverdrag veel te vaag is om Oekraïne ergens toe te verplichten. Zo staat in artikel 59 lid 2 dat het doel moet zijn om ‘consensus te bereiken over dierenwelzijn’. Dat is niet heel hard. Bij een bezoek van de Oekraïense minister van Landbouw Oleksiy Pavlenko aan Nederland in 2015 zei hij dat dierenwelzijn ‘van ondergeschikt belang was’. Voor een land in crisis is dat misschien begrijpelijk en omdat ‘consensus bereiken’ zo vaag is, houdt hij zich strikt genomen aan het verdrag. Maar de tekst die importheffingen afschaft, regelt dus niet tegelijkertijd dat er overal op dezelfde manier wordt geproduceerd. Dat is het begin van oneerlijke concurrentie.
Ontdaan van hart en spiermaag
Het associatieverdrag voorziet in het afschaffen van alle importheffingen in zeven stappen, met een tijdelijk maximum aan belastingvrij te importeren tonnen, per goed gedefinieerd product. Dat gaat als volgt. In de database met producten waarvoor de EU een importtarief kan instellen, heeft elk product een code. 0207 12 10 staat bijvoorbeeld voor ‘Plucked and drawn, without heads and feet but with necks, hearts, livers and gizzards, known as 70% chickens.’ Daarvan mag vanaf 2015 10 ton heffingsvrij worden ingevoerd, totdat de zeven tussenjaren voorbij zijn: daarna is er geen enkele restrictie. Of iets nog een kip te noemen is, wordt dus kennelijk in procenten uitgedrukt. Als dezelfde kip is ontdaan van nek, voeten, hart, lever en spiermaag heet deze 65-procentskip, met code 0207 12 90 en een quotum van 10 ton.
De tekst van het associatieverdrag bulkt van dit soort details. De duivel zit in dit geval werkelijk in de details: als een buitenlandse exporteur een pakket 70-procentskip over heeft en hij verwijdert wat onderdelen, is het een ander product met meer ruimte om te exporteren.
Mede dankzij de Cyprus-belastingroute heeft Kiev geregeld te weinig geld
Kosiuk heeft ontdekt dat een stuk filet met bot dat bij elkaar gehouden wordt door vel, nergens in het verdrag is opgenomen. Deze stukken verkoopt hij aan de firma Zandbergen in Veenendaal, die er de kostbare kipfilet uithaalt. Zo omzeilt MHP de de tijdelijke beperkingen van het associatieverdrag.
Belasting keert uit aan kippenboer
Deze goochelarij met kipkarkassen is niet eens de opmerkelijkste voorsprong in de race naar de bodem. Ook het maandloon van 200 dollar, een zevende van het minimumloon in Nederland, geeft Oekraïne niet de definitieve voorsprong. Dat doet de overheid, door belasting te storten in plaats van te innen.
In de vorm van BTW-compensatie wil Kiev zijn exportsector een duw in de rug geven. In het geval van MHP maakt één blik op de jaarcijfers van 2017 duidelijk dat die duw 52,6 miljoen dollar beslaat. Ook de vennootschapsbelasting is bijzonder. De winst voor belasting bedraagt 213 miljoen dollar, na belasting is deze 17 miljoen dollar hoger: er is dus een income tax benefit. Dat zouden wel meer ondernemers willen: na de blauwe brief méér geld op de rekening in plaats van minder. Hoe is dat mogelijk?
In Oekraïne mag een ondernemer kiezen voor een vennootschapsbelasting van 18 procent, of voor een pachtbedrag per hectare, de zogeheten fixed agricultural tax (FAT). In plaats van te kijken naar de winst, naar goed kapitalistisch gebruik, rekende de Sovjet-Unie een FAT, een vaste pacht voor gebruik van de grond door agrariërs. Die bestaat nog altijd in het Oekraïens belastingsysteem. Vanaf 2000 is dat bedrag verhoogd naar zes dollar per hectare. Dat is anderhalf voetbalveld, groot genoeg voor een flinke megastal. In het geval van MHP betekent 18 procent vennootschapsbelasting over de winst dik 35 miljoen dollar per jaar, maar als Kosiuk overstapt op FAT-regeling betaalt hij maar zes dollar per hectare, maximaal. Het moge duidelijk zijn waar zijn keuze op uitkomt.
