KLM klef met Etihad

2 Connecties

Onderwerpen

Luchtvaartmaatschappij

Organisaties

KLM
1 Bijdragen

Het noodlijdende KLM-Air France zoekt versterking in het Midden-Oosten. Vandaag maakte ze bekend dat ze op zoek gaat naar een commerciële samenwerking met Etihad.

Het noodlijdende KLM-Air France maakte vorig jaar een nettoverlies van 809 miljoen euro, terwijl de omzet met 4,5 procent steeg tot 24,4 miljard euro. De Nederland-Frankrijk combinatie zoekt hard naar mogelijkheden om weer zwarte cijfers te gaan schrijven.

 

Commerciële samenwerking

Begin april kondigde ze al aan dat ze de kosten met 20 procent wil verlagen. In mei lekte uit dat KLM-Air France 5000 banen wilde schrappen, maar dit werd later weer ontkend. Vandaag maakten woordvoerders bekend dat de KLM-Air France al enige tijd in gesprek is met de Arabische luchtvaartmaatschappij Etihad (82 bestemmingen) over “een mogelijke samenwerking”.

 

Er wordt gerept van een commerciële samenwerking zoals het uitvoeren van gezamenlijk vluchten (code sharing – met één ticket vliegen met een toestel van KLM-Air France of Etihad) en het afstemmen van frequent flyer programma’s. Dat Etihad een belang zou nemen in KLM-Air France wordt ontkracht.


Foto: Etihad's Airbus A340 met F1-sponsoring

 

Manchester City en Formule 1

Etihad, een staatsbedrijf, uit Abu Dhabi heeft sinds de oprichting in 2003 volgens eigen zeggen - ze publiceren geen winst-en verliescijfers - voor het eerst winst gemaakt. De shirtsponsor van Manchester City is in ieder geval volop aan het uitbreiden: ze heeft in de afgelopen periode een belang genomen in Virgin Australia, Aer Lingus (Ierland) en Air Berlin.

 

In de Golfregio moet Etihad qua grootte de luchtvaartmaatschappijen Emirates Airline en Qatar Airways voor zich laten. KLM-Air France lijkt middels Etihad meer greep te krijgen op het Midden-Oosten, aangezien Emirates Airline per 1 augustus dagelijks gaat vliegen met de nieuwe Airbus A380 op de route Amsterdam – Dubai. Dubai wordt met International Airport en het megalomane Al Maktoum International Airport een serieuze bedreiging voor KLM’s hub Schiphol. Afgaande op Etihad's business class is de toekomstige samenwerking veelbelovend.

 

 Diamond business class van Etihad

 

 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 567 leden