Wat kost het pensioen? [GRAPHICS]

3 Connecties

Onderwerpen

Pensioenfonds Pensioen AOW

Het Nederlandse pensioenstelsel heet het beste in de wereld te zijn. Maar wat kost het eigenlijk? En hoe duur zijn de verzekeraars die wonderlijk genoeg buiten elke discussie blijven?

Een pensioenstelsel heeft een simpele functie: ouderen van inkomen te voorzien. Het liefst gebeurt dit zo goedkoop mogelijk, met zo weinig mogelijk uitvoeringskosten.  Nederland heeft een vrij unieke manier om in het inkomen van ouderen te voorzien. Ruim vijfenveertig procent van de pensioenvoorziening vindt plaats via pensioenfondsen. Een nogal kostbare aangelegenheid. Vermogensbeheerders, actuarissen, pensioenadvocaten, fondsbestuurders, accountants, controllers, financieel analisten, de pensioenvoorziening mag wat kosten in Nederland. Volgens het pensioenadviesbureau Lane, Clark & Peacock betalen Nederlandse pensioenfondsen in 2013 5,7 miljard euro aan vermogensbeheer- en transactiekosten en nog een 1 miljard aan uitvoeringskosten. Een fiks bedrag. Dit is anders in het buitenland. In bijvoorbeeld Duitsland zijn pensioenfondsen goed voor slechts vijf procent van de pensioenvoorziening. De Deutsche rentenversicherung, het staatspensioen, verstrekt ruim tachtig procent van het pensioeninkomen van de Duitse oudere. En dat blijkt aanzienlijk goedkoper. Duitsers betalen de helft aan wat pensioenfondsen betalen aan uitvoering- en vermogensbeheerkosten om ongeveer het tienvoudige aan pensioenen uit te kunnen keren. Niet zo gek, want een omslagstelsel, zoals ze in de meeste landen hebben, is vaak slechts een kwestie van incasso en excasso, met weinig poes-pas eromheen.       De kosten van pensioenfondsen stijgen bovendien flink. Jaap Bikker van DNB wijt dit onder meer aan de steeds exotischere beleggingscategorieën waar pensioenfondsen instappen. Beleggen in aandelen kost 75 procent meer dan beleggen in obligaties, in hedge funds 178 procent, in onroerend goed 290 procent. Ook de administratiekosten stijgen, door strengere regelgeving, maar ook door hogere lonen.     Hoewel pensioenfondsen duur zijn, zijn private alternatieven nog veel duurder. DNB economen Bikker en de Dreu onderzochten tussen 2000 en 2004 de uitvoeringskosten van een individueel pensioencontract bij een verzekeraar en een pensioencontract bij een pensioenfonds. Verzekeraars waren bijna tien keer zo duur. Niet alleen rekenden ze meer administratieve kosten, ook moeten ze, in tegenstelling tot pensioenfondsen, winst maken. Winst die niet ten goede komt aan pensioendeelnemers.
Jesse Frederik
Jesse Frederik
In de zomer van 2011 ontvingen we per email een open sollicitatie van de 22-jarige Jesse Frederik uit Nijmegen die zichzelf o...
Gevolgd door 57 leden