Kom op Mark, je kunt het!

2 Connecties

Relaties

Roel Janssen

Personen

Mark Rutte

FTM columnist Roel Janssen geeft tips aan onze premier.

Vette pech! Ben je de eerste liberale premier van het land sinds Cort van der Linden en dan komt Nederland in een economische recessie terecht. Wat te doen? Er moet drastisch worden bezuinigd en de groei moet worden hersteld. Dan kom je er niet met het mantra van vice-premier Maxime Verhagen, ‘slim bezuinigen’. Vraag maar aan de werknemers van NedCar in Born wat dat betekent. Slim bezuinigen is onzin. Nee, Mark, het komt aan op leiderschap. Hier zijn zeven welgemeende tips om de economische recessie te bestrijden.

 
1. Voer de Rutte-norm in. Kijk naar premier Monti van Italië en president Papoulias van Griekenland. Zij hebben van hun salaris afgezien en doen hun werk gratis en voor niets. Stel vervolgens de Rutte-norm verplicht voor alle topfunctionarissen bij de overheid, in de verzelfstandigde publieke sector en bij banken die met overheidsgeld overeind gehouden worden.
 
2. Pak rechts zijn speeltjes af. Hakken in linkse hobby’s is nu wel genoeg gebeurd, het is tijd om het mes in rechtse projecten te zetten. Jammer voor de luchtmacht, maar schrap de JSF. Stop de lobby voor de Olympische Spelen; Griekenland ging na de Olympische Spelen bankroet. Hou op met aanpassingen van snelwegen om tien kilometer per uur harder te kunnen rijden. Maak een einde aan de luchtfietserij van projectontwikkelaars voor vliegvelden in Eelde en Twenthe.
 
3. Geef de schuld aan je voorgangers. Balkenende en Bos hebben verzuimd na de crisis van 2008 in te grijpen en lieten de overheidstekorten oplopen. De puinhopen van Paars zijn genoegzaam bekend: mislukte liberaliseringen en commercialisering van de publieke sector. Geef Tineke Netelenbos (PvdA) en Annemarie Jorritsma (VVD) de schuld van de chaos op het spoor.
 
4. Neem je verlies. De hsl van de NS, het computersysteem van de politie, het elektronisch patiëntendossier, de Hedwigepolder, het toeslagenloket van het UWV: miljarden verspild overheidsgeld. Trek er een dikke streep door en laat de consultants en IT-ërs die de boel verprutst hebben, bloeden door hun rekeningen niet te betalen.
 
5. Stel Nick Leeson en Jerome Kerviel ten voorbeeld aan het management van Vestia.De woningcorporatie heeft een strop van 2,5 miljard opgelopen met speculaties in financiële derivaten, een van de grootste speculatieverliezen ooit ter wereld bereikt. Leeson en Kerviel draaiden na hun verliesgevende speculaties de bak in.
 
6. Voer een slooppremie in ter vervanging van de hypotheekrenteaftrek. Laat lelijke gebouwen, leegstaande kantoren en onverkoopbare huizen slopen. Goed voor de werkgelegenheid en de perfecte manier om de nationale boosheid af te reageren. In de plaats van beton en stenen komt stedelijk groen.
 
7. Neem een voorbeeld aan Maggie Thatcher tijdens de Britse crisis van dertig jaar geleden en hul je in de nationale driekleur. Eis Elten en Tudderen op van Duitsland, claim de historische Nederlandse rechten op Luxemburg, New York, de Molukken, Zuid-Afrika en Noordoost Brazilië. Toevallig regio’s waar het economisch goed gaat. Zij zullen Nederland uit het economische moeras trekken.