Koopt Uranium!

4 Connecties

Relaties

Uranium Dwarshuis Kernenergie

Organisaties

BP
0 Bijdragen

FTM's beurscolumnist Jan Dwarshuis doet zijn naam eer aan en verdubbelt zijn positie in uranium.

Een wereldwijde verschuiving in de richting van kernenergie noopt de sector op jacht te gaan naar uranium. Slechts twee jaar geleden werd er nog zo gedacht over kernenergie en werd er gevochten om uranium. Nu worden we geconfronteerd met de meest afgrijselijke stralingsverhalen.

Inmiddels verschijnen er, ik verwijs naar een bijdrage van Jacob Gelt Dekker, gelukkig ook anders klinkende columns over het gebruik van kernenergie. De problematiek ligt namelijk iets complexer dan een stelletje schreeuwende Duitse huismoeders u wil doen geloven.

Black swan
De belegger die slechts en alleen heeft ingezet op uraniumzoekers en dito fondsen is de op dit moment de pineut. Op één paard wedden is natuurlijk sowieso oliekoekendom. Kennelijk hebben zij niet begrepen wat er wordt uitgelegd in een van de best gelezen boeken onder beleggers, de Black Swan van Nicholas Taleb. Aardig om te vermelden is dat beleggers over het algemeen wel steeds beter met "Black Swans" om weten te gaan, maar dit terzijde.

Toch ben ik van mening dat kernenergie zeker niet kansloos is. Of bent u de meltdown van het Britse BP door de knullige milieuramp in de Golf van Mexico alweer vergeten? Wij verwijzen naar een stuk van Reuters van 18 juni 2009. In dat artikel is men nog lyrisch over kernenergie. Met China, India en Rusland in de kopgroep zullen er meer dan 100 nieuwe reactoren worden gebouwd de komende jaren. Daarin is niets veranderd.

Schuddende centrales
Binnen de nucleaire familie is de VS de pure grootmacht in absolute zin. Opvallend is dat Frankrijk dat ook is, maar onze stokbroodeters zetten het kernsplijtingsproces in om voor maar liefst 75 procent in haar energiebehoefte te voorzien. Duitsland, dat piept en het verlengen van de termijn dat de kerncentrales hun werk doen heeft opgeschort, staat nummer zes op de nucleaire wereldranglijst van producenten. Het geplaagde Japan noteert in totale productie knap derde en grist 29 procent van haar nationale energiebehoefte uit de schuddende centrales. Maar let op: met dat percentage staan de Japanners slechts op de 15e plaats van de wereldranglijst waar het gaat om de invulling van de nationale energiebehoefte.

Voor wat betreft het specifieke nucleaire probleem variëren de meningen over de ernst en de gevolgen van ‘Fukushima’ trouwens aanzienlijk. Vast staat wel dat een tweede Tsjernobyl min of meer uitgesloten is. Officieel heeft het incident nu een niveau 4 (op een schaal van 1 tot 7), hoewel er ook scepsis is over deze classificatie. De VS hanteren bijvoorbeeld een range van 80 kilometer vanaf de kern als veilig, de Japanners slechts 30 kilometer. De straling in Japan kunt u online hier checken.

 

Verdubelen!
Ik verwacht dat wanneer de emotie uit de Japanse hoofden is verdwenen, de discussie over kernenergie gefundeerd gestart zal worden. Naar ons idee zal de komende 10 jaar de wereldwijde vraag naar uranium gewoon blijven stijgen ook al verklaard u ons op dit moment voor gek. Wij voegden deze week de daad bij het woord en hebben binnen onze ©olumbeurs-Portefeuille onze positie in de uraniumsector meer dan verdubbeld. Waarvan akte.

Tot slot is het wellicht aardig om te vermelden dat er in Spanje een kopietje staat van de kerncentrale in Fukushima. Bibberende Spanjaarden hebben snel op de “stopknop” gedrukt en wachten vol spanning af. De twin reactor is sterk verouderd en zal waarschijnlijk met vervroegd pensioen gaan. Hij wel, maar u nog niet…

Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl