Koster kiest winnaars en verliezers

De winnaar van 2010: Frau Merkel. Bankiers zijn (alweer) de losers, de Bavaria Babes zijn de verrassing en de voorspelling luidt...

Amerikaanse diplomaten noemen haar in Wikileaks documenten ‘niet creatief en saai’ en die kwalificaties zijn helaas niet bedoeld als compliment.  Angela Merkel mag misschien een tikje langweilig zijn, ze is wel de enige regeringsleider die al tijden waarschuwt voor de naderende economische apocalyps.  ‘Angie’ probeert in haar eentje de euro te redden uit de onverantwoordelijke tengels van knoflookvretende spendeernaties die de Europese staatsmunt hebben verramsjt als speelgoed op een rommelmarkt.
Haar boodschap bestaat uit een simpele huisvrouwenwijsheid: je kunt niet meer uitgaven dan je binnenkrijgt. En met die simpele waarheid heeft ze pedante uitgevertjes als Sarkozy, Berlusconi al behoorlijk kwaad gekregen.
Mark Rutte, ons eigen baasje, kondigde voor de verkiezingen stoer een paar noodzakelijke hervormingsplannen aan. Hij wilde de WAO, AOW en CAO wildgroei met de zeis bewerken, maar zag daar in een kabinet met socialistische PVV-nationalisten en wankelmoedige CDA-ers uiteindelijk toch vanaf. Gelukkig zijn we een bijkantoor van Duitsland, en is onze buurvrouw kordaat genoeg om ons de komende jaren op een fiscaal-conservatief strafdieet te zetten.

Verliezer 2010: Bankiers
Bankiers en financiële instellingen hebben veel voorspoed gebracht, maar de arrogantie die daarmee gepaard ging is zo immoreel dat het bijna strafbaar zou moeten zijn. In 2010 schoot de belastingbetaler ineenstortende landen te hulp die miljarden hadden geleend bij roekeloze en bonusgedreven kruitstrepen.
Toen de Olijflanden hun schulden niet meer terug konden betalen en ook de huishoudboekjes van de veel te gevaarlijk gefinancierde banken aangetast dreigden te worden, begonnen de meest verwende jongetjes van het kapitalisme te brullen. Help, ons, want wij vallen om.
Uiteindelijk betalen de burgers in de rijkste landen (hoe Noordelijker, hoe voorzichtiger, zou je kunnen zeggen) de rekening voor de Zuidelijke Mañana-mentaliteit en de bancaire blufpoker. De gespekte bankiers hebben ondertussen een schone balans en trekken vervolgens het krediet in van ondernemers die klem zitten, omdat zij juist meer belasting moet betalen. Deze vicieuze cirkel werd weer niet doorbroken in Bazel, waar de bankiers met elkaar afspraken dat ze gewoon doorgaan met hun perverse afperspraktijken.

Verrassing 2010: Bavaria Babes
Twintig sexy Oranje jurkjes sloopten de FIFA-droom voor Nederland. De Bavaria Babes, die in Johannesburg, op vreedzame wijze het Soccer-stadion wilden enteren om daarmee vrije publiciteit te scoren voor de Brabantse bierbrouwer werden deze zomer even explosief diplomatiek materiaal op het wereldkampioenschap voetbal. De door twee Nederlandse dames uitgevoerde pr-stunt toonde het hebberige en onhebbelijke gezicht van de wereldvoetbalbond.
De FIFA bleek een monopolistische staat-in-een-staat die zonder vorm van proces onwelgevallige commerciele concurrenten konden laten oppakken. De twee vrouwen werden vrijgekocht, maar Nigeriaan Kunle Benjamin bijvoorbeeld niet. Deze man werd zonder fatsoenlijk proces tot drie jaar veroordeeld, omdat hij ervan werd verdacht als een woekerende tussenhandelaar 30 FIFA-kaartjes te hebben verhandeld. Dat is niet sympathiek misschien, maar is het een straf waard van 3 jaar? Tja, het zijn lastige vragen waar de FIFA liever geen antwoord op geeft. Gelukkig hebben ze in Qatar en Rusland een vrije pers noch een volwaardige democratie dus mogen deze twee voetbaldwergstaten het WK 2022 en 2018 organiseren.

Voorspelling 2011: Hanze-euro.
We gaan afscheid nemen van de euro.  Zuid-Europa mag de lire, de drachmen en de peseta weer invoeren. Wij openen graag weer grenswisselkantoren om onze eigen munt te beschermen tegen de uitgeefgekte rond de middellandse zee.
De dollar is bijna dood doordat Amerika op de pof leeft en geld leent bij de grootste concurrent China. Wij kunnen dat risico niet nemen, omdat de eurolanden export-reuzen zijn en minder kunnen leven van interne markt, zoals de yanks. Die kunnen de schommelingen van hun munteenheid makkelijker weerstaan.
Noord-West Europa is op papier de sterkste economie ter wereld, tenminste als we ons durven verlossen van dolce fare niente gedrag van de eurozuidelingen. Het is weinig solidair, en niet aardig, maar we moeten er zeker mee dreigen om de stoute jongetjes wakker te schudden.
Economen durven er al hardop over te speculeren, maar de politici zijn er nog een beetje te bang voor. Het woord dat in 2011 ook opening van het Journaal zal worden is: Hanze-euro. Grootste ruzie dan: welke tronie van welke staatsman uit de Benelux, Duitsland of Scandinavie prijkt straks op de muntjes?