Knot verrassende opvolger Wellink

4 Connecties
0 Bijdragen

De 44-jarige Klaas Knot, nu topambtenaar op het ministerie van Financiën, wordt de opvolger van Nout Wellink als president van De Nederlandsche Bank.

Al een aanzienlijke loopbaan bij DNB achter de rug, gewerkt bij het IMF en sinds twee jaar werkzaam als belangrijk adviseur van minister van Financiën Jan-Kees de Jager: zo bekeken hoeft de benoeming van Knot als opvolger van Wellink helemaal niet zo heel verrassend te zijn.

 

Toch tipten tot voor kort weinigen de vrij onbekende en pas 44-jarige econoom, in Groningen gepromoveerd, als de nieuwe grote man bij DNB. Lex Hoogduin, die wel veel genoemd werd als dé kandidaat om Wellink op te volgen, maakte vrijdagmiddag meteen bekend 'om hem moverende redenen' op te stappen bij DNB.

 

Samen met Knot tekenen ook Jan Sijbrand (afkomstig van zakenbank NIBC) en Frank Elderson, die al bij DNB werkt, vrijwel zeker voor een plaats in de nieuwe directie. Sijbrand wordt in de nieuwe functie van Directeur Toezicht de directe rechterhand van Knot.

 

 

 Klaas Knot

 

Het kabinet kan Knot nu presenteren als een president die van buitenaf komt, en dus goed in staat zou kunnen zijn om de na de crisis zo gewenste cultuuromslag bij DNB door te voeren. En hoewel inderdaad sinds vanochtend het gerucht ging dat DNB een 'outsider' zou aanstellen, is het de vraag in hoeverre Knot met het beleid van zijn voorganger zal breken. Tussen 1995 en 2009 werkte hij bij de centrale bank, Nout Wellink is een van zijn leermeesters.

 

Jan-Kees de Jager toonde zich na de ministerraad blij met Knots benoeming. Uit de financiële wereld komen gemengde reacties binnen.

 

Tweede Kamerlid Ewout Irrgang is positief en noemt Knot bij Radio 1 'minder formeel' dan Wellink. "Het is echt een vertegenwoordiger van een nieuwe generatie. Een prettige man in de omgang":

 

 

Lees hier het uitgebreide CV van Knot.