Koninklijke Imtech door het stof

2 Connecties

Relaties

Boekhoudschandaal

Organisaties

Imtech
2 Bijdragen

Technisch dienstverlener Imtech probeert te herstellen van de knock-out door het boekhoudschandaal in Polen en Duitsland. De nieuwe bestuursvoorzitter geeft vandaag het forensisch rapport vrij.

De marktwaarde van Imtech halveerde in februari als gevolg van de bekendmaking van een grootschalige boekhoudfraude in Polen en Duitsland. Het bedrijf uit Gouda moest de jaarcijfers uitstellen, dividenduitkeringen staken, uiteindelijk 370 miljoen afboeken op projecten en een reorganisatie doorvoeren waarin 1300 werknemers het veld moeten ruimen.


De nieuwe bestuursvoorzitter Gerard van de Aast is inmiddels volop bezig met crisiscommunicatie. Imtech maakte vandaag bekend dat na het verliesjaar 2012 ook in het eerste kwartaal 2013 de rode pen is gebruikt. De technisch dienstverlener uit Gouda boekte bijna 60 miljoen euro verlies in Q1. Daarnaast gaf hij vandaag het forensisch rapport vrij met daarin een toelichting op het boekhoudschandaal bij de Duitse en Poolse projecten, waaronder Adventure World Warschau, een Pools pretpark dat veranderde in een spookhuis.
 
De cijfers werden in een een-tweetje tussen Polen en het Duitse Imtech-bestuurders kunstmatig verhoogd. Het werd in april door de nieuwe CFO Hans Turkesteen in het FD bestempeld als “frivole boekhouding.”

In het rapport (hier in te zien) wordt op pagina 7 inzage een voorbeeld gegeven:


"Over the years, the EBITA margin reported by Imtech Germany has been considerably higher than the EBITA margin reported by other Imtech operating entities and by competitors of Imtech Germany. By way of an example, the reported operational EBITA margin for Imtech Germany for 2011 was 8.3% compared to 6.1% for Royal Imtech as a whole. Arguably, the Former Board of Management could have been more sceptical about the results reported by Imtech Germany, although it has stated to have downwardly adjusted the annual budget of Imtech Germany for several consecutive years."

In het verschenen rapport betitelen de onderzoekers de Imtech-bedrijfscultuur ‘te veel gericht op goed nieuws’ en constateerden dat de interne controle tekort schoot.

Claimemissie van 500 miljoen euro
De openbaarmaking van de onderzoeksresultaten geschiedt tien dagen voor een nieuwe kapitaalronde. De aandeelhouders worden dan gevraagd om via een claimemissie  500 miljoen euro aan te brengen in de verlieslatende onderneming, die na de afboeking van 370 miljoen euro in een niet te benijden kapitaalpositie zit. De nettoschuld is bijna verdubbeld in twee jaar tijd naar 770 miljoen euro (eind 2012). Aan het einde van het eerste kwartaal 2013 was de nettoschuld opgelopen tot 1,22 miljard euro door de ingezette reorganisatie en de kosten van het forensisch onderzoek.

Wisselingen van de wacht

Het boekhoudschandaal kostten de Imtech-topman René van der Bruggen en de CFO Boudewijn Gerner hun baan. De nieuwe bestuursvoorzitter Van de Aast is nu puin aan het ruimen, een reorganisatie aan het doorvoeren, nieuw kapitaal aan het aantrekken en het vertrouwen van aandeelhouders aan het terugwinnen. Hij probeert dat onder meer door afscheid te nemen van president-commissaris Rudy van der Meer en twee plekken in de Raad van Commissarissen te reserveren voor oud-Akzo Nobel topman Cees van Lede  en ‘supercommissaris’ Frans Cremers.