Kopersstaking overschaduwt Olympisch Londen

3 Connecties

Relaties

Olympische Spelen

Locaties

Londen

Werkvelden

Economie
2 Bijdragen

De Olympische Spelen zouden Londen een economische oppepper moeten geven. Maar nu blijkt eerder het tegendeel. Toeristen mijden massaal de Britse hoofdstad en een kopersstaking dreigt.

Waar London in andere zomers steevast kan rekenen op extra inkomsten van buitenlandse bezoekers, laten toeristen de Britse hoofdstad en centrum van de Olympische Spelen nu massaal links liggen. Dat is voor een groot deel te wijten aan de Londense autoriteiten en het Olympische comité, die de afgelopen maanden voortdurend waarschuwden voor een goeddeels onbereikbaar en overvol Londen. Deze sombere balans valt op te maken uit een reportage van The New York Times.

 

Maar nu blijkt dat Londen allesbehalve last heeft van een verkeersinfarct of van een tekort aan hotelkamers of andere accommodaties voor toeristen en overige bezoekers. Sterker nog, musea, restaurants, cafés en winkelcentra beleven juist ongewoon slappe tijden in het centrum van de dertigste Zomerspelen.

 

De toeristenmalaise komt Londen sowieso slecht uit. De Britse economie is met bijna 3 procent gekrompen en de liberaal-conservatieve regering Cameron is dan ook teruggekomen van de belofte dat economische voorspoed in het verschiet ligt voor het Verenigd Koninkrijk na twee jaar van forse bezuinigingen.

 

Twintig miljard dollar

Inmiddels heeft de Britse regering al schoorvoetend erkend dat een economische oppepper als gevolg van de Spelen er vrijwel zeker niet in zit. En dat terwijl Britse minister van Cultuur en Sport Jeremy Hunt eerder beweerde dat scepsis over een Olympische aanjaageffect op de Londense economie misplaatst zou zijn. Volgens Hunt zou de Britse economie met een beetje geluk kunnen rekenen op twintig miljard dollar extra als gevolg van de Spelen - die volgens de regering tot nu toe 15 miljard dollar hebben gekost en volgens experts 20 miljard dollar.


Ondertussen houdt de bekendste olympische Britse knuffelbeer er de moed maar in. Boris Johnson, de immens populaire burgemeester van Londen, heeft weliswaar toegegeven dat een olympische 'boost' voor de Britse economie onwaarschijnlijk is, maar hij blijft onverminderd hopen op een heropleving van het toerisme in Londen tijdens deze zomer.  

 

         De Londense burgemeester Boris Johson houdt de moed er maar in

 

Omzetdaling

Opvallend detail is het vrijwel ontbreken van files deze week, zo constateert The New York Times. Het Amerikaanse dagblad staat verder stil bijou de relatieve rust rond bekende Londense plekken, zoals Oxford Street, Bond Street, Piccadilly en Soho. En waar normaal theatershows in West End's  uitverkocht zijn, wordt er nu druk geleurd om bezoekers binnen te halen met flinke kortingen tot wel twintig procent. Winkeliers noteren verder een omzetdaling van 10 procent en sommige restauranteigenaars in Covent Garden mopperen zelfs over halvering van hun omzet in vergelijking met 'gewone' zomers.

 

Zoals het een goed cliché betaamt, heeft The New York Times ook taxibestuurders aan de tand gevoeld. En, jawel, ook deze middenstanders blijken gebukt te gaan onder de malaise. The NY Times tekent zelfs een omzetdaling op van dertig procent in vergelijking met een niet-olympische zomer.

 

'Waar zijn de miljoen extra bezoekers die ons zijn beloofd?', vraagt Steve McNamara, woordvoerder namens de officiële Londense taxibranche, zich dan ook af. Fijntjes voegt McNamara eraan toe dat hij nu al met smart uitkijkt naar 12 augustus, de slotdag van de Olympische Spelen in Londen.

 

(L)