Kort geding Ritman-collectie van de baan

4 Connecties
0 Bijdragen

Ondernemer Joost Ritman is nog druk met de Friesland Bank in onderhandeling om een schikking te treffen rond de in problemen geraakte Bibliotheca Philosophica Hermetica. Een gepland kort geding is daarom afgeblazen.

Een woordvoerster van de rechtbank in Amsterdam laat weten dat vandaag geen kort geding tussen de partijen plaatsvindt. Eerder werd een geplande zitting al verplaatst van dinsdag naar woensdag. Volgens ingewijden doen de bank en Ritman op dit moment nog verwoede pogingen om hun conflict zonder tussenkomst van de rechter te beslechten.

Goed ingevoerde bronnen meldden eerder deze week dat ondernemer Joost Ritman via de rechter wilde voorkomen dat de Friesland Bank een deel van de kostbare boekencollectie - tevens zijn levenswerk - uit de bibliotheek zou halen en in verzekerde bewaring zou stellen. De bank heeft op 12 november voor 20 miljoen euro beslag laten leggen; de bibliotheek is sindsdien gesloten.

 

Overleg


De betrokken partijen lieten eerder al weten in druk overleg te zijn over de ontstane situatie. Hoe dat overleg verloopt is niet bekend. Volgens de woordvoerster van de Friesland Bank is afgesproken geen mededelingen te doen. “Want morgen kunnen de zaken weer heel anders liggen dan vandaag”, zei zij maandag nog.

 

stefan@ftm.nl