Koningin op bezoek kost 1,7 miljoen euro

2 Connecties

Relaties

Beatrix Koningin
1 Bijdrage

Hare Majesteit bezoekt vandaag Rhenen en Veenendaal. Dit kost in totaal 1,7 miljoen euro.

Beatrix Wilhelmina Armgard trekt vandaag, op de verjaardag van haar moeder Juliana, traditiegetrouw in de koets langs een paar plekken in Nederland. Dit jaar zijn de gemeenten Rhenen en Veenendaal aan de beurt. 

De koningin op 30 april ontvangen: dat wil iedere gemeente wel. Want het brengt geld in het laatje voor ondernemers, het gebied krijgt gratis publiciteit en het is bovenal gewoon leuk. De kosten die achter het Koninklijke bezoek schuil gaan zijn iets minder feestelijk.

In de Statenbrief Koninginnedag 2012 (pdf) is te lezen dat Rhenen 750.000 heeft uitgetrokken voor het bezoek van Uwe Hoogheid. Dit monsterbedrag hoeft de gemeente, met haar nog geen 20.000 inwoners, niet helemaal zelf op te hoesten. Integendeel. “425.000 euro wordt bekostigd door de stichting het Voormalig Gast- en Weeshuis.”, zegt Jan de Boer, persvoorlichter van Koninginnedag tegen Follow the Money.  

Flinke korting
Waarom het Voormalig Gast- en Weeshuis zo’n grote donatie geeft, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat er verschillende wethouders van Rhenen tevens in het bestuur zitten van de stichting. Naast de 425.000 euro krijgt Rhenen ook nog 225.000 euro van de provincie waardoor er voor de gemeente nog maar 100.000 euro over blijft op de rekening.

Maar de Koningin bezoekt dus ook nog Veenendaal. Voor deze grotere gemeente is 950.000 euro uitgetrokken. Veenendaal moet het echter zonder korting doen van een grote donateur. De Christelijke gemeente ontvangt alleen de 225.000 euro van de provincie Utrecht waardoor het gebied van meer dan 60.000 inwoners maar liefst 725.000 euro moet dokken voor een paar uur bezoek van de Koningin. 

Bezuinigen
Daar komt bij dat de gemeente Veenendaal op zwart zaad zit. Vorige maand waarschuwde wethouder Gerard van Wijk dat er extra bezuinigd gaat worden. Het was de bedoeling dat er tot en met 2015 7 miljoen euro aan bezuinigd werd maar daar is recentelijk nog eens een miljoen aan toegevoegd. Rhenen moet het eigenlijk ook rustiger aan doen: in de periode van 2012 tot 2015 moet er twee miljoen euro worden bespaard.

Bezuinigen of niet: een bezoekje van Bea mag dus wat kosten. De reden dat de factuur zo hoog is, heeft te maken met de beveiliging. In de Statenbrief Koninginnedag 2012 staat: “Na het incident Apeldoorn is het aspect openbare orde en veiligheid/civieltechnische voorzieningen een zeer grote rol in de viering van Koninginnedag gaan spelen. Dit betekent dat de kosten die hiermee gepaard gaan aanzienlijk hoger zijn dan voor het incident.”

Toen Karst Tates drie jaar geleden met zijn auto door de menigte reed, overleden er acht mensen. De nasleep van dit drama kostte de gemeente Apeldoorn overigens 650.000 euro vanwege onder andere de herdenkingsdienst die werd gehouden.