Cyprus als geldspringplank
Kosiuk krijgt bovenop zijn winst elk jaar gemiddeld 77 miljoen dollar aan directe subsidies. Over zijn winst hoeft hij vervolgens niet de reguliere 18 procent te betalen. Het opgetelde voordeel sinds MHP’s beursnotering in 2007 bedraagt op de kop af 1 miljard dollar.
Uit de jaarrekening maken we verder op dat Kosiuk een financieringsmaatschappij op Cyprus heeft. Daar komt een ander Sovjet-fossiel in de gedaante van een oud fiscaal verdrag om de hoek kijken, namelijk het verdrag ter voorkoming van dubbele belasting tussen Cyprus en de Sovjet-Unie. Na de val van de laatste namen alle voormalige lidstaten daarvan ditzelfde verdrag over, met als enige verschil de naam van hun jonge republiek in plaats van het oude moederland. Omdat de Sovjet-Unie geen winst registreerde, was er ook geen noodzaak om uitgaande winstdelingen te belasten. Die situatie is tot op de dag van vandaag zo goed als onveranderd.
Het is ons een doorn in het oog dat MHP onze agrarische kennis tegen ons gebruikt
Financiële stromen tussen Cyprus en de Oekraïne worden zo niet of nauwelijks belast. Het eiland is een geldspringplank voor mensen, die onder de radar willen blijven van fiscus en/of justitie in Oekraïne. Voor andere voormalige Sovjetrepublieken, zoals Rusland en Kazachstan, is die situatie overigens niet anders. Ook de president van Oekraïne, Petro Porosjenko, gebruikt deze route via Cyprus en Amsterdam. Zo hoeft hij over zijn winsten uit onderneming nauwelijks tot geen belasting te betalen. Mede dankzij ultrarijke Oekraïners die dit soort constructies opzetten, heeft Kiev geregeld te weinig geld en moet de regering niet alleen lenen bij het IMF, maar ook bij de EU. De laatste batch leningen voor Oekraïne bedroeg 1 miljard euro in september 2018: ongeveer evenveel als de regering één kippenbedrijf toeschuift. Die kreeg 857 miljoen dollar uit directe subsidies, 143 miljoen vanwege de Sovjet-fossielen in de belastingregelingen. Nota bene: MHP rapporteert zelf in Amerikaanse dollars.
Half miljard aan zachte EU-leningen
Daar houdt het voordeel voor MHP niet op. De European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) verschaft het kippenbedrijf zachte leningen: een van 65 miljoen euro en een van 85 miljoen euro voor het uitbreiden van de productie en recent nog 25 miljoen euro voor het opzetten van een installatie van biogas. De Europese Investeringsbank (EIB) komt ook nog eens met twee leningen over de brug, een van 55 miljoen euro en een van 30 miljoen euro, bedoeld om de capaciteit uit te breiden. Tot slot heeft het IFC, onderdeel van de Wereldbank, MHP in totaal voor 250 miljoen euro van kredieten voorzien. Eerst 1 miljard euro aan giften, daarna nog eens de helft daarvan aan zachte leningen incasseren.
Daarmee lijkt de vraag of Nederlandse boeren hiertegen kunnen concurreren retorisch. Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders noemt de situatie onhoudbaar: ‘Veel Nederlandse boeren zijn familiebedrijven, die deze schaal missen. De laatste jaren heeft de Nederlandse kippensector inhaalslagen gemaakt met betrekking tot dierenwelzijn. Er gelden hier allemaal regels waar MHP niet mee te maken heeft, van stalverwarming tot fosfaatproductieplafonds en CO2-reductie. Let wel, niemand heeft ooit in een fabriek van MHP mogen kijken. Onze onderzoekers hebben wel een modelbedrijf mogen zien, maar dat zegt niets. Niemand weet wat zich daarbinnen afspeelt.’
