KPMG schikt voor ruim $8 miljoen met beurswaakhond SEC

5 Connecties

Relaties

SEC Schikking

Organisaties

KPMG

Werkvelden

Accountancy Toezichthouders

Terwijl de inkt van de vorige schikking nog nauwelijks is opgedroogd, heeft KPMG alweer een nieuwe getroffen. Dit keer voor ruim 8 miljoen dollar met de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

De lijst van schikkingen bij het accountantsbureau KPMG is eind vorige week verder uitgebreid. De Securities and Exchange Commission (SEC) liet op 24 januari per persbericht weten dat KPMG voor 8,2 miljoen dollar heeft geschikt met de Amerikaanse beurswaakhond. De lijst met schikkingen wordt daarmee langer, terwijl de inkt van de vorige nog nauwelijks is opgedroogd. Begin januari werd bekend dat KPMG een schikking van 7 miljoen euro heeft getroffen met het openbaar ministerie in Nederland vanwege hun verbloemende rol in de smeergeldaffaire bij Ballast Nedam. KPMG kocht daarmee vervolging af, overigens exclusief oud-partners.

2007-2011: Onafhankelijkheid in het geding

Uit onderzoek van de SEC blijkt nu dat KPMG zich bij drie beursgenoteerde ondernemingen niet aan de regels heeft gehouden op het gebied van het waarborgen van de onafhankelijkheid bij het controleren van de boeken. KPMG heeft tussen 2007 en 2011 meerdere keren advieswerkzaamheden verleend op het gebied van onder andere herstructurering en corporate finance, en daarmee non-audit diensten verleend, terwijl er bij dezelfde klanten ook controlerende auditdiensten werden uitgevoerd. Door het leveren van twee mogelijk conflicterende diensten heeft KPMG bepalingen in de Securities Exchange Act overtreden. Daarnaast heeft de SEC een mogelijk voorkennis-zaak opgespoord, want ze schrijven in het persbericht: ‘Some KPMG personnel also owned stock in companies or affiliates of companies that were KPMG audit clients, further violating auditor independence rules.’ Het is niet bekend welke drie, in New York aan de beurs genoteerde bedrijven het betreft. KPMG hoeft door de betaling van 8,2 miljoen dollar aan de SEC geen details te openbaren of schuld te bekennen. De SEC schrijft dat KPMG naast het betalen van de boete ook meer waarborgen gaat inbouwen om toekomstige overtredingen op het gebied van onafhankelijk te voorkomen. Een onafhankelijke consultant zal de maatregelen evalueren.