
Financiële belangen botsen nogal eens met fair play. Lees meer
Sport is prachtig en is voor miljoenen mensen van grote waarde, als kijker of als beoefenaar. Vaak zijn er grote financiële belangen met sport gemoeid en van eerlijk spel is niet altijd sprake. Follow the Money gaat graven op plekken waar de meeste sportjournalisten aan voorbij gaan.
Topvoetballer Stefan de Vrij versus zaakwaarnemer SEG
Instagram-account 433 promoot alcohol en illegale gokwebsites bij jongeren
Betaaldvoetbalclubs lenen geregeld zonder checks and balances
De verraderlijke wereld van voetbaltransfers: waarom Stefan de Vrij zijn zaakwaarnemers aan de kant zette
De mislukte affaire tussen ADO Den Haag en de vrienden van Xi Jinping
Podcast | Hoe de voetbalnerds van Transfermarkt per ongeluk de taxateurs van Europese topclubs werden
Hoe de voetbalnerds van Transfermarkt per ongeluk de taxateurs van Europese topclubs werden
De coronaspagaat in de eredivisie: clubs in het nauw besteden 74 miljoen aan transfers
Financiële malaise drijft Vitesse in de armen van een dubieuze hoofdsponsor
Podcast | De gegarandeerde winnaar in het nieuwe Feyenoord-stadion: Goldman Sachs
Bestuur Supportersclub Oranje. V.l.n.r.: Rob Polderman, Theo Pouw. © ANP/Pro shots/Stanley Gontha
KNVB stopt samenwerking met Supportersclub Oranje
Voetbalbond KNVB beëindigt de samenwerking met de Supportersclub Oranje. Driekwart jaar geleden onthulde Follow the Money dat het bestuur van de Supportersclub zichzelf verrijkte ten koste van fans.
In een persbericht meldt de KNVB dinsdag dat de samenwerking met de Supportersclub Oranje per 1 juli 2018 afloopt. Tickets voor wedstrijden en evenementen zijn voortaan alleen nog te verkrijgen via het eigen platform van de KNVB, OnsOranje.
Vorig jaar augustus onthulde Follow the Money dat het driekoppige bestuur van de Supportersclub tonnen aan contributies van Oranjefans in eigen zak stak. De bestuurders maakten zichzelf in vier jaar tijd 320.000 euro aan ‘licentiekosten’ over. Penningmeester Theo Pouw gireerde aan zichzelf een jaarvergoeding van 145.200 euro voor deze bijbaan. Daarnaast werden zakendiners, vliegreizen en concerten betaald uit de kas van de Supportersclub. Bij de fans waren deze uitgaven niet bekend.
Uit een onderzoek dat het bestuur na de FTM-publicatie liet uitvoeren, kwam naar voren dat er geen sprake zou zijn geweest van zelfverrijking. Er zouden ook geen uitgaven zijn gedaan in strijd met de statuten. De door FTM geopenbaarde feiten sprak het bestuur echter niet tegen. Het bestuur stortte enkele duizenden euro’s in de clubkas terug.
Wij vonden dat de afstand tot onze fans te groot werd
KNVB-woordvoerder Daan Schippers ontkent dat er een relatie is tussen de onthullingen van FTM en het opzeggen van het contract. ‘Dat is niet de reden dat we het contract niet verlengen. Wij vonden dat de afstand tot onze fans te groot werd, op deze manier kunnen wij het contact met de fans beter onderhouden.’
Schippers erkent dat toegang tot wedstrijdtickets voor fans de belangrijkste reden was om lid te worden van de Supportersclub Oranje. ‘Maar of de Supportersclub nu wordt opgeheven, moet je aan de bestuurders zelf vragen.’
Namens het bestuur reageert Charles Huijskens, ‘communicatiedeskundige in lastige situaties’. Huijskens: ‘De KNVB wil een eigen database opbouwen. De SCO blijft ervan overtuigd dat de supporters belang hebben bij een eigen, onafhankelijke supportersclub die niet onder de KNVB valt. Maar de SCO blijft bestaan en blijft zich inzetten voor de belangen van de supporters.’
5 Bijdragen
Co Stuifbergen 1
als mensen alleen lid van de Supportersclub worden omdat ze anders geen kaartje voor een wedstrijd kopen mogen, snap ik dat de KNVB liever die kaartjes rechtstreeks verkopen gaat.
Kjeld
marcel 7
Co Pater 7
En voetballers in loondienst van het rijk, voor een normaal salaris.
Luc van Beers 7
Co Pater