Een idioot groot bedrijf
Heeft Kosiuk het niet gewoon slim gedaan? ‘Ongetwijfeld. Maar ik betwijfel of dit goed is voor Nederland of voor Oekraïne. MHP slokt alles op en laat geen ruimte voor concurrenten. Dacht je echt dat een kleine lokale pluimveehouder hier tegenop kan? MHP wordt door overheden gesteund om idioot groot te worden. Zo spelen we een paar oligarchen in de kaart van wie straks iedereen afhankelijk is.’ Daarbij helpt Nederland hem ook nog, zegt De Haan: ‘Omdat MHP orders plaatst bij leveranciers van Nederlandse hardware, maakt het bedrijf gebruik van Nederlandse kennis van agri-business. Die hebben we samen opgebouwd, met de vleessector en de Universiteit van Wageningen. Het is ons een doorn in het oog dat MHP die kennis nu tegen ons gebruikt, op eigen grondgebied, bovenop de subsidie betaald door Nederlandse boeren die via de belasting hun eigen concurrent verplicht moeten spekken. En dat wordt allemaal ook nog eens gesteund door Nederlandse exportkredieten.’
Anastasiya Sobotyuk, head of investor relationships: ‘MHP is a vertically integrated leading poultry producer selling around 60 per cent of its poultry products domestically in Ukraine and around 40 per cent to over sixty countries across the world.’
‘Our model of vertical integration allows us to control production from growing our own grain to global distribution of chicken meat and chicken products, and commitment to innovation means MHP is one of the world’s most efficient agribusinesses in the world.’
‘MHP’s business model means we are well placed to compete with European competitors and our alignment and harmonisation with the highest EU and international standards has allowed us to compete on equal terms globally, facilitating our growth and expansion over the last fifteen years.’
‘Like businesses in many other countries in Europe, we have benefitted from agricultural subsidies in the past and ensure full transparency by publishing details of our finances, including our payment of all corporate taxes. We currently receive no public subsidy for our produce or VAT, and the Ukrainian government only support us for the construction or reconstruction of livestock facilities.’
‘It is also worth noting that in regard to poultry, Ukraine is a net importer from the EU: in 2017 the EU exported 163,057 tons of poultry to the Ukraine whereas it imported 80,083 tons from Ukraine.’
Why does MHP use a Cypriotic subholding? The only use that would have is in an attempt to evade tax, is that the reason?
‘MHP has undergone the process of simplifying its corporate structure with holding company and moved this to Cyprus at the end of 2017, where the businesses’ subsidiaries are already located.’
Through grants and lower corporate income tax (FAT), MHP has effectively received $1 billion in the last ten years. That, coupled with the removal of the trade barriers thanks to the association agreement means that for MHP, the sky is the limit. What are MHP's next steps in terms of international expansion?
‘MHP is focused on becoming a leading global business through an expansion strategy led by investments in its current operations and international acquisitions. The EU is one of many markets for MHP and in 2018 MHP’s exports to the EU market (twenty countries) will constitute around one third of its total exports, which is around 0,7 per cent of total (annual) EU consumption of poultry meat.’
92 Bijdragen
Marla Singer 7
Zijn de mazen in het associatieverdrag niet bewust open gelaten zodat de multinationals ongeacht de herkomst altijd dat ongelijke voordeel krijgen? Ik ben nl. bang van wel.
Ten tijde van het referendum was het duidelijk dat Oekraïne een door en door corrupt land was. Dus dat welke overeenkomst dan ook gedoemd was te mislukken. Het associatieverdrag was niet in het voordeel van het land want het was zeer goed te voorspellen dat het volk zelf nog meer achtergesteld zou worden door corrupte oligarchen.
MHP ziet de gele gloed van de gouden bergen al schijnen en heeft genoeg kapitaal om internationaal te blijven uitbreiden. Met zulke lage prijzen kunnen zij nog meer marktaandeel veroveren op met name Europese landen. Misschien is dat dan eindelijk de druppel dat er meer eisen gesteld gaan worden aan de kwaliteit van kippen want als ze uit zo'n corrupt land als Oekraïne komen dan is het wachten op een schandaal dat er van alles mis mee blijkt te zijn.
Peter Urbanus 5
Marla SingerEveline Bernard 6
Peter UrbanusCo Pater 7
Eveline BernardWant vrije markten bestaan simpelweg niet.
Jan Smid 8
Marla Singerhttps://eenvandaag.avrotros.nl/item/waarom-wil-de-eu-ineens-weer-uitbreiden-met-zes-balkanlanden/
MaartenH 10
Hendrick 4
Hans 127 5
HendrickHet kapitalisme gaat er juist van uit dat productiemiddelen optimaal benut worden wanneer zij in privé bezit zijn, en wanneer er concurrentie tussen de bezitters van deze productie middelen is.
Die concurrentie wordt bedreigd door zaken als kartelvorming en monopolisme; dat moet, volgens de leer van het kapitalisme, voorkomen worden door een sterke marktmeester, zijnde de overheid. De marktmeester moet de concurrentie bewaken en stimuleren. Dit tot in tegenstelling tot bijv. (Neo) liberalisme, dat voorstander is van een minimale overheidsbemoeienis.
Eigenaren van grote ondernemingen zijn dus ook zelden aanhangers van het kapitalisme, of van marktwerking. Zij prefereren monopolisme, kartels en wenden daar soms (vaak) corruptie voor aan. Hoe minder concurrentie, hoe groter hun winst. Hoe meer marktwerking, hoe kleiner hun winst.
Mensen stemden dan ook in meerderheid tegen het ”handelsverdrag" met de Oekraïne. None of us is as smart as all of us...
Hendrick 4
Hans 127Hans 127 5
HendrickIk zou zeggen: haal de zwakheden uit het kapitalisme door een supersterke marktmeester te creëren.
Of had u een idee dat zich in de praktijk al beter bewezen heeft?
Hendrick 4
Hans 127Hans 127 5
HendrickDe overheid in het algemeen, en de politiek in het bijzonder, is steeds meer een opvangplek voor mensen die in het gewone leven niet (volledig) mee kunnen komen.
Hendrick 4
Hans 127Co Pater 7
HendrickSinds 1705 is er een huwelijk gesloten tussen banken en de toen ontstane parlementaire politiek ( o.a. door invloed van John Locke ). voordien ging de vorst over het geld en dat werkte zowiezo niet. We leven nog steeds in die toestand, en daarom is de politiek niet bij machte om het te veranderen. Ook omdat alle geld schuld is aan de bank is het een kankergezwel die samenlevingen naar de klote helpt
Dit machtsblok moet doorbroken worden met een nieuw geldsysteem, en betere democratie.
Henk Zoer 7
Co PaterMaartenH 10
Hans 127Probleem is de aard van het kapitalisme. Iets dat ooit begint als vele kleine spelers die elkaar beconcurreren - vraag en aanbod en zo, leidt onvermijdelijk tot concentratie van geld en macht. Het beter functionerende bedrijf groeit ten koste van het mindere bedrijf, er blijven steeds minder maar ook steeds machtigere spelers over. Op een gegeven moment gaat het niet meer om product kwaliteit en efficiëntie maar om marktmacht en beïnvloeding. Ook dan geldt, dat het bedrijf dat daar het beste in is verder groeit ten koste van bedrijven die dat minder goed doen. Lobbyen en beïnvloeden van de politiek worden dan noodzaak om te overleven.
Hans 127 5
MaartenHPieter Jongejan 7
MaartenHDe vraag is waarom hier vroeger wél tegenop werd getreden (anti-trustwetgeving; het opsplitsen van banken) en nu niet meer of veel minder.
Het antwoord zou kunnen zijn dat het aftroeven van concurrenten met financiële middelen (overnames) veel goedkoper is geworden sinds de introductie van het goedkope fiatgeld. De financiële wereld vaart hier wel bij en groeit als kool. Het goedkope geld beïnvloedt ook de richting en het tempo van technologische ontwikkeling. Door de reële rente steeds verder te verlagen verdwijnen banen en zullen ook de reële lonen steeds verder verlaagd moeten worden. Zo niet dan ontstaat er werkloosheid.
Dit verklaart waarom Italië met een krimpende bevolking een hoge werkloosheid heeft. In de Italiaanse agrarische sector (die door de maffia wordt gedomineerd) werken veel illegalen uit Afrika tegen een hongerloon. De autochtone Italianen zitten werkloos thuis te wachten omdat ze te duur zijn. Daarom pleiten de Italianen voor een Europees basisloon en een Europese werkloosheidsregeling. Wie gaat dat betalen? Niet de maffia.
MaartenH 10
Pieter JongejanNu was dit soort beïnvloeding in vóór-democratische tijden misschien de normale gang van zaken, maar democratie pretendeert daar een eind aan te maken. Alleen heeft het dat eigenlijk nooit gedaan. Ondertussen is de schaal van banken en multinationals alleen maar groter geworden. Het heeft er steeds meer van weg dat de rijken en machtigen er op uit zijn om wereldwijd tot een lage lonen situatie te komen en het MKB uit te kleden, zodat alleen nog grote bedrijven overblijven met een kleine goed betaalde staf, die profiteren van altijd beschikbare laagbetaalde arbeid van werknemers of flexwerkers.
Onze politiek werkt daar dapper aan mee. De media ook door totaal niet kritisch te zijn en voor hun aandeel in 'brood en spelen' te zorgen.
De hoeveelheid brood wordt langzaam maar zeker afgeknepen. De kunst is om ervoor te zorgen dat men nét niet in opstand komt.
De grote vraag is hoe je een wél werkende democratie tot stand brengt.
Pieter Jongejan 7
MaartenHMede door dit systeem van full reserve banking was de rente in de Republiek de laagste in de Westerse wereld. Het vertrouwen (fiducie) in de wissels was gebaseerd op de 100% gouddekking.
Pogingen om fiatgeld uit te geven dat niet voor 100% door goud was gedekt en waarmee je je belastingen kon betalen zijn er in de 18e eeuw zowel in Frankrijk als Engeland geweest, maar mislukt. Met ongedekt fiatgeld (assignaten) zijn in Frankrijk (door John Law) enorme verliezen geleden.
Dit laat de grote zwakte van het fiatgeld zien en dat is de menselijke zwakte om te sjoemelen. .Bij een groeiende bevolking en economie is er meer geld nodig en kun je met flinke winst (papier is goedkoop) meer geld in omloop brengen. Bij een krimp van de bevolking en van de economie zul je echter fiatgeld uit roulatie moeten nemen om een stijging van het algemeen prijsniveau te voorkomen. Dit leidt tot verlies, hetzij bij degenen die het fiatgeld moeten vernietigen (centrale banken) hetzij bij de bevolking die de koopkracht ziet dalen.
Banken zullen door willen gaan met het in omloop brengen van meer fiatgeld, terwijl er juist fiatgeld (waaronder digitaal cryptogeld) uit de markt genomen zou moeten worden. Het gevolg is steeds hogere schulden en een hogere inflatie.
De winnaars zijn dan de banken die fiatgeld (schulden) in omloop blijven brengen en de verliezers zijn de burgerbevolkingen die de koopkracht van hun spaargeld zien verdampen en hun reële loon zien dalen.
.
Co Pater 7
MaartenHHendrick 4
MaartenHHenk Zoer 7
MaartenHMaartenH 10
Henk ZoerMet het gestaag afnemende vertrouwen in de politiek lijkt mij eerder dat er mogelijkheden liggen voor meer directe democratie.
Henk Zoer 7
MaartenHGeldcreatie is inderdaad niet geschikt om het volk voor je te winnen. Dat gaf Herman Wijffels in zijn afscheidsrede van het Sustainable Finance Lab ook al aan. Maar AOW-leeftijd terug naar 65, afschaffen erfbelasting, afschaffen vermogenrendementsheffing, stimuleren sociale woningbouw, stimuleren energietransitie wel. Voornoemde is allemaal te realiseren met een geldtransitie. Die geldtransitie hoeft in de programma's niet met zoveel woorden vermeld te worden.
[Verwijderd]
Pieter JongejanCo Pater 7
[Verwijderd]Co Pater 7
MaartenH[Verwijderd]
Co PaterDuizenden jaren geleden had die eigenschap een functie: je in de lege natuur volvreten als je eens een oase met veel vruchten etc. vond.
