KPMG-partner Jack van Rooijen keurde ook omkoping SBM goed

6 Connecties
4 Bijdragen

Ex-KPMG-partner Jack van Rooijen, verdacht van betrokkenheid bij de smeergeldaffaire rondom Ballast Nedam, duikt ook op als accountant van SBM Offshore. Dit bedrijf heeft zich eveneens schuldig gemaakt aan het betalen van steekpenningen.

SBM Offshore zou voor 170 miljoen euro aan steekpennningen betaald hebben in de periode 2006  tot 2011, zo onthuldde de online extensie van het maandelijkse glossy zakenblad Quote gisteren. SBM geeft vandaag in een persbericht toe dat er onderzoek wordt gedaan naar de mogelijke fraude. Opvallend genoeg is KPMG ook in dit geval de dienstdoende acountant. Ex-partner en voormalig president-commissaris Jack van Rooijen blijkt net als bij Ballast Nedam zijn goedkeuring te hebben gegeven aan de jaarcijfers van SBM - van 2006 tot en met 2011. In dezelfde periode betaalde SBM steekpenningen in onder meer West-Afrika en Brazilië. KPMG onderzoekt de zaak intern, laat bestuurder Marc Hoogeboom vandaag aan NRC weten. De accountant trof eind vorig jaar een schikking van zeven miljoen euro in een vergelijkbare zaak rond Ballast Nedam. KPMG verhulde volgens het Openbaar Ministerie (OM) de betaling van smeergeld in de boekhouding. Van Rooijen en twee andere oud-partners van KPMG worden door het OM nog strafrechterlijk onderzocht.
Opvallend is wederom de rol van KPMG als dienstdoende acountant
Het is de vraag of Van Rooijen op de hoogte was van de fraude. De timing van zaken is in ieder geval opmerkelijk. De fraude zou volgens de klokkenluider van de affaire gelopen hebben tot 2011. Het is onduidelijk waarom Jack van Rooijen juist op dat moment door KPMG van de klant SBM Offshore afgehaald werd. De ex-partner zette geen handtekening meer onder SBM's jaarrekening van 2011. Hij werd vervangen door KPMG accountant Pieter Smorenburg. Het Openbaar Ministerie (OM) wil in dit stadium niet meer zeggen dan dat 'SBM offshore de zaak gemeld heeft bij het OM en dat de zaak de aandacht van het OM heeft.' Volgens de informatie van de klokkenluider zou er bij SBM offshore intern onderzoek hebben plaatsgevonden in de periode februari 2012 tot juni 2012. Uit opnames van leden van de raad van bestuur zou bovendien blijken dat zij op de hoogte waren van de fraude en deze hebben geprobeerd te verbloemen.

KPMG schikt in zaak Ballast Nedam

Door te schikken in de Ballast Nedam-zaak gaf KPMG eerder toe dat er fout gehandeld was. Bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen liet destijds weten 'de gang van zaken sterk veroordeeld dient te worden' en  dat 'onze gevoelens van afkeuring groot' waren. KPMG liet na de schikking met het OM weten dat ook andere dossiers nader bekeken zouden worden. De zaak rond SBM Offshore is er een van. Het is de vraag bij hoeveel andere dossiers van KPMG vergelijkbare zaken naar boven gaan komen. Van Rooijen was ook de tekenend partner bij de Frans-Duitse defensiegigant Eads, dat ook al enige jaren geplaagd wordt door berichtgeving over de betaling  van steekpenningen, waarbij onder andere IMF-topvrouw Christine Lagarde onder vuur kwam te liggen. Daarnaast is nog steeds onduidelijk in hoeverre de top van KPMG afwist van de fraude bij Ballast Nedam en geprobeerd heeft dit onder de pet te houden. Van Rooijen meldde eerder aan Follow the  Money dat de gehele top van KPMG al sinds 2003 van de zaak op de hoogte was. Jack van Rooijen was niet bereikbaar voor commentaar. SBM offshore en KPMG hebben tot op heden nog niet gereageerd.