KPMG duikt op in smeergeldaffaire Petrobrás

6 Connecties

Relaties

Omkoping Smeergeld Jack van Rooijen

Organisaties

KPMG SBM Offshore

Werkvelden

Accountancy
1 Bijdrage

In Brazilië is een onderzoek ingesteld naar de omkopingspraktijken van SBM Offshore. Accountantskantoor KPMG was in de betreffende periode de accountant van zowel SBM als van de vermeende ontvangende partij van de steekpenningen, het staatsoliebedrijf Petrobrás.

In Brazilië is een onderzoek ingesteld naar de mogelijke omkopingspraktijken door SBM Offshore. SBM zou volgens een anonieme oud-medewerker van het bedrijf 139 miljoen dollar aan steekpenningen hebben betaald aan het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobrás om zo contracten voor drijvende olieplatforms te verkrijgen.  Accountantskantoor KPMG was in deze periode niet alleen de accountant van SBM Offshore,  maar ook van de vermeende ontvanger van het smeergeld, Petrobrás.  Een publicatie in de krant Valor Economico bracht de mogelijke fraude van SBM en Petrobrás, tot 2012 het grootste oliebedrijf van Zuid-Amerika, aan het licht. Het nieuws leidde tot politieke druk om een onderzoek in te stellen, met name ook omdat de Braziliaanse president Dilma Roussef van 2007 tot 2011 lid was van de raad van toezicht van Petrobrás, de periode waarin de vermoedelijke omkoping heeft plaatsgevonden. Inmiddels zijn de lokale rekenkamer en Petrobrás zelf een onderzoek gestart.

KPMG betrokken bij fraude SBM Offshore

Begin februari onthulde zakenblad Quote dat  SBM Offshore voor 250 miljoen dollar aan steekpenningen zou hebben betaald aan verschillende bedrijven. De omkopingspraktijken van de maritiem dienstverlener vonden plaats tussen 2005 en 2011 en betroffen functionarissen in onder andere Angola, Brazilië en Maleisië. Accountantskantoor KPMG was ook betrokken in de vermeende fraude rondom SBM. Jack van Rooijen, de dienstdoende accountant, keurde de jaarverslagen over 2006 tot 2011 goed. Van Rooijen is momenteel onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek naar de smeergeldaffaire rondom Ballast Nedam. KPMG trof een schikking in deze zaak, maar drie voormalig partners worden nog vervolgd door het Openbaar Ministerie. Volgens justitie zou KPMG de betalingen van de steekpenningen in de boeken hebben verhuld. Follow the Money sprak met Van Rooijen waarin de oud-partner meldde dat de top van KPMG al sinds 2003 op de hoogte was van de frauduleuze praktijken. Inmiddels is het accountantskantoor een intern onderzoek gestart naar de eigen rol in de SBM Offshore-affaire en blijkt dat KPMG van 2006 tot 2011 ook de auditor was van het Braziliaanse Petrobrás. Het interne onderzoek van Petrobrás zal volgens CEO Maria Gracas Foster over dertig dagen zijn afgerond, waarna er mogelijk meer bekend zal worden over de rol van KPMG.