Aasgierkapitalisme of redders in nood

1 Connectie

Relaties

Private equity

KKR ziet brood in Europa, met name in Spanje.

Greed is good, bad is good, debt is good. Private equity bedrijven hanteren nogal eens andere investeringsparadigma’s dan gewone beleggers. Zo ook het roemruchte Kravis, Kohlberg, Roberts & Co., aka KKR
 
Net als andere private equity-bedrijven richt ook KKR zich op het sterkgroeiende Zuidoost-Azië. Maar tijdens de persconferentie ter gelegenheid van de opening van het KKR-kantoor in Singapore, zo meldt Reuters, ging het merkwaardig genoeg lange tijd over een ander land: Spanje. ‘We schijven Europa op geen enkele manier af. Op dit moment steken we ons geld er juist in.’
 
Voor bedrijven als KKR biedt Spanje nieuwe investeringskansen. De banken kunnen niet meer lenen aan kleine en middelgrote ondernemingen. KKR zet kansen in vastgoed, dat in Spanje nu spotgoedkoop is, hotels en de vrijetijdsindustrie.
 
KKR is bezig 6 miljard dollar op te halen voor een nieuw Azië -onds. Het heeft al een miljard geïnvesteerd in bedrijven in Singapore en Vietnam. Ook Blackrock en GE zijn actief in de Zuidoos-Aziatische markt. Investeerders beginnen zich nu zorgen te maken dat de enorme toevloed van geld leidt tot verkeerde investeringsbeslissingen en te hoge prijzen. Anderen denken dat Zuidoost-Azië juist zit te springen om vers kapitaal om de expansie te financieren.
 
KKR is niet de enige die investeringsmaatschappij die kansen ziet in de puinhopen van het  Ineenkrimpende Europa. In 2010 besloot ondernemer Michael Dell zijn investeringsmaatschappij fors in Eruopa te laten investeren. Kort daarna barstte de euro-schuldencrisis los.