Komt dat zien: de MaRuDiSa-Show

2 Connecties

Relaties

Samsom

Personen

Mark Rutte
0 Bijdragen

Met Mark Rutte en Diederik Samsom is het voortvarend formeren. Daarnaast worden beide heren vooral vrolijk van elkaar, stelt Roel Janssen. Een ijzersterk Haags format staat dan ook op stapel: de MaRuDiSa-show.

Daar stonden ze dan, de Batman en Robin van de Lage Landen: Mark Rutte en Diederik Samsom. Voor een gezamenlijk optreden, dat veel weg had van de immens populaire Snip en Snap Revue van een halve eeuw geleden: de MaRuDiSa Show!

 

Timing is een cruciaal element van iedere sterke act en dat element beheersen de politieke leiders van de VVD en de PvdA tot in de puntjes. De Tweede Kamer bespreekt de komende dagen de begroting voor 2013 die het demissionaire kabinet-Rutte twee weken geleden op Prinsjesdag heeft ingediend. Na een week in een achterkamertje zijn Rutte en Samsom overeen gekomen ruim 2,3 miljard euro te verspijkeren aan deze begroting. Precies op tijd.

 

Het ‘Lenteakkoord’ dat D66, ChristenUnie en GroenLinks eind april opdrongen aan de VVD en het CDA nadat de PVV na zeven weken sigaretten roken in het Catshuis had afgehaakt, is hiermee ter ziele.

 

Politiek trapeze-werk
De partijen die buitengesloten worden van het kabinet-in-wording van VVD en PvdA kunnen roepen dat het een schande is, maar het is politiek trapeze-werk van de bovenste plank. Twee maatregelen die veel verzet opriepen, de belasting van de vergoeding voor het woon-werkverkeer en de langstudeerboete, zijn van tafel. Impopulair en eveneens geschrapt: de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheid en het liggeld in ziekenhuizen.

 

Hiervoor in de plaats komen de verhoging van het BTW-tarief voor verzekeringspolissen en het schrappen van de vitaliteitsbonus. Van dat laatste heeft nog nooit iemand gehoord (het was een idee van de ChristenUnie) en van belastingheffing op verzekeringspremies ligt niemand wakker. Verder wordt er gesnoeid in groene maatregelen die ten behoeve van Jolande Sap in het ‘Lenteakkoord’ waren opgenomen.

 

Oh ja, werkgevers krijgen niet de beloofde verlaging van de premie voor de WIA. Jammer voor Bernard Wientjes, de voorzitter van de werkgeversclub, maar de burgers hebben er geen last van en het is te ingewikkeld om uit te leggen in een nieuwsflits van 30 seconden.

 

Geniaal
Geruisloos is de PvdA akkoord gegaan met een versnelde verhoging van de AOW-leeftijd naar 66 jaar – 2018 in plaats van 2019 – met als tegenprestatie van de VVD de reparatie van evidente gaten die in de oorspronkelijke regeling zaten voor het optrekken van de leeftijd voor het staatspensioen. Ook dit is een knappe act van het dynamische duo, want de PvdA wilde eind april niet meedoen aan het ‘Lenteakkoord’ precies vanwege de AOW-verhoging.

 

In april behoedden de dappere opstellers van het Lenteakkoord premier Rutte en minister van Financiën De Jager voor een afgang in Brussel door het tekort in 2013 terug te dringen onder het Europese begrotingsplafond van drie procent. Toen waarschuwde de PvdA voor ‘kapot bezuinigen’ maar die machteloze kreet wordt nu alleen nog door de SP gehanteerd. Als verloofde van de VVD onderschrijft de PvdA een tekort van 2,7 procent in 2013 – ruim onder de Brusselse norm.

 

Europa
Wat Europa betreft: Rutte en Samsom leveren een voorbeeld voor de politieke leiders van geprangde regeringen in de eurolanden. Voor president François Hollande die de pensioenleeftijd in Frankrijk heeft verlaagd, voor premier Manuel Rajoy die besluiteloos rondjes draait, voor premier Georgio Samaras die bij iedere ingreep nieuwe stakingen uitlokt, voor premier Mario Monti die zonder kiezersmandaat Italië saneert.

 

Let maar eens op: straks heeft iedereen het weer over het ‘Dutch model’. Bezuinigen en politiek overleven in tijden van crisis en euroscepsis. Komt dat zien: de MaRuDiSa show.

 


Nog even en Samsom en Rutte zijn "Snip en Snip 2.0", stelt Roel Janssen