'Kooistra liet zich niet afpersen'

Opvallende twist van Oscar Hammerstein aan het verhaal van de verdwenen Kooistra-miljoenen: de horecabaas zou zijn afgeperst door een minnaar. Volgens intimi is dat onzin: “Sjoerd was geen man die zich liet afpersen.”

Vrijdag maakte de curator van het failliete Plassania in zijn eerste rapport bekend, dat de in juni overleden Kooistra de laatste twee jaar van zijn leven 23 tot 25 miljoen euro naar zijn privérekening zou hebben weggesluisd.

Oscar Hammerstein, advocaat van Kooistra's enige erfgenaam Dick Loorbach, liet gisteren in tv-programma De Wereld Draait Door weten dat het volgens hem een beetje anders ligt: een geheime lover van Kooistra zou er met een groot deel van het geld vandoor zijn gegaan. De mysterieuze jongen, een Portugees van midden twintig, zou de Groningse kroegbaas zelfs hebben afgeperst, en meerdere keren grote bedragen hebben opgenomen.

 

Bokser


Inmiddels zou de jongen op het strand in Portugal van het geld genieten. Kooistra's echtgenoot Loorbach - zelf berooid na het faillissement en wonend bij zijn moeder - zou nooit iets van de drie jaar durende affaire hebben gemerkt. In zijn afscheidsbrief zou Kooistra de relatie hebben opgebiecht.

Maar enkele directe intimi van Kooistra zeggen vandaag tegen FTM zich dit verhaal moeilijk te kunnen voorstellen. “Hij liet zich echt niet zomaar afpersen. Dat is hem ooit een keer overkomen in Groningen, en toen liet hij zijn neefje even bij de afpersers langskomen. Die is bokser. Hij was er de man niet naar om zoiets te laten gebeuren, dit is een heel raar verhaal.”

Een goed ingevoerde bron zegt nooit iets van de relatie met de Portugese jongen te hebben gehoord. “Dick was zijn alles, daar kwam niemand aan. Ik kan me niet voorstellen dat hij niet iets voor Dick zou hebben achtergelaten, terwijl deze jongen er beter van werd.” Bovendien hadden Kooistra en Loorbach de laatste jaren 'een beetje een open relatie', wat de afpersing ook minder waarschijnlijk maakt.

 

stefan@ftm.nl