Over de schimmige deal die voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer (1960-2019) miljonair maakte. Lees meer

Voormalig VVD-partijvoorzitter Henry Keizer werd in 2012 voor een schijntje mede-eigenaar van een florerend miljoenenbedrijf. Met drie partners nam hij de aandelen over van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie, waaraan hij zelf als ‘gecommitteerd adviseur’ verbonden was. Ook andere VVD-prominenten, onder wie Loek Hermans, speelden een bedenkelijke rol bij deze transactie, waarmee de vereniging en haar leden voor tientallen miljoenen euro werden benadeeld.

Het spitwerk van FTM leidde tot Keizers vertrek als partijvoorzitter. In mei 2018 deed de FIOD onder leiding van het OM invallen bij de Facultatieve en vier betrokkenen. Bij Keizer persoonlijk werd voor 20 miljoen beslag gelegd. 

Keizer overleed op 5 oktober 2019. Hij werd 58 jaar. Met ingang van 7 oktober draagt dit dossier daarom niet langer zijn naam meer, maar heet het ‘De Facultatieve’.

44 artikelen

© ANP / Jerry Lampen

Klokkenluider maakte melding van oplichting door 'Hennie' Keizer

3 Connecties

Personen

Henry Keizer

Organisaties

VVD De Facultatieve
284 Bijdragen

Henry Keizer werd eind jaren negentig in verband gebracht met oplichting door een directeur van B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’. Zijn toenmalige vriendin en huidige vrouw zou voor tonnen onterecht hebben gedeclareerd.

Henry Keizer heet volgens oud-medewerkers van de Facultatieve Hennie. En over deze Hennie werd er eind jaren negentig bij de Raad van Commissarissen van de B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’ en de voorzitter en ledenraad van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie melding gedaan van oplichting. Dat vertellen meerdere oud-medewerkers tegen Follow the Money. Met de melding gebeurde echter niets. Keizer noemt de aantijging desgevraagd ‘schandelijke onzin en pertinent onjuist’.

Vandaag gaat de grootaandeelhouder van het crematie- en uitvaartconcern de Facultatieve Groep Henry Keizer, tevens partijvoorzitter van de VVD, aan een door hemzelf geselecteerde groep journalisten uitleggen dat hij zeer integer heeft gehandeld tijdens een omstreden bedrijfsovername in 2012. Follow the Money onthulde op 22 april de feiten achter deze overname, waarbij Keizer voor een schijntje in het bezit kwam van een miljoenenbedrijf, en is niet welkom op de bijeenkomst.

We hebben afgelopen weekend wel gesproken met verschillende oud-medewerkers van de Beheermaatschappij. Daarbij doemt het beeld op van een meedogenloze manipulator. ‘Keizer heeft levens verwoest, mensen gebruikt en hij lijdt aan grootheidswaanzin,’ aldus één oud-medewerker. Vrijwel alle mensen willen anoniem blijven; hoewel ze al jaren geleden door Keizer zijn weggepest, hebben ze er nog steeds slapeloze nachten van. Ze vertellen allemaal hetzelfde verhaal: ‘Keizer heeft een gladde babbel, maar is volstrekt onbetrouwbaar.’

‘Keizer heeft levens verwoest, mensen gebruikt en lijdt aan grootheidswaanzin’

Alleen Hans de Zoete wil in de openbaarheid spreken. Hij was directeur van de Facultatieve Verzekeringen N.V.; dit bedrijf viel onder de Beheermaatschappij. De Zoete was degene die via een advocaat van het kantoor NautaDuthil in Amsterdam advies inwon als klokkenluider over de ‘oplichting’. Hij werkte al jaren bij de verzekeringen en zag Keizer bij de Facultatieve binnenkomen. Zijn verhaal wordt door meerdere andere bronnen bevestigd.

Luxe begrafenissen

Het begon allemaal in 1996. Keizer, recentelijk teruggekeerd uit New York, ging als freelance adviseur werken voor het net door de Facultatieve opgerichte Van Stolkenburgh in Den Haag. Dat was, zo blijkt uit het artikel ‘Met de Rolls naar het graf’ in de Provinciale Zeeuwse Courant, een uitvaartondernemer voor luxe begrafenissen en crematies. Keizer was daar woordvoerder. Alles is mogelijk in de luxe-uitvaartbranche, zo zei hij tegen die krant: ‘Al zou de overledene opgebaard willen worden in het puntje van de Westertoren.’

De directeur van Van Stolkenburgh was Robert de Vos. Laatsgenoemde haalde Keizer bij de Facultatieve binnen. In het artikel wordt gepronkt met de donkerblauwe chic van een Engelse Daimler als lijkwagen. De nabestaanden rijden in de Rolls Royce Silver Shadow.

