'Kooistra haalde 25 miljoen uit bedrijf'

4 Connecties
0 Bijdragen

In de laatste twee jaar van zijn leven sluisde Sjoerd Kooistra tussen de 23 en 25 miljoen euro vanuit zijn bedrijf Plassania naar zijn privérekening. De curator van de failliete zaak onderzoekt waar dat geld is gebleven.

Curator Seerp Gratama van het vorige maand gefailleerde Plassania diende vandaag zijn eerste verslag in bij de rechtbank. Volgens zijn eerste schatting is de schuldenlast van het voormalige moederbedrijf van het Kooistra-imperium rond de 150 miljoen euro.

 

De grootste schuldeisers zijn de brouwer Heineken, InBev en Grolsch en de FGH Bank.

 

72 cafés


Volgens de curator kan Plassania nog voor 13 miljoen euro innen bij debiteuren. Daarnaast onderzoekt hij de mogelijkheden om de verschillende delen van de Kooistra-boedel te verkopen of een doorstart te laten maken. In totaal beslaat de boedel 72 cafés - over dat aantal bestond tot nu toe ook onduidelijkheid, omdat Kooistra zelf het altijd over 80 tot 90 kroegen had. De verkoop van panden op naam van Plassania kan nog enkele miljoenen opleveren.

Toch zullen de schuldeisers hoogstwaarschijnlijk een fors deel van hun claim niet terugzien – om die reden heeft Heineken bijvoorbeeld al eerder beslag gelegd op enkele kroegen en hun inventaris.

 

Erfenis afgewezen


Gratama onderzoekt ook op welke manier de privé weggesluisde miljoenen te verhalen zijn op de nalatenschap van Kooistra, die in juni zelfmoord pleegde. De enige erfgenaam, echtgenoot Dick Loorbach, wees eind september de erfenis van Kooistra van de hand.

Blijft de vraag overeind waar Kooistra die 23 tot 25 miljoen euro voor nodig had. Mogelijk gebruikte hij dat niet geringe bedrag om gaten in de begrotingen van andere van zijn bv's te vullen, of financierde hij er privé een vastgoedproject in Spanje mee. “De curator zal deze kwestie nader onderzoeken”, zo staat in het vandaag gedeponeerde faillissementsrapport.
 

Zie ook het dossier Sjoerd Kooistra op FTM.

 

stefan@ftm.nl