
De vrijwillig teruggetreden ING-cfo Koos Timmermans heeft bepaald geen onbevlekte reputatie. Ook in het verleden was hij een van de top-ING’ers die verantwoordelijk waren voor grootschalige integriteitsschendingen. Het gevolg: een megaboete van 619 miljoen dollar. ‘Het Openbaar Ministerie kon niemand vinden die schuldig was, maar dat is moeilijk vol te houden.’
‘We betreuren de gevonden tekortkomingen ten zeerste en nemen deze zaak heel serieus,’ zei voorzitter van de Raad van Commissarissen van ING Hans Wijers in het persbericht dat afgelopen dinsdag het afscheid van de financiële topman Koos Timmermans begeleidde. Het bericht kwam ruim een week nadat bekend werd dat de bank een megaschikking met het Openbaar Ministerie overeen is gekomen wegens ‘ernstige nalatigheden bij het voorkomen van witwassen.’ Gezien de ernst van de zaak en de vele reacties van ‘stakeholders’, achtte de Raad van Commissarissen het noodzakelijk om ook iemand uit de Raad van Bestuur verantwoordelijk te stellen voor het falen van de bank.
Mensen die Timmermans kennen, omschrijven hem volgens de Volkskrant als een ‘even aardige als integere bestuurder’ en een ‘bescheiden Rotterdammer’. Mogelijk zou hij zichzelf hebben opgeofferd om de positie van bestuursvoorzitter Hamers te kunnen redden, speculeerde de krant.
Hoe dan ook, de woorden van Hans Wijers deden enkele mensen met een goed geheugen denken aan de zomer van 2012. Destijds was het bestuursvoorzitter Jan Hommen die in verband met een megaboete van 619 miljoen dollar van de Amerikaanse overheid zei dat ING ‘ernstige en onacceptabele’ overtredingen had begaan. De ernstige feiten toonden ‘een heel ander ING dan waar vandaag de dag voor wordt gewerkt,’ zei Hommen. En: ‘Sinds het begin van de onderzoeken heeft ING voortvarende stappen gezet om de naleving van wet- en regelgeving binnen de organisatie te versterken en het besef onder medewerkers van bedrijfsrisico’s te vergroten.’
De man die daar mede voor verantwoordelijk was, zag ruim zes jaar later zijn loopbaan bij ING definitief op oneervolle wijze tot een einde komen: Koos Timmermans.
Even terug naar die zomer van 2012, toen de feiten rond de eerste megaboete van ING naar buiten kwamen en ING internationaal aandacht trok. Volgens The Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën stroomden er tussen het begin van de jaren 90 tot en met 2007 zo’n 1,6 miljard dollar illegaal over de rekeningen van de Nederlandse systeembank. Het ging om geldstromen die van en naar landen liepen die door de Amerikaanse overheid als ‘schurkenstaten’ werden gezien en op een economische sanctielijst waren geplaatst: Cuba, Iran, Soedan en Libië.
Leidinggevenden van ING in landen als Frankrijk, België, Roemenië, Cuba en Curaçao overtraden opzettelijk de wet. Maar die overtredingen gebeurden niet alleen bij kantoren in het verre buitenland: ook bij de afdeling ING Wholesale op het Amsterdamse hoofdkantoor waren medewerkers jarenlang bezig met het vervalsen van stukken en het verhullen van de identiteiten van klanten.
OFAC formuleerde dat in de schikkingsovereenkomst onder andere op deze wijze:
‘Payment processing manuals developed at ING Havana and NCB instructed employees to give special attention to payment details for any name or company related to Cuba in order to avoid confiscation by unaffiliated U.S. banks. Senior management within ING Curacao, with the knowledge of ING Groep Compliance and Legal, regularly reminded ING Curacao staff, by email and verbally, to avoid Cuba references in payment instructions. Staff members who failed to comply with the instructions were subject to oral reprimands, warning letters, or termination.’
Bankmedewerkers van ING gingen zelfs zo ver dat ze meehielpen om voor enkele Cubaanse banken stempels te vervalsen, zodat de betalingen in de Verenigde Staten geen aandacht zouden trekken. ING droeg daarmee actief bij aan de pogingen om de achterliggende entiteiten voor de Amerikaanse Justitie te verbergen. Uit de schikkingsovereenkomst blijkt bovendien dat de bank het onderzoek van de Amerikaanse autoriteiten probeerde te dwarsbomen.
‘ING werkte niet consequent mee met OFAC waar het om expliciete informatieverzoeken ging,’ zo staat te lezen in de overeenkomst uit 2012 (in handen van FTM, zie hieronder). Wanneer opgevraagde informatie uiteindelijk werd verschaft, ging dat gepaard met ‘grove manipulatie’ (‘heavily redacted’, noemt de overeenkomst het).
‘Misschien ernstiger dan de overtredingen zelf is het gemak waarmee meer dan tien jaar fraude werd uitgevoerd en afgedekt. De direct verantwoordelijken binnen de bank komen er te makkelijk mee weg. Van bankiers mag een vergaande integriteit worden verwacht,’ schreef Het Financieele Dagblad in juni 2012.
Afgelopen dinsdag merkte de krant ook op dat het blazoen van ‘trouwe soldaat’ Koos Timmermans niet geheel onbevlekt was: hij was immers de enig overgebleven bestuurder die er mede-verantwoordelijk voor was dat de bank in 2009 bij de overheid moest aankloppen voor staatssteun. Omdat ING de risico’s van de Amerikaanse hypotheken niet goed had ingeschat, stond de bank op omvallen.
Maar een veel grotere smet op de reputatie van Timmermans, die afgelopen week niet werd benoemd, is zijn rol als verantwoordelijk bestuurder bij de megaschikking met het Amerikaanse ministerie van Financiën in 2012.
Onderdeel van de schikking met de Amerikaanse overheid was dat ING maatregelen zou treffen waarmee het risico in de toekomst voor herhaling van ‘overeenkomstig gedrag’ (‘similar conduct’) zou worden geminimaliseerd. Één van de handtekeningen onder de overeenkomst is die van Koos Timmermans. Ruim zes jaar later komt het Openbaar Ministerie tot de conclusie dat het gedrag van ING niet is verbeterd. Juist de controlemechanismen binnen de bank om integriteitskwesties als witwassen te voorkomen, zijn veronachtzaamd.
‘Uit het onderzoek is gebleken dat ING NL over een lange periode structureel te weinig heeft geïnvesteerd in het voldoen aan zijn wettelijke verplichtingen,’ schreef het OM in het begeleidende feitenrelaas. Geld verdienen was voor ING belangrijker dan het waarborgen van zijn poortwachtersfunctie bij het bestrijden van financieel economische criminaliteit. Oftewel: ‘business boven compliance’.
Ralph Hamers is de man van de business, zo bleek al bij aanvang van zijn bestuursvoorzitterschap. Bankiers moesten verkopers zijn, volgens Hamers: ‘Sales, sales sales, wordt het credo.’ Maar Koos Timmermans was de man die verantwoordelijk was voor compliance. Zo bleek ook overduidelijk uit de schikkingsovereenkomst met OFAC van het Amerikaanse ministerie van Financiën.
Of OFAC zich vorige week bij ING heeft gemeld, wil woordvoerder Raymond Vermeulen niet zeggen. Hij kan wel zeggen dat de Amerikaanse toezichthouder SEC zich meldde en ‘die heeft laten weten dat zij geen nadere stappen zullen nemen’. Volgens de ING-woordvoerder zijn de maatregelen die in 2012 met OFAC werden overeengekomen ook ‘uitgevoerd zoals afgesproken’.
Advocaat en voormalig officier van Justitie Robert Hein Broekhuijsen is voor zijn cliënt Sam van Doorn al jaren bezig met ING: ‘ING heeft jarenlang meegewerkt aan honderden dubieuze betalingen per jaar, waarvan het destijds helder had moeten zijn dat deze geen andere strekking konden hebben dan belastingontduiking en witwassen,’ zei Broekhuijsen eind vorig jaar tegen FTM. Volgens de voormalig officier van justitie maakte ING zich hiermee schuldig aan ‘schuldwitwassen’. Zijn cliënt Van Doorn heeft vorige week aangekondigd via een artikel 12-procedure bezwaar aan te willen tekenen tegen de schikking van het OM met ING.
Broekhuijsen zet nu ook vraagtekens bij de rol van Timmermans. ‘Hij wist sinds 2012 als geen ander dat de compliance binnen ING niet op orde was. Hij wist ook dat er niet genoeg in werd geïnvesteerd en wist dus ook dat er opnieuw problemen zouden kunnen ontstaan. Ik vraag me af of het Openbaar Ministerie dit heeft onderzocht. Het OM kon niemand vinden die schuldig was, maar dat is moeilijk vol te houden.’
22 Bijdragen
Wilma Groot
Zou het zomaar van de rekeningen van degenen die zich bezig houden met het witwassen in de vastgoed afgehaald worden?
marcel 7
Wilma GrootMaartenH 10
Dan vraag ik me af wie er bij het OM verantwoordelijk is voor het onderzoek naar ING en lijkt me dat de keuzes zich beperken tot incompetent of moedwillig een oogje dicht doen. Ik neem aan dat dat laatste een misdrijf is.
R. Eman 8
MaartenHEr bestaat een beginselplicht tot handhaving. Daarop gelden twee uitzonderingen:
1. als er concreet zicht op legalisatie bestaat.
2. als handhavend optreden onevenredig is in verhouding tot de daarmee te dienen belangen.
Welke van de twee criteria ze hebben gevolgd laat ik maar even in het midden.
Martien van Dongen 4
R. EmanDit betrof het vergunningsloos opslaan van kunstgrasvelden.
Er werd niet naar de milieuschade gekeken en ook niet of er een productie capaciteit was om dit te verwerken.
Overigens gaat de overheid deze argumenten ook bij de belastingdienst gebruiken onder de noemer van horizontaal toezicht en handhaving dus geen controles meer.
Rein Wynja 1
[Verwijderd]
Ludovica Van Oirschot 15
Maar blijf doorgaan FTM. Ik wil dit -ondanks alles- toch echt weten!
Leon van Norel 2
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Leon van NorelLeon van Norel 2
Ludovica Van Oirschotwim de kort 8
Jan Ooms 10
wim de kortHet enige dat hij/zij betreurt/betreuren is dat ze er niet mee weggekomen zijn. Niets meer, niets minder!
De hele RvC en RvB eruit (uiteraard ZONDER ontslagvergoeding) en nationaliseren die handel!
Dát geeft pas een duidelijk signaal af.
Ferry de Boer 7
Jan OomsJan Ooms 10
Ferry de BoerErvan uitgaande dat er 'slechts' 150.000.000,= is witgewassen bij ING, betekent dit een gevangenisstraf van 150.000.000 : 42.000 = 3.571,42857 x 8 (weken) = 28.571,4285 weken : 52 (weken per jaar) = 549,450549 JAAR voor de schuldige(n) bij ING, toch?
Al delen ze de straf onder de top 55 van de RvB en de RvC en nog wat foute topmanagers, dan gaan ze stuk voor stuk nog steeds voor 10 jaar p.p. achter de tralies.
Dat had ik liever gezien dan dat ING nu voor een deel de dividendvrijstelling mag financieren.
Met dit tuig achter de tralies en zonder dividendvrijstelling zou prinsjesdag 2018 er een stuk rooskleuriger uitzien...
J.A. Talsma 4
De manier om deze zaken zeker bij banken aan te pakken is, prima om een topman te kiepen. Maar je moet naar Achmed of Kees kijken die de knopjes van approved heeft ingedrukt toen de zaken speelden, en op basis van de bonus die daaruit verkregen is zn huis in loosdrecht heeft betaald.
Kortom op een veel lager niveau, compensatie terug betalen en keihard strafrechtelijk vervolgen. Dat geeft pas een signaal af naar de mensen die echt direct verantwoordelijk zijn voor deze acties.
Tuurlijk ik snap ook wel eindverantwoordelijkheid etc. etc.. maar als mensen zien dat je voor dit soort zaken in de bak kan belanden of dat dit op de prive situatie van hun en familie dusdanig impact kan hebben, dan denken ze wel 2 keer na voordat het knopje approved ingedrukt word..
Eric Smit 11
J.A. TalsmaJ.A. Talsma 4
Eric SmitIk woon zelf in het buitenland en zie dat de impact vele malen groter is als er mensen op een lager niveau veroordeeld worden dan deze symbolische vertrekken. Ik geloof helemaal niks van dat mensen op het niveau van Timmermans dit niet erg vinden en door de vingers zien.
Ze weten er gewoon niks van of te laat. Het OM moet een sterk signaal afgeven zoals ze dat eindelijk iets meer in de US en UK doen met mensen die betrokken zijn bij de FX/Libor Benchmark schandalen. Want als je op dat niveau er mee weg komt, wat nu het geval is ( who cares als een CFO opstapt, in huidige tijd moet deze toch vervangen worden door een vrouw om aan de ratio’s te komen ;)) dan kun je snel weer iemand anders verwachten die dezelfde fouten maakt.
Wat betreft de reactie van het OM, dat is natuurlijk gewoon een kwestie van Wijers die z’n lijntje naar Den Haag gebruikt om te zeggen, genoeg jongens we lappen wel en kiepen iemand maar genoeg is genoeg. Of dachten we werkelijk dat mensen als Wijers, Balkenende, Blair, Zalm aangenomen worden voor hun capacitetien om een AEX bedrijft te leiden en niet voor hun contacten binnen Den Haag...
Eric Smit 11
J.A. TalsmaJ.A. Talsma 4
Eric SmitMaar als we de mensen niet aanpakken die hier iets meer direct van geprofiteerd via bonussen etc.. dan hebben we het over een paar jaar weer over een soortgelijke case. Aangezien er op dat niveau naar dit soort zaken word gekeken, ah kijk ze wieberen de baas van mn baas zn baas. Maar met mij gebeurd niks, dus ik hoef dat sloepje dus niet te verkopen..
Als je kijkt naar andere schandalen, Libor, FX, Hypotheken etc, hoeveel mensen zijn nou daadwerkelijk in de cel beland? Vrijwel alle banken hebben de boel afgekocht voor hun medewerkers dus ook daar kun je wachten op de volgende case..
wilag kater 5
Eric SmitIk voel me al jaren diep, diep ongelukkig als ING-klant vanwege haar schandalige ING-beleid op vrijwel elk ethisch onderwerp. De ING is op dat punt echt een zwaar verouderd fout instituut, een schaamteloze dinosaurus. Je schaamt je daarom dood daar nog langer klant te zijn! Maar we zitten daar muurvast ingemetseld tussen bankrekeningen en hypotheekmuren. Wel hebben we al ons spaargeld ondergebracht bij de Triodosbank die het in onze ogen ethisch beter doet en wat moderner oogt als instituut.
Overstappen hebben we wel geprobeerd maar dat kon niet zonder hoge kosten en zonder een enorme administratieve rompslomp. Helaas hebben we geen middelen om (activistische) rechtszaken tegen de ING te voeren op dit punt. Overstappen van bank naar bank zou een eenvoudig uit te voeren consumentenrecht moeten worden zoals je dat nu ook kunt bij je energieleverancier of je ziektekostenverzekeraar.
Je vraagt je af, waarom is dat bankoverstappen eigenlijk nog zo moeilijk in het neo-liberale Nederland? Hoe is dat overstaprecht geregeld in andere omringende landen? Is hier onderzoek naar gedaan? Welke initiatieven zijn hierop ondernomen in de politiek? Allemaal vragen die ik nergens beantwoord krijg. Misschien weten anderen hierop, bvk zakelijke en/of juridische, antwoorden?
Pieter Jongejan 7
J.A. TalsmaEen bekende methode van witwassen is om een bank een stuk grond met eventueel te slopen opstallen (bv een watertoren) te verkopen met als tegenprestatie een 50% aandeel in het te realiseren onroerend goedproject (bv een grootwinkelcentrum of een luxe woontoren)
De sloop- en bouwactiviteiten worden uitgevoerd door de verkopers van de grond, die over zwart geld beschikken en dat gewit willen hebben. De grond (meestal eerste klas lokaties) is deels betaald met zwart geld (zo werkte Endstra) en de bouwactiviteiten worden ook deels betaald met zwart geld. Bij verkoop van het gerealiseerde winkelcentrum en/of van de gerealiseerde luxe woningen levert dit gewit geld op. Ook bestaat de mogelijkheid om het onroerend goed Ib.v. een hotel of een goedlopend cafe/restaurant blijvend te exploiteren. (waarbij deels blijvend zwart geld gewit kan worden).
Deze praktijk verklaart waarom banken en aan banken gelieerde instellingen (zoals ING Real Estate) niet zelden slechts 50% van de aandelen van een winkelcentrum bezitten en of mede-eigenaar zijn geworden van de Zandvoortse watertoren, die op de gemeentelijke monumentenlijst staat.
Het voordeel van samenwerking met een bank is dat de witwassers dan politieke steun kunnen verwachten van politieke partijen die de bank (bv ING of Antonveneta of de bank ut Siena) steunen.
De risico's voor de bank zijn minimaal, omdat zij kunnen volhouden dat ze niet begrepen hadden dat hun partner zwart geld gebruikte voor de aankoop van de grond en voor het betalen van de aannemers.