
KLM: piloot wordt vliegende belegger
De piloten van de KLM verwerven een belang in hun eigen werkgever. Daarmee krijgt de piloot automatisch een dubbele pet op: hij zit niet alleen achter de stuurknuppel, maar is ook een belegger die zijn aandelen in de gaten houdt. Geen goed idee, vindt belegger Jan Dwarshuis.
Vanuit een beleggingsperspectief is een investering in een vliegtuigmaatschappij 'uitdagend' te noemen. Een vliegmaatschappij is kapitaalintensief, de concurrentie is moordend en de lijst met personeel is lang. Voor een aandeelhouder is dit een weinig aantrekkelijke mix van feiten.
Toch zijn er succesvolle entrepreneurs in deze tak van sport, waarbij sir Richard Branson wellicht het meest tot de verbeelding spreekt. Recent werd bekend dat piloten van de KLM een belang verwerven van 4,5 procent in het moederbedrijf.
Buschauffeur
Piloten hebben in de loop der jaren een spoor van vernieling achter gelaten. Bij Lufthansa beginnen de ontwikkelingen zo langzamerhand op een heuse soap te lijken. De strijd tussen de de Duitse luchtvaartmaatschappij en haar piloten heeft zich verplaatst naar de rechtbank, waarbij de gerechtelijke uitspraken meer weg hebben van een op hol geslagen stoplicht.
In mijn ogen is een piloot niet meer dan een buschauffeur in de lucht
Feit blijft dat Lufthansa door de stakingen van de piloten inmiddels meer dan 320 miljoen euro verloren heeft over de rug van de aandeelhouders. Bij mijn weten is dit één van de weinige beroepsgroepen ter wereld die zich zo achteloos boven zijn werkgever en klanten stelt.
In mijn ogen is een piloot niet meer dan een buschauffeur in de lucht. De vliegtuigbranche is enorm gegroeid en daardoor is de piloot steeds meer een commodity geworden. Alleen sommige piloten denken daar nog steeds wat anders over, met alle gevolgen van dien.
In Nederland lijken de piloten zich meer coöperatief op te stellen door min of meer in te gaan op de eisen van de werkgever in ruil voor een aandelenpakket en een commissariszetel. Of dit een juiste ontwikkeling is vraag ik mij af.
Dubbele pet
De piloot zit door deze constructie met een dubbele pet op. Aan de ene kant is het zijn taak om veilig vliegen te garanderen. Aan de andere kant spookt het aandelenbelang door zijn hoofd. In mijn ogen kan dit tot conflictsituaties leiden, waar niemand op zit te wachten. Daarnaast is het merkwaardig dat bij deze constructie het cabine- en grondpersoneel volledig buitenspel staat.
Het geval Air France-KLM is extra precair omdat het belang van KLM al in een eerder stadium verkwanseld is aan de Fransen
In mijn ogen hebben de te logge vliegtuigmaatschappijen een concurrentieprobleem. De piloot kan daar – afgezien van zijn te hoge vergoeding – weinig aan veranderen; het zit opgesloten in het DNA van de desbetreffende maatschappij. Daarnaast is het geval Air France-KLM extra precair omdat het belang van KLM al in een eerder stadium verkwanseld is aan de Fransen. Bij de Amsterdamse effectenbeurs hebben we deze gang van zaken eerder gezien, dit overigens geheel terzijde.
Waarschijnlijk heeft de gemiddelde piloot geen flauw idee waarin hij investeert. In het verleden zijn er genoeg financiële ongelukken gebeurd door te wedden op één paard. De door de KLM gekozen constructie is derhalve in meerdere opzichten als ongelukkig te bestempelen. De toekomst zal uitwijzen of de piloot een doortastend belegger is. Ondergetekende heeft er een hard hoofd over in.
Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
25 Bijdragen
leonardozuid
NBDW
Heerlijk die afgunst jegens vliegers, ooit afgewezen voor vliegopleiding?
snorca
Oh, wacht ff...
sjeng
jefcooper
Al weer lang geleden hingen er op enig moment 1500 vliegtuigen wereldwijd in de lucht.
