Knot sluit Grieks faillissement niet uit

DNB-president Klaas Knot noemt een faillissement van Griekenland "een van de scenario’s". Lex Hoogduin zegt dat een default pas "aan het einde van de rit" aan de orde komt.

Het idee om de Grieken onder curatele stellen is onder politici en economen veelgehoord. Maar het is zeer bijzonder te noemen dat de president van De Nederlandse Bank stellig rekening houdt met een bankroet van het Zuid-Europese land. Dat heeft een Europese beleidsmaker namelijk nog niet eerder gedaan. De centrale bankier zegt vrijdag in Het Financieele Dagblad dat hij zich afvraagt “of de Grieken de ernst van de situatie wel inzien.”

Verschillende visies
Opmerkelijk is dat Lex Hoogduin, een voormalige topbestuurder van de DNB, onlangs heeft gezegd dat hij zich “geen ordelijk bankroet van Griekenland kan voorstellen.” Hoogduin was begin dit jaar de een veelgenoemde opvolger voor Nout Wellink. De adviseur van de BIS heeft duidelijk een andere interpretatie dan Knot. Het is zo dat Hoogduin een faillissement niet uitsluit, maar hij vermeldt wel expliciet dat zoiets pas “aan het einde van de rit komt.” Het had niet veel gescheeld of we zouden een DNB-president hebben gehad met een betrekkelijk andere visie op de Griekse kwestie dan dat we nu hebben.

Knot zegt tegen Het Financieele Dagblad: "Ik ben er lang van overtuigd geweest dat een faillissement niet nodig is. Het nieuws uit Athene is echter soms niet bemoedigend. Alle inspanningen zijn erop gericht dit te voorkomen, maar ik ben nu minder stellig in het uitsluiten van een faillissement dan ik een paar maanden geleden was."

Hoogduin pleitte vorige week nog voor een groter en slagvaardiger noodfonds. Het bedrag van dit reddingsfonds moet volgens hem worden verdubbeld tot 1500 miljard euro. "Griekenland moet eerst de schuld onder controle krijgen, maar als er geen geld meer wordt gegeven, ontstaat er chaos."

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Ruben Munsterman
Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...