Koning Carlos bezuinigt extra, Beatrix niet

2 Connecties

Relaties

Beatrix Carlos
0 Bijdragen

De Spaande koning Juan Carlos verklaart zich saamhorig met zijn onderdanen die gebukt gaan onder de crisis. Hij levert een deel van zijn salaris in. En Koningin Beatrix? Die koestert solidair de nullijn.

De Spaanse koning Juan Carlos laat 7,1 procent korten op zijn vorstelijke uitkering. Hij levert evenveel in als de ambtenaren van het Ibirische Koninkrijk. Met deze vrijwillige extra bijdrage verklaart hij zich solidair met de drastische besparingsplannen van de regering Rajoy om Spanje er weer financieel-economisch bovenop te helpen. Dat heeft de voorlichtingsdienst van het Spaanse koningshuis laten weten.

 

De beslissing houdt in dat de koning jaarlijks 20.910 euro minder inkomsten krijgt. Ook kroonprins Felipe staat 10.455 euro van zijn vergoeding af en ook de representatiekosten voor de hele koninklijke familie dalen. Dat komt neer op een totale besparing van in totaal 90.000 à 100.000 euro.

 

Ter vergelijking: het totale budget voor het Spaanse koningshuis bedraagt in 2012 8,264 miljoen euro, oftewel 2 procent minder dan vorig jaar. Het uitgespaarde bedrag komt in de Spaanse schatkist terecht.

 

Onbekend nog is of Koning Carlos ook extra gaat bezuinigen op de jacht op The Big Five

 

Wat kan in Spanje, zou niet zo gek zijn in Nederland

Wat kan in de economische malaise geteisterde Spaanse monarchie, zou ook niet zo gek zijn in het door een stevige recessie geplaagde Koninkrijk der Nederlanden. Tenminste, die vraag heeft onder meer RTL Nieuws terecht opgeworpen. Maar de actualiteitenrubriek van de commerciële zender is van de koude kermis teruggekomen.

Beatrix is niet voornemens in te leveren op haar salaris, zo heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laten weten in reactie op het nieuws dat de Spaanse koning Juan Carlos vrijwillig afziet van een deel inkomen als gevolg van de economische crisis.

 

Geen aanleiding tot extra bezuinigingen voor Beatrix

Volgens de RVD is er namelijk geen aanleiding voor Beatrix om over te gaan tot extra bezuinigingen op het inkomen dat zij jaarlijks van de staat ontvangt. Dat Nederland 18 miljard euro extra bezuinigen en de nationale economie aan krimp onderhevig is sinds het derde kwartaal van 2011, doet er verder niet toe volgens de RVD.

De Koningin loopt financieel uit de maat, zo haast de RVD zich te zeggen aan RTL Nieuws. Net als haar ambtenaren is het Nederlandse staatshoofd gebonden is aan de nullijn, zo verklaart de RVD. Een merkwaardige redenering? Niet volgens de RVD: die houdt vast aan de lezing dat de situatie in Nederland niet vergelijkbaar is met die in Spanje, waar de crisis ernstiger zou zijn.

 

 

Beatrix koestert de nullijn van de Nederlandse ambtenaren in deze crisistijden

 

Vrijgesteld van belangrijke belastingen

Beatrix verdient 830.000 euro per jaar. Kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima strijken ieder 246 duizend euro op. Beatrix en de resterende leden van het Koninklijk Huis zijn vrijgesteld van belangrijke belastingen. Ze betalengeen loon- of inkomstenbelasting op de uitkering die ze ontvangen, geen schenkings- of successierechten, en geen vermogensrendementsheffing over 'de vermogensbestanddelen die dienstbaar zijn aan de uitoefening van de functie'.

Maar wie denkt dat Beatrix nog niks heeft ingeleverd, heeft het mis. Haar vliegregeling is versoberd en de vergoeding van de paleizen ook. Dat scheelde 1,1 miljoen op de begroting van 2011 en in 2012 en de komende jaren. Verder is de koningin sinds 2010 al iets minder gaan verdienen.