Het zou me niet verbazen als het nu het dubbele is.
Vliegen is dus erg veilig.
Het vervelende is dat een vliegtuigongeluk meestal weinig overlevenden heeft.
Dat beleggers piloten hun eigen veiligheid in gevaar willen brengen, ik denk niet dat ze zo dom zijn.
Ik verwacht eerder het omgekeerde.
Bill van Dijk
jefcooperHenk
"Jan Dwarshuis zit door deze constructie met een dubbele pet op. Aan de ene kant werkt hij bij Thirteen Asset Management AG. Aan de andere kant schrijft hij stukjes op FTM. In mijn ogen kan dit tot conflictsituaties leiden, waar niemand op zit te wachten."
Sanne
jopie1978
SanneSanne
jopie1978Om een bedrijf goed te laten functioneren kan je beter mensen hebben die hart voor het bedrijf hebben en niet mensen die er ver van staan.U onderschat de werknemers.
jopie1978
SanneSanne
jopie1978Koen
Anton van Haasteren
Hier wordt exact het tegendeel gezegd wat de auteur in zijn artikel zegt, of heeft hij het specifiek over vliegmaatschappijen?
Overigens hier meer artikelen over het onderwerp:
https://www.google.nl/?gws_rd=ssl#q=aandelen+medewerker+bedrijf
Anton van Haasteren
Anton van HaasterenHet valt me op dat de auteur nauwkeurig weet te vermelden dat de staking van de piloten bij Lufthansa 320 miljoen Euro heeft gekost. Een staking gaat altijd in tegen het belang van het bedrijf. Daar is een aandeelhouder niet blij mee.
Hilterman
KLM ers zijn in het algemeen zeer betrokken medewerkers die niet te beroerd zijn ook andere taken uit te voeren dan waarvoor ze zijn aangenomen. Ik herinner me de acties van het grondpersoneel (geen KLM medewerkers) waarbij piloten niet te beroerd waren een handje toe te steken om passagiers toch te kunnen laten vliegen.
Er is niks op tegen dat KLM medewerkers, niet alleen piloten, een deel van de aandelen te gunnen als compensatie voor minder riante arbeidsvoorwaarden.
De KLM heeft het moeilijk en kan alle hulp goed gebruiken. Goed gemotiveerde medewerkers zijn daarbij van groot belang.
Jeroen
Verder blijkt dat de heer Dwarshuis geen enkele moeite heeft gedaan informatie te verschaffen omtrent deze aandelenregeling of de op hande zijnde commissaris zetel. Het artikel hangt dan ook enkel aan elkaar met uitspraken die niet ter sprake doen, uit de lucht gegegrepen zijn of enkel de onderbuik gevoelens van de heer Dwarshuis tentoonspreiden. Dit artikel is enkel gestaafd op ongefundeerde - en in mijn optiek enkele rancuneuze- uitingen. Dat is het mooie aan een column; waarheidsvinding is niet van belang, enkel ongefundeerd trappen in het mom van "een mening uiten" prevaleert.
Vanwaar deze antipathie voor piloten meneer Dwarshuis? Is de reden mischien dat men toch een behoorlijk zware opleiding moet voltooien om verkeersvlieger te worden terwijl iedereen met een Binck account zich belegger kan noemen?
Om met uw eigen woorden te spreken; meneer de belegger, blijf bij uw leest en laat de journalistiek over aan iemand die er verstand van heeft.
bos
bos
bosGuus
Jeroen
Harry Nak
Joep
Over het feit met de aandelen constructie zal de tijd het bewijzen. Klm is voor nu blij. En geloof me, als er een noodgeval is, denkt er niemand aan z'n aandelen. Je hebt een verantwoordelijkheid en wordt niet zomaar aangenomen.
inleiding-in-de-economie
Gesus Gyl