Nu, in tijden van overdaad van volle supermarkten en een overdaad aan overdadige hebbedingetjes, wordt de mens - lees: vooral de mannelijke exemplaren met veel teston en minder IQ - hebberig, door latente hebzucht aangejakkerd.
Pakken wat je nodig hebt, en pakken wat je (desnoods bedriegelijk) pakken kan, dat zijn twee verschillende soorten mensensoort.
Vele beschavingen voor ons, die zijn onder gelijksoortige omstandigheden als nu, ten onder gegaan.
Co Pater 7
[Verwijderd]Mensen zijn ook genetisch gezien sociaal ingesteld .
MaartenH 10
Co PaterCo Pater 7
MaartenHRoland Horvath 7
Hans 127Akkoord, als uw commentaar bedoelt dat Het Binnenhof en Het Torentje sociale werkplaatsen zijn.
Jan Smid 8
Hans 127Hans 127 5
Jan SmidDat is een heel andere rol dan marktmeester. De marktmeester neemt zelf niet deel aan de markt...
Jan Smid 8
Hans 127Hans 127 5
Jan SmidMaar zonder dollen, bij vrijwel geen enkele transactie die ik doe speelt het grondmonopolie een significante rol.
Jan Smid 8
Hans 127Co Pater 7
Hans 127andere keuze's dus. Als je de duivel niet op bezoek wilt, dan moet je hem niet uitnodigen.
Hans 127 5
Co PaterIk versta er onder, het mechanisme dat meerdere leveranciers strijden om de gunst van de consument, door prijzen te verlagen en/of kwaliteit en/of service te verhogen.
Monopolisme zorgt ervoor dat er maar 1 leverancier is (bijv. door een patent), dan is er dus geen concurrentie.
Kartelvorming zorgt voor prijsafspraken, waardoor er ook geen (echte) concurrentie plaatsvindt.
Jan Smid 8
Hans 127Co Pater 7
Hans 127Het is de beschrijving van de uitwerking hoe iets werkt ( uitwerkt ) , en staat los van wat in theorie concurrentie is. Jij beschrijft theorie en ik laat zien wat er in de praktijk gebeurd.
Geld is een betaalmiddel is net zo iets ( theorie ) , maar geld leid ook tot concentratie van macht ( hoe het in de praktijk zich laat zien ).
Apekool 5
HendrickWas natuurlijk ook al lang voorspeld en wekt geen verbazing met de corrupte oligarch/chocoprins Poroshenko als president.
Verder kan je het collectieve onbenul van 'onze' 2e kamer en vooral Rutte ook direct verantwoordelijk houden.
Ed Raket 6
[Verwijderd]
HH Manders 4
Juist, diegenen die tegen dit verdrag stemden.
Ook al hebben diegenen dus (WEER) gelijk gekregen over het verdrag: dat de gewone mens er geen haar beter van wordt, en dit soort verdragen de meeste mensen in Nederland dus gewoon geld kost, en hele sectoren in de economie om zeep helpt.
Maar goed, zolang de krijtstreep-maffia aan de Zuid-as gefaciliteerd wordt, is alles in Nederland goed (aldus o.a. Rutte en Pechtold).
Pieter Jongejan 7
Paul 121 5
Willem Verhoeven 5
Politieke maatregelen zijn niet meer te begrijpen.
Een artikel over de achtergronden van deze waanzin zou wel eens goed zijn. Of is waanzin gewoon niet te begripen, hoe lang en intensief je er ook over praat of schrijft. Ik zie de wereld van nu dan ook op een enorm hellend vlak staan. De uitkomst laat zich raden.
Berend Pijlman 13
Willem VerhoevenCarlijn van Tijen 1
Berend PijlmanIk vermoed van wel. Dat Oekraiene verdrag kwam toen zo ineens uit de lucht vallen. En Rutte heeft net zo hard geprobeerd het er door heen te jassen als de afschaffing van de dividendbelasting, En ook met net zo weinig goede argumenten, alleen algemene kreten ( "handel is goed") en net zo weinig inhoudelijke discussie.
squarejaw 5
Willem Verhoeven 5
squarejawMaartenH 10
Willem VerhoevenEveline Bernard 6
MaartenHGoed stuk Wellens! Lekker bezig tegenwoordig!
