KPMG-gebouw opnieuw onderwerp van controverse

2 Connecties

Onderwerpen

Kantoren

Organisaties

KPMG

Makelaar Savills sluisde €1 miljoen door naar twee bewindvoerders bij KPMG.

De ellende rond de controversiële verhuizing van KPMG naar een nieuw hoofdkantoor in Amstelveen is nog niet voorbij. Het Financieel Dagblad meldt dat er bij de aankoop sprake was van een omstreden kickback constructie door de makelaar Savills.

 

Savills betaalde tweederde van haar eigen beloning terug aan een besloten vennootschap genaamd Zeestraat Finance. Zeestraat was toen eigendom van twee hoofdrolspelers bij de verkopende partij KPMG, Fred Meijer en Leon Bots. Meijer voert de directie over de huisvestingsvennootschap van het accountantskantoor, KPMG-gebouw II b.v. De kickback constructie is opmerkelijk omdat de makelaar eigenlijk exclusief voor de kopende partij, de Duitse belegger IVG, op behoorde te treden.

 

Toen Savills erachter kwam dat een groot deel van de makelaarscourtage in de zak van de verkopende zijde verdween weigerde zij uit te betalen. Zeestraat legde daarop beslag op de bezittingen van Savills. Uiteindelijk moest Savills de kickback van ruim €1 miljoen alsnog betalen.

 

KPMG zegt ‘volledig verrast’ te zijn door de rare constructie. Zoals FD-journalist Vasco van der Boon vaststelt is dit ‘opmerkelijk’ omdat kickback ontvanger Meijer ook de directeur is bij van het huisvestingsvehikel van KPMG dat de verhuizing vorm gaf. IVG-directeur Hugo van Woerden noemt de retourcourtage ‘niet zo schön’, maar merkt daarbij op dat IVG ‘geen schade’ heeft.

 

 ****

 

Uitzending van de Slag om Nederland over het KPMG-gebouw.

 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 639 leden