Klokkenluider UBS casht 81 miljoen euro

2 Connecties

Relaties

UBS Klokkenluider
1 Bijdrage

Vermogensbeheerder Bradley Birkenfeld incasseert 81 miljoen euro van de fiscus in de VS. De Amerikaanse ex-werknemer van de Zwitserse bank UBS speelde informatie door van fiscaal frauderende landgenoten.

Kolossaal cashen als klokkenluider: het kán. Dat bewijst Bradley Birkenfeld. De voormalige vermogensbeheerder van de Zwitserse grootbank UBS klapte uit de school over fiscaal frauderende Amerikanen en UBS-cliënten. Als beloning van het doorspelen van deze vertrouwelijke informatie incasseert hij 104 miljoen dollar ofwel 83 miljoen euro van de Amerikaanse fiscus.

 

Daarmee schrijft de 47-jarige Amerikaanse klokkenluider historie. Nooit eerder kreeg een informant zo'n hoge beloning in de VS. En nooit eerder werd er überhaupt een beloning uitgereikt volgens de strekking van de wet op fiscale fraude in de VS. Althans, dat stelt het National Whistleblowers Center, die het record aan tipgeld bekend maakte tijdens een speciale persconferentie.

 

Stoppen met fiscaal bedrog door de vingers te zien
'De Amerikaanse belastingdienst IRS stuurde vandaag 104 miljoen boodschappen naar informanten van fiscale fiscale fraude wereldwijd, dat er nu een zekere manier is om fraudeurs aan te geven en dat IRS hen beloont', zo vertelden de advocaten van Birkenfeld op deze persconferentie, gistermiddag. 'IRS stuurt eveneens 104 miljoen boodschappen naar banken wereldwijd dat ze moeten stoppen met fiscaal bedrog door de vingers te zien omdat ze betrapt zullen worden.'

 

Boete bank UBS
Vanwege de hulp bij de belastingontduiking belandde Birkenfeld in de gevangenis. De vermogensbeheerder werd in 2008 veroordeeld en begon in 2010 aan een celstraf van 40 maanden. Begin vorige maand kwam hij voorwaardelijk vrij. Bij de persconferentie schitterde Birkenfeld door afwezigheid. De ex-bankier mag mag zich nog niet vrij bewegen.

 

De gegevens die Birkenfeld aan de Amerikaanse overheid leverde UBS een boete op van maar liefst 780 miljoen dollar ofwel bijna 607 miljoen euro.

 

Inkeerregeling
De loslippigheid van Birkenfeld heeft ook de nodige impact op Amerikaanse belastingontduikers gehad. Vanaf het moment dat bekend werd dat de Amerikaanse overheid gegevens van belastingontduikers in handen had gekregen met behulp van Birkenfeld, besloten ruim 33 duizenden Amerikanen eieren voor hun zwart geld te kiezen en snel gebruik te maken van een inkeerregeling. Dat leverde de fiscus in de VS 5 miljard dollar op ofwel bijna 3,9 miljard euro aan achterstallige heffingen en boetes.

 

Maar Berkengeld heeft er ook voor gezorgd dat het illustere Zwitserse bankgeheim aan gort ging. Onder zware druk van de Amerikaanse overheid overhandigde UBS uiteindelijk de namen van meer dan 4900 Amerikanen die de belastingen ontdoken met geheime rekeningen.

 

Het Zwitserse bankgeheim verklapt dankzij klokkenluider Birkenfeld.

 

 

(L)