Koninklijke Imtech speelde vals in bonusgevecht

1 Connectie

Organisaties

Imtech
0 Bijdragen

Clean-techbedrijf Imtech zou volgens het Hof in Leeuwarden vieze handen hebben gemaakt bij het opmaken van een jaarrekening

Het vonnis van het Hof in Leeuwarden liegt er niet om: Technisch dienstverlener Imtech heeft valsheid in geschrifte gepleegd bij het opstellen van een jaarrekening. Het jaarstuk diende als bewijs in een rechtszaak tegen een oud-directeur van een dochter van het clean-techbedrijf. Accountant KPMG gaf voor het bedoelde jaarverslag een goedkeurende verklaring af. Dat schrijft het Financieele Dagblad maandagochtend.

Het gevecht tussen de voormalige directeur van droogmachinefabrikant Ventilex (dochter van Imtech), Henk Dijkman, stamt uit 2009. In mei van dat jaar werd Dijkman ontslagen waarna deze onmiddellijk eenzelfde bedrijf begon en een aanzienlijk deel van het Ventilexpersoneel mee wist te nemen.
Dijkman kreeg vervolgens zijn bonus niet toegewezen omdat het bedrijf verlies zou hebben gemaakt. Dijkman betwistte dat, waarna het procederen begon. Ventilex diende als bewijsstuk een jaarrekening over 2009 in waaruit bleek dat het bedrijf 1,757 miljoen euro verlies zou hebben gedraaid. De Raad van Bestuur van Imtech, onder aanvoering van ceo René van der Bruggen, verklaarde vervolgens dat het verlies na belasting zelfs uitkwam op 2,375 miljoen euro, zo blijkt uit het vonnis. Accountant KPMG voorzag een en ander van een goedkeurende verklaring.

Volgens het FD zou er  sprake zijn van een 'persoonlijke vete' tussen Dijkman en Van der Bruggen.
 

'Verbazingwekkende conclusie'
Dijkman wist later zijn handen te leggen op een intern jaarverslag van Ventilex waaruit zou blijken dat de winst na belasting 2,5 miljoen euro was. Dijkman had, boven op zijn bruto maandsalaris van 12.215,83 euro recht op een bonusuitkering van 5 procent van de winst na belastingen.

Met de interne stukken in de hand beweerde Dijkman dat Imtech de jaarrekening 'valselijk' had opgemaakt. Het Hof stelt dat Imtech en Ventilex 'deze zware aantijgingen niet hebben weersproken’ en dat Ventilex ‘willens en wetens de waarheidsplicht met voeten heeft getreden’.

Het Hof veroordeel Imtech tot betaling van in totaal 267.611 duizend euro exclusief wettelijk rente en de kosten van het geschil.

Imtech ontkent in FD dat er sprake is van valsheid in geschrifte en stelt dat er vanwege een lopende claimzaak in de VS voor miljoenen aan verliezen nog niet in de interne jaarrekening waren opgenomen.
Volgens KPMG heeft de rechter geen eigen onderzoek gedaan en trekt de rechter op basis van de uitspraken van Dijkman een 'verbazingwekkende conclusie'.