Het aandelenbeslag op het Slotervaart werd woensdag aangevochten voor de rechter in Haarlem. De centrale vraag: staat het ziekenhuis nu op het randje van de afgrond of is dat slechts een farce?

  Het juridische geschut werd woensdagochtend weer in stelling gebracht voor een nieuwe ronde in de Slag om het Slotervaart. Inzet van Delta Onroerend Goed: het ongedaan krijgen van het beslag dat Aysel Erbudak en kinderen lieten leggen op de aandelen die Delta, of de familie Schram, houdt in het ziekenhuis. Hoorden we vrijdag nog van koper Loek Winter en bestuurders Dees Brandjes en Jos Beijnen dat het aandelenbeslag niets te betekenen had en dat de financiële problemen in het Slotervaart bovendien al helemaal opgelost waren - tijdens de zitting in Haarlem werd gesteld dat het van het grootste belang was om het beslag onmiddellijk ongedaan te maken. Jos Beijnen herhaalde wat hij ook in de Ondernemingskamer al zei op 9 december: het ziekenhuis zat nu weer in een wurgklem. 'Het geld is op, de koektrommel leeg. Na de Kerst kunnen we geen salarissen meer betalen.' Niets aan de hand en dan weer bijna failliet? Het ziekenhuis wil bij navraag niet toelichten hoe het ervoor staat. 'Wij wachten de uitspraak vrijdag af', laten Brandjes en Beijnen bij monde van een woordvoerder weten.

  Kredietfaciliteit ING

  Het grootste probleem was dat kredietverstrekker ING het ziekenhuis afgelopen maandag een brief had gestuurd met daarin de aankondiging dat de huidige kredietfaciliteit in het kader van de beslaglegging een miljoen per dag zou worden afgebouwd - volgens advocaat Evers namens Delta Onroerend Goed. Dat zou het Slotervaart nekken, was de redenering. Het was ook de conclusie van financieel consultant Rebel Group, door interimbestuurder Charlotte Insinger afgelopen week nogmaals ingehuurd om de cijfermatige onderbouwing van de inmiddels omstreden deal met Winter te controleren. Maar in de brief stond niet meer dan dat ING de faciliteit uiteindelijk naar 9 miljoen zou bijstellen, merkte advocate Te Winkel van Erbudak op. Zij stelde ook dat die kredietruimte voor 2014 voldoende zou zijn, omdat er niet vaak gebruik van werd gemaakt. Er zou afgelopen jaar slechts tweemaal gebruik van zijn gemaakt, in september slechts voor enkele tonnen. Het betreft een lopende rekening die momenteel volgens beide partijen momenteel enkele miljoenen in de plus staat. Volgens bestuurder Beijnen staat er nog 2 miljoen op, volgens Erbudak nog 9 miljoen. 'Dat Rebel Group nu concludeert dat het op nul zetten van de kredietfaciliteit acuut tot een faillissement leidt is dus onjuist. De salarissen kunnen nog betaald worden en bovendien komt er nog geld binnen.'

  Topbestuurder Insinger

  Ook de kwaliteit van tijdelijk bestuurder Charlotte Insinger van de BV's boven het Slotervaart werd ter sprake gebracht. Eerst door Delta, dat een lovend portret citeerde van de interimmer in de kolommen had gezet die ochtend; ze werd geschetst als een scherp bestuurder die bij Erasmus MC uitstekend werk had geleverd (maar daar vervolgens ontslagen werd, zo ontdekte journalist Mathijs Smit van Medisch Contact destijds achteraf). Het punt van Delta was dat Insinger als capabele bestuurder het best mogelijke besluit voor het ziekenhuis had genomen. De rechter merkte daarover op: 'Toen ik dat lijstje met aandachtspunten van de Ondernemingskamer zag vorige week dacht ik nog dat ze daar wel een paar weken druk mee zou zijn. Tot mijn verbazing kwam er die avond nog een besluit. Maargoed, daar ben je topbestuurder voor.' Van de zijde van Erbudak kwam het Insinger op felle kritiek te staan. Te Winkel: 'Insinger heeft helaas vanaf het begin haar oren laten hangen naar de verhalen vanuit het ziekenhuisbestuur en Delta en een vijandige houding ingenomen ten opzichte van Erbudak en haar kinderen.' Collega Kleyn voegde daaraan toe dat zij nagelaten had om zorgvuldig onderzoek te doen, naar onder meer de waarde van patenten en de apotheek. 'Dat is complexe materie, toch heeft Insinger naar eigen ondeskundig oordeel gehandeld zonder een expert in te schakelen. Het kan potentieel om miljoenen gaan.

  Pieter 'wie?' Kalbfleisch

  Ook oud-rechter Pieter Kalbfleisch kwam nog even om de hoek kijken toen de aandelenemissie door de familie Schram in maart besproken werd. Hij adviseerde de raad van bestuur over de aandelenuitgifte en raadde hen onder meer aan om ING daarover niet van tevoren in te lichten zoals zij zelf voorstelden. De huisbankier had een conflict met Delta omdat die de lening van 26 miljoen euro niet achter wilde stellen. Toen de rol van Kalbfleisch ter sprake kwam, begonnen zowel de aanwezige Lex Schram als bestuurders Brandjes en Beijnen met hun hoofd te schudden. 'Dat is niet waar', mompelde Brandjes nog hoorbaar. Ook afgelopen vrijdag wisten de aanwezige bestuurders en koper Loek Winter niet meteen wie er met 'meneer Kalbfleisch' werd bedoeld, om vervolgens zijn adviserende rol - die overigens gewoon vastgelegd is in de officiële notulen van de vergadering - te ontkennen. De rechter doet aanstaande vrijdag uitspraak. Uiterlijk 3 januari volgt het onderzoeksverslag dat Jan Willem van Andel in opdracht van de Ondernemingskamer produceert over mogelijk wanbeleid bij de BV's boven het Slotervaart.    

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Eelke van Ark

  Gevolgd door 1189 leden

  Eelke vond vanuit de Achterhoek de weg naar Follow the Money. Ze heeft zich vastgebeten in het Nederlandse zorgstelsel.

  Volg Eelke van Ark
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren
  Dit artikel zit in het dossier

  De slag om het Slotervaart

  Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer du...

  Volg dossier