Kooistra-panden Groningen verkocht

Goed nieuws voor liefhebbers van ranzige studentencafés en een reeks andere etablissementen in Groningen: de zaken zijn gered. Twee ondernemers hebben voor 40 miljoen euro de voormalige Sjoerd Kooistra-panden gekocht.

Dat laat de curator van Kooistra's failliete bedrijf Plassania, Seerp Gratama, zojuist weten. Vastgoed Horeca Groningen (VHG) is de nieuwe eigenaar van de panden. Die vennootschap, opgericht door de Groningse vastgoedjongens Sylvester Snijder en Bert Lokken, verhuurt alle zaken voortaan door aan Heineken, die de zaken weer onververhuurt aan de exploitanten.

Volgens Gratama is de toekomst van de cafés daarmee gered. “Met dit nieuwe akkoord draait de bedrijfsvoering van alle cafés, onder andere op Grote Markt en Poelestraat, gewoon door. Daarnaast is de werkgelegenheid gewaarborgd en blijven karakteristieke en beeldbepalende horeca-exploitaties voor Groningen behouden.”

 

Daarmee doelt Gratama dus niet alleen op de zaken aan de zuidzijde van de Grote Markt, waarbij ook de bekende Drie Gezusters. Ook 'karakteristieke exploitaties' (lees: sinds het rookverbod nogal geurende zaken waar dronken studenten nog wel eens een biertje door de ruimte willen smijten) als Het Vaatje en de 9e Cirkel blijven gewoon open.

 

Goed nieuws ook voor Heineken: bij de studentencafés kan de brouwer tot in lengte van jaren weer zes dagen in de week rekenen op een behoorlijke omzet.


Zie ook het Dossier Sjoerd Kooistra op FTM.

 

stefan@ftm.nl