Henk Zoer 7
squarejawhttps://www.youtube.com/watch?v=tokF2iXdanU
Hier komen een aantal interessante kanten van diverse zaken aan de orde. Is helaas wel in het Duits en niet ondertiteld.
Niek Jansen 9
squarejawDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Niek Jansen 9
squarejawhttp://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/12/29/in-oekraine-werkt-europa-samen-met-oligarchen-en-fascisten
Roland Horvath 7
Vrijhandelsverdragen zijn het tegendeel van vrije handel en van verdragen. Het zijn dictaten van de GMO aan de overheden en aan de burgers. En ze zijn uitsluitend protectionisme namelijk bescherming van de investeringen van de GMO bijvoorbeeld van de Oekraïense MHP. Ten koste van alles en iedereen.
Er komt nog meer. CETA, TTIP, TISA, MIA. Het collectieve, de gezondheid, de wetgeving, de solidariteit, de overheid, de burgerlijke rechten en vrijheid, de vrijheid van meningsuiting, de persvrijheid, de democratie, ze hebben allen wel eens de korte termijn winst van de GMO in de weg gestaan, dus ze moeten er uit, alle.
Nu is het de pluimvee sector die failliet zal gaan ten bate van de makers van het associatie verdrag met Oekraïne. Straks is het de rest van de NL veehouderij want de EU wil een verdrag met Zuid Amerika en dan zal het super goedkoop rundvlees uit Brazilië en Argentinië hier in NL de boeren ruïneren. Dat heet globalisering: Dat betekent niet wereldwijd maar wel alle grenzen gesloopt ten bate van de winst van de GMO.
Herman Lelieveldt 1
Arno Wellens 1
Herman LelieveldtHerman Lelieveldt 1
Arno WellensGerrit Zeilemaker 6
Henk Bakker 6
Wel wederom een reden om heet selectief vlees te consumeren, als de oorsprong niet kan worden aangepast na een kleine handeling door een importeur.
Enig idee bij welke bank deze onderneming zit.... Rabo? ING? ABNAMRO?
Servais Vermeulen
Henk BakkerLeo Ambtman 2
MaartenH 10
Leo AmbtmanHenk Zoer 7
Leo AmbtmanLeo Ambtman 2
Henk ZoerHenk Zoer 7
Leo AmbtmanPaul 121 5
Henk ZoerHenk Zoer 7
Paul 121Die oneerlijke concurrentie geef ik in mijn post ook aan: de zoektocht naar de laagst betaalde arbeid en winstmaximalisatie. Als handelsverdragen toestaan dat onder verschillende voorwaarden in de verschillende landen gewerkt mag worden, dan worden die verschillen ook gebruikt door het kapitalisme voor winstmaximalisatie: naar lage lonen landen gaan, naar landen gaan die het niet zo nauw nemen met milieuvoorschriften etc.
Kortom: ik denk dat wij het volledig met elkaar eens zijn.
Paul 121 5
Henk Zoer[Verwijderd]
Henk ZoerWietze van der Meulen 6
Een voordeel is misschien nog dat de vrachtwagens van Zandbergen ook op Duitsland rijden zoals uit een Duitse documentaire bleek. Dit omdat ik eerder een reactie uit Duitsland verwacht dan uit Nederland tegen dergelijke oneerlijke concurrentie.
Ook nog even een keerzijde van de medaille. Ook de Nederlandse agrarische sector exporteert producten waar een lokale boer in diverse landen qua kostprijs nooit tegen op kan. Ook die wordt dus weggedrukt (misschien niet met MHP-praktijken vergelijkbaar maar qua effect wel). De kans is groot dat ook dat uiteindelijk tot marktbe- of marktafscherming leidt.......
f. van Dam 6
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
f. van DamWat je wel ziet, is dat in de internationale handel besmette producten worden “gebruikt” om producten voor lange tijd te weren.
Maar goed, de DAX had vandaag een 2-jaars miniumum.
http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/dax-schliesst-auf-zwei-jahres-tief-a-1239500.html
En bij een verslechterende economie komt protectionisme steeds meer om de hoek kijken. Links of rechtsom zal de wal het schip wel keren.......
