
Heen en weer met het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk is net zo duur als een retourtje Terschelling. Hoe kan dat? Lees meer
Uit ons onderzoek blijkt dat de luchtvaart ondersteund wordt met talloze subsidiestromen vanuit gemeenten, provincies, ministeries en de Europese Unie. 'Mainport' Schiphol krijgt talloze fiscale en economische voordeeltjes, waar vooral buitenlandse passagiers van profiteren. De economische meerwaarde hiervan lijkt beperkt.
Ondertussen explodeert de vraag naar vliegreizen, omdat vliegtickets door al die voordeeltjes aan de luchtvaartindustrie spotgoedkoop zijn. Dit heeft gevolgen voor het klimaat: terwijl andere sectoren minder CO2 gaan uitstoten, stijgt de CO2-uitstoot in de luchtvaart. En natuurlijk stijgt ook de uitstoot van fijnstof en zitten omwonenden in de herrie.
Gore grond en dubieuze belangen, Limburgse politici vellen oordeel over vliegveld Maastricht
De KLM misleidt haar klanten over CO2-compensatie
Podcast | Het onhoudbare bedrijfsmodel van de KLM
De chaos op Schiphol is een logisch gevolg van het mainportbeleid
De kosten lopen op en staatssteun is geen zekerheid: accountants twijfelen aan de continuïteit van de KLM
Econoom Kees Cools: ‘Het aandeelhouderskapitalisme moet verdwijnen’
Belastingontwijkende KLM-piloten in strijd met voorwaarden staatssteun
De erfenis van KLM-topman Elbers: het wantrouwen is groter dan ooit
Het moment om Schiphol te laten krimpen is nu
Podcast | Een hardnekkig misverstand
Een cityhopper van de KLM aan de grond bij de Amsterdamse luchthaven Schiphol. © Owen O'Brien / ANP
De kosten lopen op en staatssteun is geen zekerheid: accountants twijfelen aan de continuïteit van de KLM
Bestaat de KLM over een jaar nog? Zelf denkt het bedrijf van wel, onder meer omdat het bij financiële problemen opnieuw rekent op steun van de overheid. De accountants van Deloitte en KPMG spreken in het jaarverslag echter hun twijfel uit.
Een groot bedrijf dat zijn jaarrekening schrijft, doet daarvoor een aantal aannames. De belangrijkste daarvan is de ‘going concern’: de veronderstelling dat het bedrijf over een tijdje (meestal een jaar) nog steeds bestaat.
De reden daarachter is dat een balans er heel anders gaat uitzien wanneer je een bedrijf binnenkort liquideert. Bezittingen moeten dan tegen de actuele marktwaarde gewaardeerd worden, afschrijvingen moeten versneld worden doorgevoerd.
Accountants die de jaarrekening controleren, hebben daarom meestal speciale aandacht voor die continuïteitsveronderstelling. Op basis van hun oordeel kunnen aandeelhouders, leveranciers, klanten, werknemers en andere stakeholders nagaan of de veronderstelling dat het bedrijf zal blijven bestaan, terecht is.
Afgelopen week publiceerde de KLM haar jaarverslag (de KLM publiceert nog altijd een jaarverslag los van de groep Air France-KLM). Daarin staat ook het oordeel van de accountants van KPMG en Deloitte. En dat oordeel luidt: er is sprake van ‘gegronde twijfel over de continuïteitsveronderstelling’ van de KLM.
Technisch failliet
Dat de accountants openlijk twijfelen aan het voortbestaan is met het oog op de cijfers niet zo vreemd. De KLM heeft een negatief eigen vermogen van bijna 700 miljoen euro, een flinke verslechtering ten opzichte van een jaar eerder, hoewel het eigen vermogen toen ook al negatief was. De KLM is hiermee technisch failliet. Het bedrijf boekte in 2021 een verlies van 1,3 miljard euro, tegen een verlies van 1,5 miljard euro een jaar eerder.
Dat resultaat is bovendien vertekend omdat de overheid vorig jaar een groot deel van de personeelskosten op zich nam. De luchtvaartmaatschappij is sinds het uitbreken van de coronacrisis de grootste ontvanger van NOW-steun. In 2021 ontving ze ruim 770 miljoen loonsubsidie. Daarnaast maakte de KLM vorig jaar gebruik van de mogelijkheid om de betaling van loonbelastingen en sociale premies uit te stellen. In totaal bedraagt het door de fiscus verleende uitstel 1,5 miljard euro. Zonder deze regelingen was het resultaat van de KLM nog negatiever geweest.
Sinds eind vorig jaar is de overheid de coronasteunpakketten aan het afbouwen. De NOW-regeling loopt af: de KLM heeft inmiddels haar laatste tegemoetkoming ontvangen. Ook moet het bedrijf de komende jaren alle uitgestelde belastingen en premies alsnog betalen. Daar komt bij dat de goed georganiseerde piloten een loonsverhoging eisen. Het komende jaar zullen de loonkosten bij de KLM daarom waarschijnlijk stijgen.
