
Bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen stapt op. Komt zijn vervanger van buiten de burelen van KPMG?
KPMG Nederland heeft vandaag bekend gemaakt dat Jurgen van Breukelen zal opstappen als bestuursvoorzitter. Het accountantskantoor wil breken met het verleden na een reeks schandalen. Dat zou moeilijk gaan met de huidige topman, die ook persoonlijk bij een aantal van de incidenten was betrokken. 'De reden voor de keuze van het vertrek is om alle aandacht binnen en buiten het bedrijf volledig op de vorderingen in het verandertraject te kunnen richten,' aldus het persbericht.
Eind vorig jaar trof KPMG een schikking met het Openbaar Ministerie van 7 miljoen euro. De accountant was betrokken bij het wegwerken van smeergeldtransacties van bouwbedrijf Ballast Nedam in Saudi-Arabië. Nog nooit eerder was een van de 'big fout'-kantoren in Nederland onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek.
Van Breukelen
Maar dat was niet de enige calamiteit. Topman Jurgen van Breukelen bleek vorige maand de drijvende kracht achter een omstreden privébeleggingsclub van KPMG-topmanagers. Deze club kwam in conflict met de gemeente van Blaricum, die beslag legde op een deel van het privévermogen van ten minste tien KPMG-partners, waaronder dat van bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen. Daarnaast kwam het kantoor in opspraak door een mogelijk strafbare fiscale constructie bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor, waardoor een aantal KPMG-partners meer winst in hun zak konden steken. Ook Van Breukelen profiteerde van de constructie. Jurgen van Breukelen, terugtredend bestuursvoorzitter, reageert in het persbericht: 'Voorop staat het belang van onze klanten, onze medewerkers en ons kantoor. Dat belang is geschaad en moet hersteld worden. Ik heb steeds gezegd dat KPMG grote veranderingen moet doorvoeren. Daar hebben we een goede start mee gemaakt, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Echter, zolang de aandacht binnen en buiten ons bedrijf niet naar de vorderingen in ons verandertraject gaat, maar blijft steken rondom mijn persoon, kan KPMG zich niet volledig richten op zijn klanten, dienstverlening en de ommekeer die we als bedrijf aan het maken zijn.''We hebben nog een lange weg te gaan'Een maand geleden werd kenbaar gemaakt dat KPMG voor het eerst in de geschiedenis ook buitenstaanders gaat opnemen in de raad van bestuur. ‘Het roer moet om en het is ons menens. De veranderingen die we vandaag aankondigen zijn een belangrijke stap richting een nieuw, sterker en beter KPMG,’ meldde Van Breukelen destijds in het begeleidende persbericht. ‘We beginnen door onze topstructuur open te stellen voor externe inbreng.’ Het was toen nog niet duidelijk dat Van Breukelen ging opstappen. Mogelijk zal een 'externe inbreng' hem nu dus gaan vervangen. De Raad van Commissarissen van KPMG Nederland gaat op korte termijn en in nauw overleg met KPMG International een kandidaat voordragen voor de functie van bestuursvoorzitter van KPMG Nederland. Eerder werd bekend gemaakt dat Jan Hommen – de topman die ING grondig reorganiseerde na de crisis – de raad van bestuur gaat adviseren over governance, de inrichting, samenstelling en werking van de Raad van Commissarissen en de Commissie Publiek Belang.
0 Bijdragen