Kleine jongens snoepen vaker aan core business van Zuidas-reuzen

2 Connecties

Relaties

Advocaten

Locaties

Zuidas
1 Bijdrage

De advocatenkolossen in het zakelijke district van Amsterdam krijgen op het gebied van ondernemingsrecht steeds meer directe concurrentie van nichekantoren.

Vijf tot tien jaar geleden hielden de kleine specialisten zich nog voornamelijk bezig met arbeidsrecht, vastgoed en intellectueel eigendom. Maar Het Financieele Dagblad (FD) maakt uit gesprekken met advocaten en kenners op dat nichekantoren zich steeds meer toeleggen op ondernemingsrecht – de ‘core business’ van de Zuidas. Het gaat meestal om advocaten die hun werkgever op de Zuidas vaarwel zeggen en vervolgens voor zichzelf beginnen.

De zakenkrant haalt als recent voorbeeld het nieuwe kantoor Rutgers & Posch aan. Dit boetiekkantoor, gelegen aan de Herengracht in de Amsterdamse binnenstad, is opgericht door partners die afkomstig zijn van het gerenommeerde DLA, Stibbe, Freshfields en Houthoff Buruma. De schaalverkleining zorgt ervoor dat de kleine specialisten voor een goedkoper tarief hetzelfde werk kunnen doen, met behoud van kwaliteit.

De reuzen op de Zuidas werken met grote teams en hoge tarieven. ‘Op de declaratie verschijnen allemaal mensen die de cliënt nog nooit heeft gezien’, vertelt Gerard Endedijk, een van de oprichters van Rutgers & Posch tegen het FD. Endedijk voelde zich bij zijn oude werkgever meer manager dan advocaat. ‘Ik was bij DLA soms de halve week bezig met interne conference calls.’

De trend is over de grenzen niet nieuw. Vorig jaar in april merkte het juristenblad Corporate Counsel op dat in de Verenigde Staten steeds meer specialisten vertrekken bij grote advocatenkantoren om voor zichzelf te beginnen. In 2011 verlieten maar liefst 114 Amerikaanse partners een grote werkgever om zelf een kleinere onderneming te starten. Het jaar daarvoor waren dat er zeventig.

Een activiteit binnen het ondernemingsrecht is onder andere het begeleiden van fusies, overnames en beursgangen. In deze tak van sport maken advocaten vaak lange dagen. Daar tegenover staat wel dat binnen de advocatuur bij het ondernemingsrecht over het algemeen het grote geld wordt binnengeharkt.