Ook de brandstofkosten zullen oplopen: de olieprijs is de afgelopen maanden flink gestegen en bovendien mogen westerse luchtvaartmaatschappijen vanwege de oorlog in Oekraïne niet meer over Rusland vliegen. Dat leidt op veel trajecten tot een omweg, en dus tot extra kosten.
Staatssteun als uitgangspunt
De directie van de KLM, verantwoordelijk voor het opstellen van het jaarverslag, weet dat natuurlijk ook. Toch hebben ze de continuïteitsveronderstelling als uitgangspunt genomen. In het jaarverslag verklaart het bedrijf waarom: ‘Het management gelooft op basis van de financiële vooruitzichten, de cashpositie, de beschikbare kredietlijnen en de verwachte bereidheid van de Nederlandse Staat en het syndicaat banken om de KLM te steunen, dat de KLM tenminste de komende twaalf maanden aan haar financiële verplichtingen kan voldoen.’
Luchtvaartonderzoeker Rogier Lieshout voorspelt juist een zware tijd voor de KLM
In die zin gebeurt een boel. In de eerste plaats refereert de KLM aan haar financiële vooruitzichten. Nu was het financiële resultaat van de KLM in het tweede halfjaar van 2021 inderdaad beter dan het eerste, vooral omdat veel reisrestricties werden opgeheven. Maar of dat herstel voldoende is om weer een gezond bedrijf te worden, is onzeker. De luchtvaartmaatschappij is meer dan anderen afhankelijk van de zakelijke markt, terwijl uit onderzoeken van onder meer Nieuwsuur, economisch onderzoeksbureau SEO en strategisch adviesbureau McKinsey blijkt dat juist die markt zal krimpen. Mede daarom voorspelt luchtvaartonderzoeker Rogier Lieshout juist een zware tijd voor de KLM.
Vervolgens refereert de KLM aan haar cashpositie en de beschikbare kredietlijnen. Die zijn een rechtstreeks gevolg van de staatssteun die de KLM tot dusver heeft mogen ontvangen. De luchtvaartmaatschappij kreeg tijdens de coronacrisis immers niet alleen NOW-steun en belastinguitstel; ze kreeg ook staatssteun ter waarde van 3,4 miljard euro, in de vorm van een grotendeels door de overheid gegarandeerd krediet.
Een deel van dat krediet is inmiddels opgenomen. Het is gebruikt om de balans te versterken en de cashpositie te verbeteren. Maar niet alles is opgesoupeerd: de KLM kan nog ruim 2,4 miljard euro gebruiken als het in de problemen komt, bijvoorbeeld wanneer de kosten verder stijgen.
Maar zelfs als die nog ongebruikte kredietlijn niet genoeg blijkt, zal de KLM niet in de problemen komen, verwacht het management. De bedrijfsleiding gaat ervan uit dat de staat en de groep banken die haar eerder te hulp schoten, opnieuw de portemonnee zullen trekken als dat nodig is.
Als de KLM zich Kremers’ kritiek onvoldoende ter harte neemt, raakt dat aan de voorwaarden van het huidige staatssteunpakket
Dat de overheid daartoe bereid zal zijn is geen onlogische gedachte. Uit het boek De blauwe fabel blijkt dat de KLM in het verleden al talloze keren in de financiële problemen kwam, waarna ze telkens door de overheid werd gered. Waarom zal het ditmaal anders zijn?
Toch zetten de accountants van Deloitte en KPMG nu vraagtekens bij die aannames. In hun verslag schrijven ze dat ze de rapporten van Jeroen Kremers hebben bestudeerd, de staatsagent die namens de Nederlandse overheid toezicht houdt op de voorwaarden die aan de staatssteun zijn gehangen. Follow the Money deed dat ook, en zag dat Kremers serieuze kritiek heeft.
Niet alleen zou de KLM volgens hem belastingontwijking door haar piloten faciliteren, ook zou het bedrijf onvoldoende onderzoek doen naar een nieuw verdienmodel. Als de KLM zich Kremers’ kritiek onvoldoende ter harte neemt, raakt dat aan de voorwaarden van het huidige staatssteunpakket – en mogelijk aan de bereidheid van de overheid om opnieuw bij te springen.
President-directeur van de KLM Pieter Elbers verdiende vorig jaar ruim 700 duizend euro, inclusief pensioenpremie. Omdat de top van het bedrijf geen bonussen krijgt zolang het staatssteun trekt, kwam daar het afgelopen jaar niets bij.
Ben Smith, de ceo van moederbedrijf Air France-KLM, kreeg vorig jaar wel een bonus. Bovenop zijn jaarsalaris van 900 duizend euro ontving hij een bonus van bijna 1,1 miljoen euro, plus een aandelenpakket van 2 miljoen euro.
Minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) noemde die bonus ‘ongepast’, net als haar voorganger Wopke Hoekstra (CDA) over eerdere bonussen voor topman Smith zei. Hoewel Hoekstra in februari 2019 een groot belang nam in Air France-KLM, mede om de Nederlandse wensen en belangen beter te borgen, werd de Nederlandse kritiek op het bonusbeleid bij de aandeelhoudersvergadering tot dusver telkens van tafel geveegd.
Hogere kapitaallasten
Dit alles betekent niet dat de KLM daadwerkelijk op omvallen staat. Toevallig publiceerden de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, de Samenwerkende Registeraccountants en Accountants en andere accountancy-organisaties vorige maand een onderzoek naar het effect van een verklaring van materiële onzekerheid ten aanzien van de continuïteitsveronderstelling. Daaruit blijkt dat 99 procent van de bedrijven waarover een dergelijke onzekerheid wordt uitgesproken, een jaar later toch nog bestaat.
Wel zien de onderzoekers dat een dergelijke verklaring tot hogere kapitaallasten kan leiden. De twijfel raakt immers aan de kredietwaardigheid van een bedrijf, en de markt wil daarom een groter risico afgedekt zien. Het is de vraag in hoeverre dit ook de KLM raakt: zij doet sinds het uitbreken van de pandemie nog nauwelijks zaken op de 'normale' geldmarkt. De kredietlijn vanuit het bankensyndicaat wordt immers voor 90 procent door de Nederlandse overheid gegarandeerd. Eerder constateerde Follow the Money daarom dat de kapitaalmarkt geen brood ziet in het redden van de KLM.
Tenslotte kan de verklaring nog effect hebben op de beurskoers van het bedrijf. Het aandeel Air France-KLM kost momenteel ongeveer 4 euro, wat het bedrijf een marktkapitalisatie geeft van ongeveer 2,5 miljard euro.
17 Bijdragen
Bente Schopman 1
Vincent Huijbers 8
En hoe leg je de uitzonderingspositie die KLM zichzelf toedicht uit aan de belastingbetaler en die ondernemers die de komende maanden hun deuren moeten sluiten?
Wat maakt dat het ene bedrijf dat door de overheid gesteund wordt een zombiebedrijf genoemd wordt en de KLM niet?
John Janssen 3
Het is natuurlijk ook niet meer te verkopen voor een 'blauw vriendelijke' regering, om maar miljarden in iets te blijven pompen in huidige tijden van economische krimp. Als er al een noodzaak was voor een referendum naar Zwitsers model, dan wel in het geval van de KLM!
Jan Ooms 10
John JanssenHoe lang nog voordat de Nederlandse belastingbetaler dat wordt (of misschien zelfs al ís)…?
John Janssen 3
Jan OomsMarco Fredriks 4
Ten tijde van het aantrekken van krediet om te overleven moest er collateral afgegeven worden. In vele gevallen betrof dit collateral de entiteit waarin de loyalty schemes in vertegenwoordigd waren. De hoogte van dit collateral maakte dat de marktwaarde van de luchtvaart maatschappij zonder deze loyal;ty schemes negatief gewaardeerd zijn.
Om de loyalty schemes nog iets duidelijker te maken, dit zijn min of meer geld scheppende entiteiten. Zij creëren hun loyalty points uit het niets en verkopen deze aan de bovengenoemde afnemers die deze punten verder distribueren aan u en ik. Vervolgens kunnen wij deze points spenderen aan de door hun aangewezen producten en prijs en houdbaarheidsdatum. Lijkt verdorie wel heel erg veel op de Central Bank Digital Currencies die nu geintroduceerd worden.
Peter Ravestein 3
Eveline Bernard 6
Lenny Woldringh
Eveline BernardRobert Hogenstijn 1
Jan Sinke 10
Daniel
Daarnaast maakte de KLM vorig jaar gebruik van de mogelijkheid om de betaling van loonbelastingen en sociale premies uit te stellen. In totaal bedraagt het door de fiscus verleende uitstel 1,5 miljard euro. Zonder deze regelingen was het resultaat van de KLM nog negatiever geweest.
Dit heeft toch invloed op de liquiditeit en niet op het resultaat?
marcel 7
DanielJohn Janssen 3
dethmer 5
Ik behoor al lang tot de groeiende groep die helemaal niets hebben met blauw/witte
vliegtuigjes.
Marco Mooten 1
Dat ligt toch mijlenver uit elkaar qua logica ?
Maarten WK 1
De overheid gaat voor 220 miljoen bijkopen waarmee het bestaande belang verwatert. En met hetzelfde argument:
"[...] legt minister Kaag (Financiën) uit dat meedoen met de emissie bijdraagt aan het 'publieke belang' dat de combinatie KLM-Schiphol voor Nederland betekent.