
Ooit werkte Michiel Werkman er zelf en daar was hij trots op. En door de recente berichten over valsheid in geschrifte weet hij weer waarom hij bij Rabobank wegging. Toch hoopt hij nog steeds dat 'zijn' ooit zo bewonderde Rabo tot inkeer komt - tegen beter weten in.
Vanaf eind jaren ’80 heb ik bij diverse lokale Rabobanken gewerkt. Lang met heel veel passie en net zoals talloze collega’s met mij, met een hele hoge mate van company pride. Wie aan de Rabobank kwam, die kwam aan mij. Tegenwoordig maak ik hen mee als consultant en als consument. Die contacten bevestigen mij keer op keer in mijn keuze om er te vertrekken. Zowel ervaringen aan de zijde van opdrachtgevers zorgen daarvoor, als de voor mij herkenbare berichten afgelopen week over valsheid in geschrifte rond renteswaps.
Binnen de bankmuren typeert men mij nu als een nestbevuiler. Dat kan natuurlijk niet, ik heb dat nest al eind 2012 bewust verlaten. Bevuild wordt de Rabosponde echter wel degelijk - niet door mij of andere critici, maar door degenen die er nu aan het roer staan, de directie en het management, die handelen in weerwil van de eigen integriteitsverklaring. En door medewerkers die zich niets gelegen laten liggen aan hun bankierseed. Gaat het nog goed komen?
Critici menen dat het contraproductief is om alle goedwillende bankemployees publiekelijk over een kam te scheren. Zij stellen dat je niet kunt spreken over dat een 'bank' als organisatievorm verantwoordelijk is voor misstanden. Dat alleen de top daarvoor verantwoordelijk te stellen is. Ik vind dat tamelijk ridicuul. Een bank en haar medewerkers zijn één. Alle banken, Rabobank incluis, presenteren zich niet voor niets als een organisatie van integere individuen die gezamenlijk voor de klantbelangen klaarstaan. Die zich samen voor hun bankmerk sterk maken. Of dat nu Rabo’s ‘aandeel in elkaar’ is of ‘jouw verhaal’ van ABNAMRO. Frappant is overigens dat ING-bank zich wat dat aangaat tot nu toe meer low profile manifesteert, maar dat terzijde.
Paralellen met Scientology
Terug naar de Rabobank. In een blog van november 2014 heb ik de bank naar aanleiding van de introductie van hun werkelijk tenenkrommende reclamecampagne venijnig vergeleken met een octopus en met de Scientology Church. Ik schreef daarover o.a. ‘De beelden en de zalvende voice over doen me in de verte zelfs een beetje denken aan de manier waarop de scientology kerk volgelingen bekeert, inkapselt, hersenspoelt en vervolgens leegschudt’. Het blijkt steeds vaker een heel rake typering. Zeker als het over hun Bijzonder Beheer gaat of over de verkoop en de zogenaamde herbeoordeling van rentederivaten door Rabobank waarbij overwegend het bankbelang prevaleert.Medewerkers én klanten zijn structureel gehersenspoeldDe Rabobank, waar ik als medewerker ooit zo trots op was, is haar Noorden kwijtgeraakt. Uit geluiden om mij heen maak ik op dat veel meer klanten en oud-collega’s dat zo ervaren. Medewerkers én klanten zijn structureel gehersenspoeld. Hun is voorgehouden dat Rabobank anders is. Dat het de 'coöperatieve' bank niet om aandeelhouderswaarde gaat maar dat het puur draait om het dienen van de belangen van klanten. Was dat maar waar! Uit alle publiek geworden misstanden blijkt dat klant centraal bij Rabobank een hele grote farce geworden is. Dit trek ik mij ook persoonlijk aan. In de volle overtuiging er goed aan te doen heb ik namelijk mkb’ers rentederivaten verkocht. 'Aangesmeerd' noem ik dat nu, want de tijd heeft ons hardhandig geleerd dat mij en mijn toenmalige collega’s daarvoor door het management van de bank ontoereikende kennis en informatie ter beschikking is gesteld. Niet alleen klanten zijn wat zo benadeeld, maar de toenmalige accountmanagers evengoed.
Ooit coöperatief
Ook ben ik lang nauw betrokken geweest bij de begeleiding en afwikkeling bij de zogenoemde 'probleemfinancieringen'. Die begeleiding was dankbaar werk al zullen er zeker klanten zijn die hun bank en daarmee ook mij een onafwendbare afwikkeling niet in dank hebben afgenomen. Het spel werd echter wel fair gespeeld. Er werd lang, soms zelfs wel eens te lang, geïnvesteerd in het helpen overeind houden van bedrijven. Juist dát kenmerkte de roots waarop door Rabobank zo wordt gehamerd. Dat waren nadrukkelijk USP’s van de oorspronkelijk coöperatieve Raiffeisen-Boerenleenbank.Riskmanagement kon zijn taak om tegenwicht te leveren nauwelijks vorm en inhoud gevenHoe compleet anders is dat geworden na het uitbreken van de economische crisis. Veel te laat werd bijgestuurd van een focus op acquisitie en nóg meer geld verdienen naar risicomanagement. Het gevolg was dat talloze lokale Rabobanken vanaf 2008 onder curatele kwamen te staan. Tot pakweg 2009 was de commercie volstrekt leidend. Riskmanagement kon zijn natuurlijke taak om tegenwicht te bieden nauwelijks vorm en inhoud geven. Daarna zijn de rollen totaal omgedraaid. Vanaf die tijd gaat het nauwelijks nog om klantbelangen. Het gaat nu vooral om het bankbelang. Om het volgens de letter van interne procedures voor de bank zo efficiënt mogelijk uitvoeren van werkprocessen. Om het allerlaatste vinkje op het juiste elektronische formulier. Het draait om systeem- en transactiebankieren, niet meer om maatwerk via relatiebankieren. Tenminste, niet in het mkb. En in de slepende affaire waar Rabobank ca. 8.000 mkb’ers in de 'derivatenval' heeft gelokt gaat het puur om damage control waartoe inmiddels werkelijk alles geoorloofd lijkt. Van ontkennen tot traineren. Van liegen tot bedriegen.
'Mijn Rabobank'
Ik herken daarin in elk geval 'mijn' Rabobank niet meer. Alhoewel, het is mijn bank niet meer. Zowel omdat ik er niet meer werk - bij een bank die zich zo opstelt zou ik ook niet meer willen werken - als omdat ik er als klant en als zogenaamd lid afstand van genomen heb. Ik eindigde mijn eerste alinea met de vraag of het nog goed komt met de Rabobank. Daar heb ik een heel hard hoofd in. Veel medewerkers verkeren in een ontkenningsfase. Ze staan nauwelijks open voor geluiden van buiten. Ze ontkennen kritiek, gaan een constructieve dialoog en oplossingen in klantbelang uit de weg. Die houding wordt mijns inziens mede veroorzaakt door de enorme angstcultuur die er heerst. Die wordt zeker ook ingegeven door de reusachtige personele reorganisatie waar de bank voor staat. Zeker, er zijn enthousiaste en goedwillende jonge mensen en veel integere ouderen werkzaam die absoluut geen blaam treft. Zij zouden zich mijn betoog ook niet persoonlijk hoeven aan te trekken als zij zich openstellen en zich er rekenschap van geven door de eindverantwoordelijken onwetend te worden gehouden en te worden gehersenspoeld.'Het komt alleen nog goed als Rabobank zich bereid toont om de dialoog wél aan te gaan'Het komt volgens mij alleen nog goed als Rabobank zich bereid toont om de dialoog wél aan te gaan. Als er nog een splintertje van het coöperatieve gedachtegoed van Raiffeisen resteert, zou de bank dat publiekelijk met haar klanten moeten willen doen. Vanuit de grondhouding mooie woorden ook te willen omzetten in daden. Om gemaakte fouten te erkennen. Om medewerkers die een scheve schaats rijden te bestraffen en niet, zoals nu gebeurt, klanten de dupe te laten worden van deze fouten. Ik ben echter bang dat dit teveel gevraagd is. Dat het financiële belang van de bank dermate groot is dat de verantwoordelijken zich zullen blijven verschuilen. Tot nu toe is de standaardreflex dat Rabobank ‘zich niet in de kritiek herkent’. Ergens hoop ik alleen nog dat ik dat mis heb.
37 Bijdragen
Frank Wijn
Deze kreeg ik ooit toegestuurd. Cabaretier Lebbis daarover op 3:23 minuten:
https://www.youtube.com/watch?v=2sbk9OjMjew
John Jansens
Frank WijnIk had hem 2 uur op oudejaarsavond willen zien en nog eens één uur op nieuwjaarsdag...
In plaats van de zalverige Finkers en de oudbakken zemelen van Freek de Jonge,,,toch?
jsmid
John JansensMvdB
jsmiddocki
MvdBEen geweldig 'bijtend' stukje over vrijheden en de semi-vrijwillige beperkingen daarvan, bijvoorbeeld.
goof
op de vraag komt het nog goed met de Rabobank maar voorspelde ik 4 jaar geleden al uitgebreid op IEX en DFT forum
Guido Leenders
goof
Ik kan in veel met u meegaan en vind het moedig van u dat u zeg maar :" uit de kast bent gekomen" maar ik denk dat vele medewerkers van banken ter goeder trouw bezig zijn en echt denken dat ze goed bezig zijn zeg ik al jaren .
Als je 70 % meer verdiend dan je buurman uit het echte bedrijfsleven dan ga je vanzelf je buurman een muppet noemen en blijf je doen en denken wat je doet .
Ik ben vaak de discussie aangegaan met medewerkers van banken hierover maar ze snappen niet waar je het over hebt als je zegt dat ze crimineel zijn en het kwartje zal bij vele echt niet gaan vallen. Misschien als ik er zou werken met al die goudgerande arbeidsvoorwaarden en vette leasebak en het dubbele salaris als mijn knetterhard werkende buurman zou ik ook denken , ieder voor zich god voor ons allen .
Carthago
Ik wens dat u gezond blijft door uzelf en anderen gezonde adviezen te blijven geven.
PetervanderSlikke
Jan Willem de Hoop
Dat veel organisaties, zoals ook Raobank, loyaliteit leidend hebben gemaakt ten koste van integriteit zal ons land en de samenleving nog veel grote problemen gaan opleveren.
Hank.Rearden
1. http://www.theguardian.com/business/2013/jul/31/bank-of-england-and-nazis-stolen-gold
Guido Leenders
Hank.Reardengoof
Guido LeendersIk zie alleen de keuze tussen twee zeer onprettige oplossingen .
Ofwel oorlog ofwel een wereldwijde schuldsanering en meer keuzes hebben we niet maar voor die tijd gaan we eerst veel armoede en chaos beleven want voor geen van de keuzes is de tijd rijp.
Waarom wij in ons land nog niet massaal de straat opgaan komt dat we het nog veel te goed hebben en er nog teveel struisvogels de problemen niet onder ogen durven te zien en veel daarvan zitten in Den Haag en Brussel.
Deze groep van politici vreten en parasiteren nog teveel mee uit de ruif van overvloed en pas als die ruif leeg is gaat er wat veranderen in beleid en valt de EU en de euro uit elkaar .
Als de nog kleine groep werkende bevolking die de kar moet trekken de knuppel in het hoenderhok gooit dan pas worden ze wakker in de politiek en tot die tijd is het graaien , mee blaten en de andere kant opkijken.
Als ik hoor wat onze minister president en helemaal die politiek veel te correcte Asher hoor uitkramen dat de asielzoekers ook aan het werk moeten dan negeert hij dus dat er geen werk is voor iedereen en dus populistisch dom gelul is .
Guido Leenders
goofSchuldsanering lijkt me wel een te verwachten uitkomst. Bottom line maakt dat niet zoveel uit, het unwinden van de transacties is natuurlijk wel vervelend; sommige bedrijven en mensen vallen (financieel) om, sommigen pikken a la Russische oliebazen een stuk van de buit in, en het smeermiddel van de economie wordt een tijd heel dubieus. Feitelijk doen we natuurlijk sowieso doorlopend aan schuldsanering en vermogensoverheveling met gestuurde inflatie of deflatie, belastingen en wetten.
Maar de woonhuizen, tractoren en kroegen gaan echt niet fysiek instorten als er weer een dikke knauw van schuldsanering komt. En of de economie er dan weer opkomt: eten moeten we toch en echt vervallen in een middeleeuwse samenleving zie ik het niet zolang het geen oorlog wordt.
Ik zie politici niet gauw zonder externe druk iets individueel slims doen zodra ze in een besturende rol zitten. Ze zitten meestal in een lastige situatie: het zijn echte verkopers, maar hun "delivery" organisatie kan geen wonderen verrichten en ze hebben zichzelf aan alle kanten klemgekletst om op die plek te komen.
Maar als het water hoog staat, dan blijkt dat de meesten toch wel slimme mensen zijn en dan kunnen ze wel doorpakken of vertrekken zodat er plek komt voor anderen. Zie Griekenland. En we kunnen politici daar ook wel bij helpen door meningen en gevoelens te delen.
Ik zou het zelf niet erg vinden om een keer iets niet te settelen tussen een bedrijf en justitie, maar om het uit te laten procederen en ook individuen aan te spreken op de regeltjes die we afgesproken hebben. Een paar zijn onverwacht de zak, de rest denkt vanaf dan nog wel een keer goed na voordat ze een zelfde fout maken. Op de A2 met trajectcontrole rij ik zelf ook minder gauw te hard dan elders.
Wacht vol spanning op de eerste landelijke politicus die inhaakt :-) Fijne middag
Hank.Rearden
goofgoof
Hank.ReardenDit meent u toch niet serieus , dit gebeurt al op grote schaal Hank .
Hank.Rearden
goof1. http://www.businessinsider.com/heres-how-switzerlands-basic-income-initiative-works-2013-11?IR=T
2. http://time.com/4138156/finland-basic-income/
Hank.Rearden
Guido LeendersDenk persoonlijk dat angst voor robotisering voornamelijk emotioneel van aard is maar uiteindelijk weinig effect zal hebben op macroeconomische situatie. Japan heeft ruim 3x zoveel robots per hoofd als Nederland (2). Toch heeft Japan structureel werkloosheid rond 3% (historisch nooit boven 6% uitgekomen) en 1 van meest stabiele, financieel egalitaire, en welvarende economieën ter wereld. Komt in straatbeeld ook duidelijk naar voren, en heeft m.i. met economisch beleid te maken. Overigens wel bij torenhoge staatsschuld.
1. http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/11/Timmermans-enige-alternatief-op-EU-is-oorlog-2717581W/?masterpageid=158493
2. http://www.volkskrant.nl/tech/-robotisering-kost-minder-nederlandse-banen-dan-gevreesd~a4203988/
bps
Guido Leenderswaar politici op landoverstijgend niveau iets slims moeten regelen. … toch wel een
keer…”
Dat houdt in dat politici tot dusver niet slim, en onnadenkend zijn gebleven.
Dat klopt.
1. De eenheidseuro onthoudt sterke economieën van een sterke munt met een sterke
koopkracht en voordelige import. waardoor iedereen meeprofiteert van een sterke
economie. Exportvolume kan afnemen maar de toegevoegde waarde en winst neemt daarentegen meer toe door voordeliger import.
Die sterkere economieën, munt en koopkracht versterken de zwakkere economieën door import van hun betere export bij zwakkere munt. Daarmee versterken zij zichzelf
zonder EU subsidies en geldtransfers, bij zorgvuldig monetair beleid.
Handelsbalansen effenen. Overschotten en verschillen verkleinen. Geld circuleert.
De politieke illusie van een eenheidsunie en eenheidseuro is economisch systeem-technisch en praktisch onmogelijk en werkt juist divergerend en ontwrichtend.
Dus wie is onnadenkend en leeft buiten de realiteit?
2. De meeste economische verdienste vindt binnenlands en interregionaal plaats. Het
meeste thuis, en dan bij de buren. Slechts circa 1/6 wordt internationaal en globaal verdiend in de reële economie. http://www.ftm.nl/exclusive/vijf-mythes-handel-en-toekomst-nederland-als-handelsland/
Dat komt voort uit het interregionaal en nationaal ontstaan van kapitaalgoederen en diensten die gewaardeerd worden, in een behoefte voorzien en geld waard zijn.
Dat betekent dat continentale economie een lappendeken is van wandelende en veranderende overlappende economieën die meer door afstand, taal en cultuur zijn bepaald dan door nationale grenzen.
Hoe verder weg, hoe minder economisch belangrijk voor het gros.
3. Interregionale economische settlement, versterking en circulatie geldt dan ook voor
Oekraïne. Economische aansluiting bij de Europese Unie helpt het corrupte failliete Oekraïne interregionaal niet. Het economisch effect is te klein tegen
MvdB
bpsbps
MvdBIk ben wel voorstander van andere vormen van relatie onderhoud die Oekraine er zelf bovenop helpen om deel te nemen in economische wisselwerkingen met Europa. Maar daar moet Oekraïne zelf wat aan doen. Europa kan dat niet.
Als het aan Poroshenko en Brussel ligt, draait Europa incl. Nederland er voor op. Zo ga je niet met vrienden en geassocieerden om.
Die help je verder en trek je niet naar beneden of in de problemen.
Daarom ben ik tegen het associatieverdrag.
MvdB
bpsgoof
"Tot nu toe is de standaardreflex dat Rabobank ‘zich niet in de kritiek herkent’. Ergens hoop ik alleen nog dat ik dat mis heb ".
Hoorde ik vanmorgen toch weer de Rabobank deze standaarduitspraak doen toen het ging over de hoogste hypotheektarieven van de hele de EU in ons land waren.
Nu vraag ik u , Nederlanders staan bekend als de trouwste hypotheek betalers waar de minste problemen mee zijn met het betalen van hun hypotheektermijn betalingen en als dank hiervoor hebben wij de hoogste hypotheektarieven en de Rabobank herkent zich hier niet in.
Ben je dan dom of gewoon arrogant of gewoon beide.
Ik heb dan ook geen enkele hoop op verbetering hiervan want als ze het nu niet doen dan zou ik graag eens willen weten wanneer dan wel.
Wat ik al eerder zei , ze willen wel maar ze kunnen niet .
pm
goofgoof
pmNu moet ik wel zeggen ,
Beter een huis of ander onroerend goed als geld op de bank want dat u kwijt bent
Beter een aandeel in een bedrijf dus aandelen is altijd beter als geld op de bank .
Beter iets tastbaars als geld op de bank.
Als de aandelenmarkt instort en de huizenmarkt halveert dan is uw geld op de bank toch ook niets meer waard en daarom , een half ei is beter als een lege dop.
pm
goofEr zijn ook hele hordes mensen die het laatste hebben gedaan en nu lachende derde zijn, want die kopen namelijk voor de helft van de prijs. Een daling op zich hoeft niet dodelijk te zijn voor uw spaargeld.
goof
pmGast
goofHank.Rearden
goofRoy
Michel, ik zie je regelmatig in de pers, misschien moet je dit doorgeschoten control-verhaal er ook eens bij vertellen. En "neen", die regels zijn er niet gekomen omdat banken alles fout doen, maar omdat de bureaucratie in alle geledingen van onze maatschappij een soort ziekte zijn)
michiel werkman
RoyMvdB
RoyHilterman
De reeks schandalen is lang en ernstig. Daar wil een bonafide ondernemer beslist niets mee te maken hebben.
Er zijn nauwelijks alternatieven op dit moment. Dat is het enige dat een uittocht van clienten bij de RABO nog tegenhoudt.
bps
De potentiele omzet in een lokaal marktgebied werd zo corrupt toebedeeld aan (over)gefinancierde
of geprivilegieerde relaties. De goddelijke Rabobank was de baas. In hun kerk en op straat.
Natuurlijk willen die bevoorrechte leden “hun” Rabobank terug, om te rotzooien met andermans geld en met andermans belang.
Dat is wat mij eens overkwam bij Rabobank. Je hebt het eerst helemaal niet in de gaten.
Je vertrouwde je bank.
Ik kan me de smalende grijns van de pokdalige rotkop van Wim Sjamaar nog goed herinneren.
Oprotten met die rotte bank en rotte geest die op macro niveau dezelfde rottigheid uithaalt als op lokaal micro niveau. Waar komt die rotte geest vandaan? Niet van onderaf en niet uit het verleden.
goof
bpsIk zou als Rabobank de spotjes op die hun imago moeten oppoetsen op radio en TV maar daar gaan mij de haren van rechtovereind staan .
Ik weet niet wie daar de pr doet maar de miljoenen die ze daar in stoppen kunnen beter gebruiken hun gedupeerde klanten schadeloos te stellen.
Jan Willem de Hoop
bpsAlle onder motto:"'Moet kunnen' en 'Samen voor ons eigen' zoals koptekts luidde van Paul Verhaeghes artikel.