Kooistra slaat terug naar Heineken

Sjoerd Kooistra neergestoken tijdens een vakantie op Ibiza: de man die zelf nog wel eens van geldroof is beticht, kreeg om een schamele 40 euro een mes in zijn buik. Maar hij lijkt alweer terug.

Wie namelijk denkt dat de Groningse cafékoning anders is geworden van de beroving, vergist zich. Fel kondigt hij kort na drie dagen intensive care aan terug te slaan naar bierbrouwer Heineken, waar hij al maanden mee in conflict is. Heineken claimt geld van Kooistra, maar volgens de ondernemer is het juist andersom: hij heeft van Heineken nog 4 miljoen euro tegoed. En dat wil hij via de rechter terugkrijgen.

 

Loca

De claim bestaat uit twee delen. Ten eerste heeft zijn bedrijf Plassania 2,5 miljoen aan gederfde inkomsten omdat een pand aan de Groningse Poelestraat volgens Kooistra anderhalf jaar leeg heeft gestaan door toedoen van Heineken.

 

“In het pand waar eerst café Molly Malone's zat wilde Heineken een vestiging van hun nieuwe formule Loca openen. Van die formule hadden ze ook al zaken in Haarlem, Apeldoorn en Tilburg. Dat pand is leeggehaald voor de verbouwing. Nadat het een tijd leeg stond, blies Heineken ineens die hele formule af. Je financiert alles, en dan zit je ermee. Dat geld willen we terug”, zegt Kooistra aan de telefoon vanuit Spanje.

 

Het tweede deel van de claim komt voort uit een 'boekhoudkundig foutje', aldus Kooistra. Voor enkele grote cafépanden aan de zuidzijde van de Grote Markt in Groningen heeft Heineken over twee periodes, in 2005 en 2007, geen huur betaald. In totaal 1,5 miljoen euro. Kooistra: “Hoe dat kan weet ik ook niet. Maar ik krijg het niet van ze terug en dat is Heineken onwaardig.”

 

Grootste gelul

En passant kwalificeert Kooistra de claim van Heineken, dat in het ingewikkelde conflict zegt nog 7 miljoen euro van Kooistra te krijgen voor de huur van 31 panden door het hele land, als 'het grootste gelul dat er is'.

 

Heineken noemt op zijn beurt de claim van Kooistra onzin.

 

In Nieuwe Revu van volgende week (donderdag 13 mei in de winkel) verschijnt een onthullend verhaal van Follow The Money over de perikelen rond het Kooistra-concern.