Jim Ketelaars
Dit gaat ook om nog een diergroep de varkens geheel vergelijkbaar als de pluimvee sector.
Ik heb destijds aangekaart bij PvdD maar deze vinden de situatie niet storend wat dit is markt werking.
Heel bizar allemaal onze politiek hier de sectoren in de strop hangen en op de oude voet verder gaan 1000 km verder.
Sjoerd Nelissen 6
Eveline Bernard 6
> Het eiland is een geldspringplank voor mensen, die onder de radar van fiscus en/of justitie in Oekraïne.
Edit:
Ik zie dat het foutje verholpen is. Bedankt.
[Verwijderd]
Eveline Bernard[Verwijderd]
Dat klinkt meer als roven uit de staatskas. Dan kan niet zonder hulp van binnenuit. Dat moet ik al snel denken aan (netwerk)corruptie, waarbij ik mij dan afvraag of handelsland Nederland van dat netwerk onderdeel uitmaakt.
Co Pater 7
Tijd voor politici met betere ideeën en een bredere visie op het leven. De snit heeft al veel te lang geduurd.
Apekool 5
Co PaterZelfde stupiditeit als "Nederland vervoersland" destijds; vervoeren doe je voor anderen (soort slaven) ten koste van schaarse verkeersruimte en milieuvervuiling.
Co Pater 7
ApekoolWat mij betreft moeten we meer focussen op lokale handel en de economie van het genoeg gaan praktiseren.
Niek Jansen 9
Dat Associatieverdrag was het sluitstuk van de door de VS met de EU georkestreerde misdadige coup tegen de wettig gekozen regering van Janoekovic. Vervolgens kon het Eurogroep trio olv Dijsselbloem harde bezuinigingen afdwingen van de toch al verarmde bevolking. En dat resulteerde in een overheidsbegrotingdie voor 90% besteed werd aan defensie en afdrachten van aflossing en rente van aangegane leningen bij westerse banken.
Bovendien is het Associatieverdrag een vrijhandelsverdrag, waarop dezelfde kritiekvan toepassing is als op andere vrijhandelsverdragen, zoals CETA, TTIP enz., nl. dat de macht van multinationals aanzienlijk vergroot wordt ten koste van de belangen van consument, milieu edm.
Multinationals, de wapenindustrie, corrupte oligarchen en de geopolitieke doelstellingen van de VS met de EU en de Navo zijn de grote winnaars van de regiemswissel in Oekraïne.
En Nederland helpt de Oekraiïense rijken nog eens extra door hen de mogelijkheid te geven via de constructie van brievenbus firma's hun belastingen te ontwijken.
De corrupte president Poroshenko heeft een deel van zijn vermogen belastingvrij weggesluisd naar Panama. In een 'normaal' land zou hij daarvoor tot aftreden gedwongen worden.
En de bevolking is het kind van de rekening, maar daar zijn weinigen in geinteresseerd.
Niek Jansen 9
Jan Mulder 3
Het was genoeg om me voor te stellen wat zo'n Oekraiense plattelandsmevrouw (je weet wel, met hoofddoek en laarzen) aan het verdag zou hebben.
-JB- 1
Niek Jansen 9
En daar profiteert niet alleen de pluimvee sector van maar ook Monsanto (Bayer) dat een groot deel van de Oekraïense 'graanschuur' voor een appel en een ei kon opkopen. Zo zal in de naaste toekomst een groot deel van het land vergiftigd worden met het kankerverwekkende bestrijdingsmiddel Roundup.
Ook konden milieubedreigende schaliegasboringen op grote schaal beginnen, waar Amerikaanse bedrijven bij betrokken zijn van o.m. familie van de voormalige vice-president van de VS Joe Biden.
Grote winnaars van het Associatieverdrag zijn tevens de wapenindustrie en westerse banken, wat duidelijk geïllustreerd wordt met de Oekraïense overheidsbegroting, waarin 90% besteed wordt aan defensie en banken (aflossing en rente).
frans feith
Anouk Dudorf 1