Kort geding om Ritman-bibliotheek

4 Connecties
0 Bijdragen

Ondernemer Joost Ritman spant een kort geding aan tegen de Friesland Bank om acute ontmanteling van zijn beroemde bibliotheek te voorkomen. Woensdag treffen de partijen elkaar bij de rechter.

Dat melden ingewijden aan Follow The Money. Afgelopen donderdag onthulden we al dat de Friesland Bank voor 20 miljoen euro beslag heeft gelegd op de boeken en manuscripten in de 'Bibliotheca Philosophica Hermetica' aan de Amsterdamse Bloemstraat. De sloten zijn vervangen en het pand is gesloten.

Omdat de plastic bestek-ondernemer Ritman in grote financiële problemen lijkt te verkeren, vreest de bank dat hij een lening van 20 miljoen euro niet zal kunnen terugbetalen. De Friese bankiers willen daarom de in beslag genomen boeken en manuscripten ook fysiek in verzekerde bewaring stellen en de bibliotheek dus de facto al voor een deel ontmantelen. Het levenswerk van Ritman dreigt daarmee te worden gesloopt.

 

Geen commentaar

Om dat te voorkomen dient woensdag een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam. Volgens de insiders bestrijdt Ritman (op dit moment) niet het beslag dat is gelegd, maar is slechts het plan van de bank om de spullen op een andere locatie op te slaan inzet van het kort geding. Ritman was zelf niet bereikbaar voor commentaar.

Saskia Toor, woordvoerster van de Friesland Bank, wil ook weinig kwijt over de zaak. “Op dit moment geven we even helemaal geen commentaar, om het proces niet te beïnvloeden.” Wel zegt ze dat 'regelmatig overleg' plaatsvindt met de betrokken partijen.

 

Koortsachtig overleg
Wat heet: achter de schermen voeren Ritman, de bank, de stichting die de collectie beheert en het ministerie van OCW (dat deels eigenaar is van de bibliotheek) koortsachtig overleg over de gerezen problemen. Aldus ingewijden. Het is dus mogelijk dat de partijen voor het kort geding woensdag alsnog een schikking treffen.

Curieus aspect is daarbij wel, dat de directe aanleiding voor de beslaglegging nog niet is weggenomen: Ritmans plan om een in onderpand gegeven stuk voor zo'n 2 miljoen euro te veilen. Als we de website van Sotheby's mogen geloven gaat De Graal van Rochefoucauld op 7 december gewoon onder de hamer.

Lees vandaag ook dagblad De Pers voor een achtergrondverhaal door FTM over de problemen bij de bibliotheek.

stefan@ftm.nl