Over de schimmige deal die voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer (1960-2019) miljonair maakte. Lees meer

Voormalig VVD-partijvoorzitter Henry Keizer werd in 2012 voor een schijntje mede-eigenaar van een florerend miljoenenbedrijf. Met drie partners nam hij de aandelen over van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie, waaraan hij zelf als ‘gecommitteerd adviseur’ verbonden was. Ook andere VVD-prominenten, onder wie Loek Hermans, speelden een bedenkelijke rol bij deze transactie, waarmee de vereniging en haar leden voor tientallen miljoenen euro werden benadeeld.

Het spitwerk van FTM leidde tot Keizers vertrek als partijvoorzitter. In mei 2018 deed de FIOD onder leiding van het OM invallen bij de Facultatieve en vier betrokkenen. Bij Keizer persoonlijk werd voor 20 miljoen beslag gelegd. 

Keizer overleed op 5 oktober 2019. Hij werd 58 jaar. Met ingang van 7 oktober draagt dit dossier daarom niet langer zijn naam meer, maar heet het ‘De Facultatieve’.

44 artikelen

© Cortés

Kom 25 mei naar ons Gepeperd Gesprek over De Zaak Keizer

4 Connecties

Relaties

Event

Personen

Henry Keizer

Organisaties

VVD De Facultatieve
60 Bijdragen

Nog geen maand na de onthullingen van Follow the Money, trad VVD-voorzitter Henry Keizer per direct af. Op donderdagavond 25 mei organiseren we een Gepeperd Gesprek over de kwestie. Journalisten Kim van Keken en Eric Smit zullen uitgebreid terugblikken op hun speurtocht en de gebeurtenissen sinds de eerste publicatie. Ook Pieter Lakeman zal zijn aangifte komen toelichten.

Op 22 april onthulde Follow the Money dat Henry Keizer, VVD-partijvoorzitter en vertrouweling van premier Mark Rutte, voor 'een prikkie' een miljoenenbedrijf had overgenomen, en daarmee een ruim 130 jaar oude vereniging ernstig had benadeeld. Sindsdien is Keizer bijna dagelijks in het nieuws.

Keizer werd in 2014 voorzitter van de grootste en machtigste politieke partij van Nederland en werpt zich sindsdien op als het morele geweten van de VVD. In een interview vergeleek hij integriteit met een zwangerschap: ‘Je bent integer of je bent het niet. Je kunt niet een beetje zwanger zijn.'

Op 28 april werd besloten dat de integriteitscommissie van de VVD onderzoek gaat doen naar Keizer. Vier dagen later werd Keizer, na topoverleg binnen de VVD, als voorzitter tijdelijk op non-actief gesteld. Op 16 mei deed Pieter Lakeman namens zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) aangifte van oplichting bij de Officier van Justitie.

Op donderdag 18 mei, 26 dagen na het begin van onze onthullingen, volgt het bericht dat Henry Keizer per direct aftreedt.

Nog geen lid?

Omdat we ons niet willen laten beïnvloeden door de macht van pagina-views of grote adverteerders, plaatsen we geen advertenties op onze website.

Maar het maken van diepgravende onderzoeksjournalistiek kost nog steeds een hoop tijd en geld. Word daarom lid van FTM of steun ons met een donatie.

Op donderdagavond 25 mei organiseren we een Gepeperd Gesprek over de kwestie Keizer. Journalisten Kim van Keken en Eric Smit zullen uitgebreid terugblikken op hun speurtocht en de gebeurtenissen sinds de eerste publicatie. Ze zullen vertellen over de achtergrond van hun journalistieke speurtocht en de pikante details die daarbij boven kwamen. Ook zullen ze ingaan op het belang van dergelijk onderzoek. Daarnaast zal bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman zijn aangifte van oplichting tegen de bestuurders van de Vereniging de Facultatieve en het bestuur van de onderneming komen toelichten en er zullen verschillende benadeelde leden aanwezig zijn. Het geheel is in handen van presentator Martijn de Greve die Kim en Eric kritisch zal bevragen en daarbij ook nadrukkelijk de zaal betrekken. 

Een Gepeperd Gesprek over de Zaak Keizer

Datum: 25 mei, aanvang: 20.00 uur

Locatie: Vonderpark CS, Vondelpark 3, 1071 AA Amsterdam

Bestel hier uw ticket. Wees snel want er is veel belangstelling.