Nog geen lid? Probeer ons één maand gratis uit

Omdat we ons niet willen laten beïnvloeden door de macht van pagina-views of grote adverteerders, plaatsen we geen advertenties op onze website.

Maar het maken van diepgravende onderzoeksjournalistiek kost nog steeds een hoop tijd en geld. Word daarom lid van FTM of steun ons met een donatie. Nog niet overtuigd? Je kunt ons eerst een maand vrijblijvend uitproberen.

De gang naar het luxe uitvaartbedrijf Van Stolkenburgh was een logische: Keizer was in de jaren tachtig van de vorige eeuw actief in de taxibranche. Hij was eigenaar van de eenmanszaak de Centrale Auto Dienst Luxe Autoverhuur met Chauffeur B.V., dat aan de Amsterdamse Weesperzijde was gevestigd. Uit die tijd koesterde hij een foto van hem en de toenmalige koningin Beatrix waarvoor hij een autoportier open hield, aldus De Zoete.

Tegenover Follow the Money beweerde Keizer eerder dat hij ‘De Medische Alarmcentrale’ tot een succes had gemaakt voordat hij naar de Verenigde Staten vertrok. ‘Vervoer, overledenenvervoer en ziekenhuisvervoer vanuit het buitenland. Dat was toen nog heel ingewikkeld,’ zei hij daarover. In werkelijkheid was Keizer dus taxichauffeur met een luxe-auto en luisterde hij naar de roepnaam ‘Hennie’.

Duo van list en bedrog

Van Stolkenburgh was onderdeel van beheermaatschappij De Facultatieve. Zo ontmoette Keizer de directeur van de maatschappij, Kees van Dam. Van Dam en Keizer konden het goed met elkaar vinden; ‘daarmee was de basis gelegd voor het duo van list en bedrog’, aldus De Zoete.

Keizer was vanaf dag één gefocust op de bezittingen van de beheermaatschappij

Volgens De Zoete was Keizer vanaf dag één gefocust op de bezittingen van de beheermaatschappij. ‘Met ogen zo groot als schoteltjes keek hij naar de omvang van de balans. ‘’150 miljoen gulden! Zo!’’, vertelt De Zoete. ‘Ik hoor het hem nog zeggen.’

Al snel had Keizer alles binnen het florerende bedrijf naar zijn hand gezet. Hij wisselde bestuurders, wist mensen eruit te wippen en zette anderen op de posities. Van Dam vertrok met een regeling; dat had hij met Keizer afgesproken. De Zoete:  ‘Daarna moesten alle mensen die een verleden hadden weg; iedereen die hem kon dwarsbomen moest eruit. Dan werd een meisje van de afdeling benoemd tot adjunct-directeur.’

Bijzonder actief

Zo kon Keizer rustig zijn gang gaan. Het eerste dat opviel waren zijn declaraties. In New York leerde Keizer zijn huidige vrouw kennen: Gabriele — “Gabi” — Neglein. Zij zou bijzonder actief worden voor de Facultatieve; althans, dat bleek uit de facturen die Keizer via haar bedrijf Euro Confer, dat op 210 E 65 Street in New York was gevestigd, bij een aantal dochters van de Facultatieve liet belanden.

‘Het enige wat belangrijk is voor Keizer, is het bekleden van zoveel mogelijk bestuursfuncties’

Op hetzelfde adres staat nog een bedrijf ingeschreven: het International Limousine Network Europe Inc., eigendom van Henry J. Keizer. In totaal werd er 500 duizend gulden betaald ‘voor niet uitgevoerde werkzaamheden’. Daar maakte De Zoete na overleg met een advocaat melding van bij de Raad van Commissarissen van het bedrijf, de ledenraad en de voorzitter van de vereniging.

Er gebeurde echter niets; ‘Onvoorstelbaar!’, noemt De Zoete dat. Keizer, inmiddels bestuursvoorzitter van De Facultatieve, had namelijk alle poppetjes verschoven. Ook in de adviserende en toezichthoudende organen zaten zijn. ‘slaafse en meegaande mensen.’ Als er iemand uit lag, werd er ‘een contactverbod’ opgelegd. Dat gold ook toen De Zoete vertrok bij het bedrijf.

‘Het enige wat belangrijk is voor Keizer is het bekleden van zoveel mogelijk bestuursfuncties, zoals bij de VVD.’ Als het aan De Zoete ligt, eindigt het verhaal liever vandaag dan morgen: ‘Deze man zit dicht bij de macht, hij zit zelfs in het formatieteam van de VVD en weet waarover de politieke partijen onderhandelen.’