Kleur bekennen

4 Connecties

Relaties

Griekenland FED Aandelenmarkt

Locaties

China

Niet Griekenland, maar China is de giftige adder onder het gras van de aandelenmarkten. Toch zou het Jan Dwarshuis niet verbazen als er nieuwe all time highs worden aangetikt. Met dank aan FED-voorzitter Janet Yellen. Hoe kan dat?

Vakantie vierende passieve beleggers realiseren zich waarschijnlijk niet dat zij een spannende week achter de rug hebben. In mijn laatste wekelijkse markt outlook schreef ik dat deze week voor investeerders  wel eens beslissend kon zijn voor het verdere verloop van dit jaar.

Nog geen kwartier voor de opening van de beurzen afgelopen maandag lekte het nieuws naar buiten dat er een deal met Griekenland tot stand gekomen is. De atoomovereenkomst met Iran en een voorzichtig herstel in China zorgde voor nog wat meer opluchting. Is daarmee de kou uit de lucht?

Grexit

Wij hebben de afgelopen maanden de kans op een Grexit op circa 40 procent ingeschat. Dit is één van de redenen waarom we de afgelopen weken met name onze Europese aandelenposities verder op peil hebben gebracht. Een Grexit zou de Grieken immers duur komen te staan. Een devaluatie van zo’n 50 tot 75 procent is daarbij niet ondenkbaar. Griekenland zou in dat geval in een financiële ijstijd terecht zijn gekomen, met alle gevolgen van dien.

Persoonlijk ben ik altijd voor een Grexit geweest, maar niet op dit moment; het is nu mosterd na de maaltijd. Overigens merk ik op dat de daadwerkelijke problemen pas in 2022 zullen ontstaan wanneer Griekenland weer rente moet gaan betalen. Tijd genoeg om het probleem Griekenland economisch weg te moffelen in de Europese schuldenbrij. En zoals u weet zijn onze Europese leiders daar meesters in.

Ik ben voor een Grexit, maar niet nu. Griekenland zou in een financiële ijstijd terecht komen

Noemenswaardig is dat veel fund managers de afgelopen maanden meer cash aanhouden dan tijdens het Lehman Brothers-debacle medio 2008. Ik ben benieuwd wat zij gaan doen nu de markten verder oplopen. Er bestaat een reële kans dat dit geld opnieuw zijn weg naar de markten zal vinden en daarmee de toch al indrukwekkende bullmarkt van nieuwe impulsen zal voorzien. Ook voor hen geldt dat een crash als een dief in de nacht komt.

China

Adder onder het gras is zonder enige twijfel China. Wij beleggen bewust niet in China, de recente daling van de Aziatische markten is dan ook volledig langs ons heen gegaan. Dat neemt niet weg dat China een factor van belang is, veel belangrijker dan het geneuzel rondom Griekenland.

De ontwikkelingen rond China leveren ijverige beleggers nieuwe invalshoeken en interessante mogelijkheden op

China is echter lastig te doorgronden. Het land blinkt niet uit in transparantie en heeft schaduw-bankieren tot kunst verheven. Daarnaast zijn de vrijgegeven statistieken hoogst onbetrouwbaar. Noemenswaardig is dat Beijing en Moskou steeds meer als partners optreden dan als concurrenten. Deze nieuwe ontwikkeling levert ijverige beleggers nieuwe invalshoeken en interessante mogelijkheden op.

Rente

De markten bekennen langzaam kleur. Ik kijk niet vreemd op als de huidige bullmarkt nog wat langer zal aanhouden in het tweede gedeelte van 2015. Eventuele forse correcties worden dan een item voor 2016, hetgeen prima in onze projecties zou passen.

Janet Yellen, president van de Amerikaanse federale centrale bank, bereidt beleggers – op uiterst zorgvuldige wijze – voor op een nieuw tijdperk van oplopende rente’s. De Fed zal beleggers echter geen kwaad doen. Het optreden van Yellen vind ik in vergelijking met het hoogst onbetrouwbare Griekse gedraai een verademing. Mochten de bedrijfscijfers de markten stutten dan liggen er zonder enige twijfel nieuwe all time highs in het verschiet.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.