Klokkenluider Snowden waarschuwt voor 'Turnkey tyranny'

3 Connecties

Personen

Edward Snowden

Organisaties

National Security Agency (NSA)

Werkvelden

Privacy
0 Bijdragen

Volgens klokkenluider Edward Snowden zijn de Amerikaanse veiligheidsdiensten sinds 9/11 de greep van de paranoia en vormen ze een bedreiging voor de democratie.

Een wereldwijde scoop voor the Guardian. De man die het PRISM-programma van de National Security Agency openbaarde, is via de Britse krant naar buiten getreden. Het gaat om de 29-jarige Amerikaan Edward Snowden, een voormalig CIA-werknemer die sinds 2009 onder meer voor het consultancybedrijf Booz Allen Hamilton en het computerbedrijf Dell heeft gewerkt.

 
(Lees hier een portret van the Guardian over Booz Allen Hamilton)
 
Die laatste vier jaar vervulde hij voor zijn werkgevers opdrachten bij de National Security Agency (NSA). Snowden lekte afgelopen week geheime informatie naar buiten over het PRISM-programma van de NSA, dat in 2007 door de regering van George W. Bush werd opgezet maar door zijn opvolger Obama ijverig werd voortgezet. Uit de door Snowden naar buiten gebrachte informatie blijkt dat de Amerikaanse overheid via de NSA ongelimiteerde toegang heeft tot de servers van de grote Amerikaanse internetgiganten als Google, Facebook en Microsoft en van vele miljoenen mensen - ook niet ingezetenen - vertrouwelijke informatie verzamelt.
 
Mark Zuckerberg - oprichter van Facebook - liet zich daar zaterdag in misprijzende bewoordingen over uit'Facebook is not and has never been part of any program to give the US or any other government direct access to our servers', aldus Zuckerberg.
 
Welbespraakt
Snowden blijkt zijn toevlucht te hebben genomen naar Hong Kong waar hij zich relatief veilig waant. 'Hong Kong has a strong tradition of free speech', zei hij in het interview dat hij met the Guardian had. Snowden komt daarin naar voren als een welbespraakte, kalme figuur die zijn verhaal en zijn motieven overtuigend voor het voetlicht brengt. Hij zegt zich zeer goed te beseffen wat de consequenties van zijn daad zijn en heeft geaccepteerd dat hij waarschijnlijk nooit meer thuis zal komen.
 
Snowden leidde een comfortabel leven op het paradijselijke eiland Hawai. Hij heeft een vriendin waarmee hij samenwoont, een familie waar hij van houdt en streek jaarlijks rond de 200 duizend dollar aan salaris op. 'I'm willing to sacrifice all of that because I can't in good conscience allow the US government to destroy privacy, internet freedom and basic liberties for people around the world with this massive surveillance machine they're secretly building.'
'I don't see myself as a hero,' zei hij, 'because what I'm doing is self-interested: I don't want to live in a world where there's no privacy and therefore no room for intellectual exploration and creativity.'
 
De grootste angst van Snowden is echter niet zijn eigen toestand en wat hem zou kunnen gebeuren, maar dat er uiteindelijk niets zal veranderen. Hij noemt de enorme high tech inspanningen van de veiligheidsdienst NSA om de vertrouwelijke informatie van vele miljoenen mensen te verzamelen en op te slaan, iets dat door de politiek beleid wordt ingegeven en ook door de politiek kan worden teruggedraaid. Maar het gevaar is dat de paranoia toeslaat en de angst voor terroristische aanslagen en andere grote gevaren van buiten de knop weer zullen laten draaien naar meer bevoegdheden voor instituten als de NSA. 'It's Turn key tyranny'.
 
Bekijk voor het meest complete overzicht in het NSA-schandaal de website van the Guardian.
 
Het interview met Edward Snowden: